Assalamualaikum..
Apam ni buat breakfast anak-anak.
Resepi dah lama simpan masa Mas buat ari tu.
Bagi saya apam ni elok makan ngan kelapa parut.
Sebab apam ni melekit sikit.
Kalau ada kelapa, mesti terus je melekat pada apam ni.
Mewah dengan rasa pisang.
Lembut tapi bukan jenis menggebu sangat tu.
Sebab apam ni agak berat tapi lembut.
Sedap.
Mekasih Mas dan kak Fida@myR
APAM PISANG TANPA TELUR DAN MINYAK
Bahan :
1 cawan pisang lecek
1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula)
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak
4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat
1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh )
Cara membuatnya :
Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.
mabeless.comeyy!!
ReplyDeleteKak izah,comey,cute miut apam,mcm ank tuan umah(bkn tuan umah yer)Hehe..A"ah apam nih mmg melekitkat atas tuh,ritu sy pon prnh wat..Pstt,baru nak wat roti puri arini..
ReplyDeletei jugak tak buat2...
ReplyDeleteeh ada i u lak..
Salam..Saya pun dah lama print resipi ni, tapi sampai sekarang pun serunya belom sampai
ReplyDeletekiut miut..gambar pun makin cung giler...
ReplyDeleteAssalamualaikum izah...
ReplyDeletenie akak suka makan nie izah... tp x perna lagi buatnya... :). alahai izah... sukanya... nak seketul boleh? ;)
makcik..
ReplyDeletebestkan apam ni..
aku pun suka....
cantikk urat2 pisang tu timbul makcik.....
Amboi awak izah rajin bebenor mengapsm.. Panna cota x abis lagi rasa dah nak mkn apam.. Hihihi
ReplyDelete@chikadakbiru
ReplyDeletesimple tapi nice apam ni
@Zaliedana
ReplyDeletealoo bukan tuan tnah pun comey gak ke.. tak pe ahh.. anak pun anak la ek.. hehee.. la baru nak buat ker? hehe.. sori akak reply lambat ritu. tak menengok henpon pun. dah malam baru cek.a ah melekit kan apam ni. gaul ngan kelapa parut sedap ni
@Anna Qawina
ReplyDeleteeh uuu.. napa u tak buat. ari tu kan u banyak stok pisang. apa la u ni.. tak kuasa ai.. hehehe
@Sue @ Nenie
ReplyDeleteku seru namamu sue.. hehehhee..
try aa.. tapi kan..tapi kan.. bebudak tu kureng sikit apam ni.mungkin padat rasa pisang nyer tu kot. haiishh mcm2 kan
nazrah bakery
ReplyDeletemekasih kak naz.. tengah belajor lagi tu kan.. main hantam je...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletekak diana selalu beli ekkk.. hehehe... selalu suke makan tau.. apa yang kak diana tak suke pulak ek... ce bagitau.. sajee nak tauu..share share kata org..hehe
@Mas
ReplyDeleteeh aku ngikut kamu la mas.. bile tengok apam pisang ko buat tu kuor urat2 tu.. kire kompom apam pisang aku ni pun menjadik kan.. mekasih mas
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteitaa.. panna cotta tu buatnya 2,3 hari sudah. tapi sebab ada lagi dlm peti ais, tu gambar nyer baru kuar hari ni. hehe... apam yang ni buat pagi tadi.. meh jemputtt
baru je tgh2 pk nk wat apam apa.. dh nmpk apam omey n cun melecun ni, kompom dh ptg ni apam pisang.. hihi
ReplyDeletetun telani..
ReplyDeletetry la kalau kena ngan selera. kalau tak berkenan jangan marah hakak okayyss... hehehee
salam izah...lama x jenguk2 tokeh muffin ni :) td tgk kat rumah mas karamel pisang, kat sini plk ada apam pisang..suka sgt mknn berasas pisang :p~ meh sini apam sebiji *cukup la tu, bnyk kang tuan rumah plk x kenyang mkn :))))
ReplyDeleterajin betul si bdk Izah nih :)
ReplyDeleterajin btol la akk nih.. msk list dulu la.. kene cuba coz xde minyak!!
ReplyDeleteapam yg sihat..kurang kolesterol ni...sedap ker nmpk, cun2
ReplyDeletewaduh Izah, akak tak terkejar menu yg sedap2 kat sini...nak tinggal komen pun lambat, apalagi nak balas komen kat blog akak tu...apa pun akak hargai pemgunjung blog akak..apam kegemaranku, tngk pineapple panna cotta tu pun menarik..wallaweiii wat terliur je..
ReplyDeleteizah.. ehh.. apam ni kalau tak silap macamnya izah dah pernah buat dulu kan?? ke silap rumah.. hehe..
ReplyDeleteSalam kak izah,
ReplyDeleteYum yum.. teringat pula nak beli kelapa parut. jap tefon hubby. hehe...
comeynye apan nih..da pnh wat dulu kot.. sdap kan kan kan
ReplyDeleteIzah
ReplyDeleteKu macam tergoda nak buat kuih kaswi gandum.. dah lama betul tak beli.. sila read again.. tak beli kuih kaswi hahaha.. tak pernah buat lagi.. tak tahu apasal.. maybe one of the weekend i will gv ur recipe a try lah..
Cantiknya kuih apam pisang Izah...
ReplyDeleteApam comel dan gebu walaupun tanpa telur dan minyak...lambatnya kak cek dtg...ingat nak mintak seketul ke...ada lagi ke Izah...
ReplyDelete