Panna cotta (from Italian cooked cream) is an Italian dessert made by simmering together cream, milk and sugar, mixing this with gelatin, and letting it cool until set. It is generally from the Northern Italian region of Piemonte, although it is eaten all over Italy, where it is served with wild berries, caramel, chocolate sauce or fruit coulis. It is not known exactly how or when this dessert came to be, but some theories suggest that cream, for which mountainous Northern Italy is famous, was historically eaten plain or sweetened with fruit or hazelnuts. Earlier recipes for the dish used boiled fish bones in place of gelatin; sugar, later a main ingredient, would not have been widely available as it was an expensive imported commodity. After years this treat evolved into what is now a gelatin dessert, flavored with vanilla and topped with fruit or spices, and served chilled.
sumber: wikipedia
Paham?
Tunjak utama panna cotta ni, ada bahan gelatin la ek.
Mana nak dapat gelatin halal?
Guna produk dijamin halal.
Boleh beli online di SINI.
Saya pun 1st time buat panna cotta ni.
Tu pun setelah kak Nor secubit garam sajeskan.
Mekasih kak Nor yang baik hati dan tak lokek ilmu.
Ku kenangmu dalam doa doaku. *ayat jiwang yang telus. hehe
Dah lama dah beli gelatin ni. Itu pun lepas adik mek siam tu bagi link halal gelatin. Dah ada gelatin, tapi gelatin tu duk diam je tak digunakan. Akhirnya ini lah produk pertama menggunakan gelatin. Berbaloi baloi. Sedap..kena jugak rasa dengan nenas tu kak nor! I likee.. Boleh ke rumah kak nor untuk melihat mcm2 variasi dah dipanna cotta kan. Ada manggo, ada kiwi dan laici.
PINEAPPLE PANNA COTTA
sumber: Kak Nor
Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
3 biji buah kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
*saya guna 1cawan nenas + 1 sb gula
Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi @ nenas keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
Salam Izah.Moninkkkkk.Wah!pagi2 dah menayang panna cotta.nampak cantik & sedapppp!!
ReplyDeleteSluurrrrrpppp...ngapppppppp!!! :D
ReplyDeleteSedapnya tgk dessert pagi2! Huwaaa ;)
morningg!!!!!!! pagi2 dg wat org terliur.. sejuk nih.. hujan dr semalam.. tp terasa nk ngap jugak dessert sejuk nih..
ReplyDeleteomey laa kak izah.. 2 thumbs up!
wah pepagi dah tergoda nengok dessert nih..Uii mmg nmpk sedap..Panna cotta mmg sedap..Versi laici pong best..
ReplyDeleteUishhh...sedapppnyaa nampakk Zahh!
ReplyDeleteAku belum try lagi buat panna cotta ni.
Aku beli gelatin halal kat malaysia je jenama NUR kat Thong Fatt.
Salam sdp pana cota ni mkn sejuk lama x buat......ada lg ke...
ReplyDeleteZah
ReplyDeletewahhhhh lawa arrr....nak wat gak ahh...tak leh tahan ni...
As'salam Izah
ReplyDeletebestnya pineapple panna cotta tu, ada berapa gelas izah, mintak lah segelas. penat ni berjogging dari umah sampai sini tau... hihihi
akak dah senang hati dah zah.,gelatin halal dah ada kat tempat akak ni.brand halagel.mcm2 ada kat kedai tu..kalo izah nak kirim bg tau jek..okaaaaaaaay...kuikui..
ReplyDeleteeh!akak ada nenas dlm tin je tu..leh guna tak? ke izah guna fresh nenas..dah lama teringin nak buat tp belum sampai2 seru lagi..
amboi2 pagi lagi dh tayang dessert nih...sedappp nampak..
ReplyDeleteakak pun baru buat sekali panacotta ni.. guna buah naga.. sedap jugak.. tp ikut resepi Gert kalau tak silap..
ReplyDeletelawa gandingan warna tu... mcm melambai2 je mintak disudu.. hehe..
nampak cantik dan menyelerakan, yum...! gambar pun cun!
ReplyDeleteSalam kak^^..
ReplyDeletemacam best je..sye pon ade gelatin yg tak tau nak dibuat ape..boleh la cube panna cotta ni nanti..
salam izah..
ReplyDeleteira pun belum pernah buat ni lagi. cuma rajin salin resepi je, buatnya tak
lorrrr baru tayang? berapa punya lama daaaaa.... hihi.. sedap ek.. ok la tu, nenas pun boleh dibuat panna cotta.. caya la... :)
ReplyDeletecantik2.. lepas ni nak try buat apa lg dgn gelatin tu? :)
Salam izah,sedapnya nampak,ini pula musim panas makan sejuk-sejuk sedap la ni....
ReplyDeletewah nak try gaklah..tak tahan tenguk..tapi kena cari gelatin dululah
ReplyDeleteIzahhh...wallahh pepagi dah tayang dessert nih...sedap tul nampaknya...cantik lak tu...kalau dulu akak tau warna lipstic TERRACOTTA...tp skrg ada puding panacotta...skrg ni sejak berblog mcm2 akak tau...
ReplyDeletepssttt...mmg ada yer org letak kicap buat kaswi..pestime gak tau nih..
word verification...(recri) wakakaka
@♥♥azatiesayang ♥♥
ReplyDeletekak tie... saje buat ngences akak pagi2 .hehe... cantik dipandang sedap dimulut.
@♥LOVE2COOK♥
ReplyDeletelove dah pernah try panna cotta ni? sedap kan
@tun_telani
ReplyDeletemaceehh maceehhh..
hujan sana ek. hari ni panas je.. semalam kat kl mendung la.. hari ni dah ok
@Zaliedana
ReplyDeletetu la..teringin nak buat versi laici lak. sedap ye ct.. akak baru ni nak menerai.
@TopsyTurvyMum
ReplyDeletethong fat raub ye. hahaha.. slalu gak singgah situ onthe way balik lipis. eh kengkadang org lipis siap buat rombongan gi tongfat. nampak sangat lipis tak de supar gitu. tapi sekarang dah agak membangun gak.banyak dah kedai naik.. eh jauh benor tajuk crite kite ngan topik..iki
Salam izah.. Last2 nenas jadi panna cota yek.. Sedap2 lama says x buat.. Ni yg nak godek2 ni
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletea ah memang sedap makan sejuk aaa..rasa susu lawan ngan buah kan sedap
@Yat Maria
ReplyDeletebuat ka yat jangan tak buat
@CT Delima
ReplyDeletewaaliakumussalam warahmatullah..
kak ct jauh tu jogging. makin kurus la kak ct yang memang kurus slim tu.. hehe
@anymz
ReplyDeleteada ye kak nim.. senang la.. nak apa apa yang was2 halal leh aje beli kat situ kan. kat sini, tak tau la kat mana kedai dia..saya gune fresh punya. yang tin boleh kut. tak yah tambah gula la. dah memang manis kan
@chikadakbiru
ReplyDeletea ah.. sejuk tengok ketor gigi. hehehhe..
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteini versi dah diubah sikkit oleh ka nor. kalau gert dia punya gelatin tu 7grm rasanya. suke je yang versi ni. sama je lebih kurang kan
@umi
ReplyDeletemekasih.. sedap ni...slruupp slruupp mcm dadih
@Maira Anjami
ReplyDeletetu la..biasa tengok gelatin ni dibuat cheese kek kan. pastu buat panna cotta ni la..boleh la try. kang expired lak gelatin tu.. hehe
@Wanieyra
ReplyDeletetry la ira.. better late then never khhaannn
@K.Nor
ReplyDeletea ah kak nor.. ada segelas lagi ni.. letak sikit pewarne baru up kan warne dia. ala..entah ler nak buat apa.. beli dulu memang hajat teringim nak makan panna cotta ni la
@Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek
ReplyDeletebetul tu.. memang nyaman masuk tekak dengan buah fresh..
@kak ina kl
ReplyDeletetu la kalau dekat ngan kedai hpa tu memang elok la beli gelatin ni kan. sah sah halal
wahhh! Nak buat jugalah guna buah pisang pun bleh, ek...
ReplyDelete@kak ina kl
ReplyDeletehaishh kaklieza neh..tah abeh2 ngan word tuu.. hahhahaa..
ada kak. katanya bagi gelap sikit. tapi rasa tak terjejas..
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteita.. saya baru pes time mencube.. boleh tahan sedapnya.
kak sari..
ReplyDeletetry la kak.. hehehhee.. tak pasti lak cemana kejadiannya nanti.. kalau buah mangga, laici ngan kiwi tu ada la testimoni sedap nye. tapi banana tak tau lagi..
Izah...
ReplyDeleteAkak x pernah buat lagi... klu buat tentu anak2 suka agak nyer...nanti boleh la akak cuba buat... nak cuba dengan buah apa yer...
wah3x...menggoda betol la izah ni...nitik air lioq kite dibuatnya... mai secawan....
ReplyDeleteOishi katta ne...sedapnyer npmk izah...mkn sejuk2 ni mesti sedap ..
ReplyDeletemakcik...panass ni..
ReplyDeletenak segelasss.....
panacotta ni memang best..suka banget...hehe...dah pernah buat buah kiwi nanti nk cuba buat buah lain pula..:D
ReplyDeletemampir nich dari JAKSEL...
ReplyDelete