Wednesday, June 15, 2011

Apam Pisang Tanpa Telur dan Minyak

apam pisang egless


Assalamualaikum..


Apam ni buat breakfast anak-anak.
Resepi dah lama simpan masa Mas buat ari tu.
Bagi saya apam ni elok makan ngan kelapa parut.
Sebab apam ni melekit sikit.
Kalau ada kelapa, mesti terus je melekat pada apam ni.
Mewah dengan rasa pisang.
Lembut tapi bukan jenis menggebu sangat tu.
Sebab apam ni agak berat tapi lembut.
Sedap.
Mekasih Mas dan kak Fida@myR



apam pisang egless1




APAM PISANG TANPA TELUR DAN MINYAK

Bahan :

1 cawan pisang lecek
1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula)
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak
4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat
1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh )

Cara membuatnya :
Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.

29 comments:

  1. mabeless.comeyy!!

    ReplyDelete
  2. Kak izah,comey,cute miut apam,mcm ank tuan umah(bkn tuan umah yer)Hehe..A"ah apam nih mmg melekitkat atas tuh,ritu sy pon prnh wat..Pstt,baru nak wat roti puri arini..

    ReplyDelete
  3. i jugak tak buat2...
    eh ada i u lak..

    ReplyDelete
  4. Salam..Saya pun dah lama print resipi ni, tapi sampai sekarang pun serunya belom sampai

    ReplyDelete
  5. kiut miut..gambar pun makin cung giler...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum izah...
    nie akak suka makan nie izah... tp x perna lagi buatnya... :). alahai izah... sukanya... nak seketul boleh? ;)

    ReplyDelete
  7. makcik..
    bestkan apam ni..
    aku pun suka....
    cantikk urat2 pisang tu timbul makcik.....

    ReplyDelete
  8. Amboi awak izah rajin bebenor mengapsm.. Panna cota x abis lagi rasa dah nak mkn apam.. Hihihi

    ReplyDelete
  9. @Zaliedana
    aloo bukan tuan tnah pun comey gak ke.. tak pe ahh.. anak pun anak la ek.. hehee.. la baru nak buat ker? hehe.. sori akak reply lambat ritu. tak menengok henpon pun. dah malam baru cek.a ah melekit kan apam ni. gaul ngan kelapa parut sedap ni

    ReplyDelete
  10. @Anna Qawina
    eh uuu.. napa u tak buat. ari tu kan u banyak stok pisang. apa la u ni.. tak kuasa ai.. hehehe

    ReplyDelete
  11. @Sue @ Nenie
    ku seru namamu sue.. hehehhee..
    try aa.. tapi kan..tapi kan.. bebudak tu kureng sikit apam ni.mungkin padat rasa pisang nyer tu kot. haiishh mcm2 kan

    ReplyDelete
  12. nazrah bakery
    mekasih kak naz.. tengah belajor lagi tu kan.. main hantam je...

    ReplyDelete
  13. @Diana @ Melley Mey
    kak diana selalu beli ekkk.. hehehe... selalu suke makan tau.. apa yang kak diana tak suke pulak ek... ce bagitau.. sajee nak tauu..share share kata org..hehe

    ReplyDelete
  14. @Mas
    eh aku ngikut kamu la mas.. bile tengok apam pisang ko buat tu kuor urat2 tu.. kire kompom apam pisang aku ni pun menjadik kan.. mekasih mas

    ReplyDelete
  15. @Juwita Jamaludin
    itaa.. panna cotta tu buatnya 2,3 hari sudah. tapi sebab ada lagi dlm peti ais, tu gambar nyer baru kuar hari ni. hehe... apam yang ni buat pagi tadi.. meh jemputtt

    ReplyDelete
  16. baru je tgh2 pk nk wat apam apa.. dh nmpk apam omey n cun melecun ni, kompom dh ptg ni apam pisang.. hihi

    ReplyDelete
  17. tun telani..
    try la kalau kena ngan selera. kalau tak berkenan jangan marah hakak okayyss... hehehee

    ReplyDelete
  18. salam izah...lama x jenguk2 tokeh muffin ni :) td tgk kat rumah mas karamel pisang, kat sini plk ada apam pisang..suka sgt mknn berasas pisang :p~ meh sini apam sebiji *cukup la tu, bnyk kang tuan rumah plk x kenyang mkn :))))

    ReplyDelete
  19. rajin btol la akk nih.. msk list dulu la.. kene cuba coz xde minyak!!

    ReplyDelete
  20. apam yg sihat..kurang kolesterol ni...sedap ker nmpk, cun2

    ReplyDelete
  21. waduh Izah, akak tak terkejar menu yg sedap2 kat sini...nak tinggal komen pun lambat, apalagi nak balas komen kat blog akak tu...apa pun akak hargai pemgunjung blog akak..apam kegemaranku, tngk pineapple panna cotta tu pun menarik..wallaweiii wat terliur je..

    ReplyDelete
  22. izah.. ehh.. apam ni kalau tak silap macamnya izah dah pernah buat dulu kan?? ke silap rumah.. hehe..

    ReplyDelete
  23. Salam kak izah,
    Yum yum.. teringat pula nak beli kelapa parut. jap tefon hubby. hehe...

    ReplyDelete
  24. comeynye apan nih..da pnh wat dulu kot.. sdap kan kan kan

    ReplyDelete
  25. Izah
    Ku macam tergoda nak buat kuih kaswi gandum.. dah lama betul tak beli.. sila read again.. tak beli kuih kaswi hahaha.. tak pernah buat lagi.. tak tahu apasal.. maybe one of the weekend i will gv ur recipe a try lah..

    ReplyDelete
  26. Cantiknya kuih apam pisang Izah...

    ReplyDelete
  27. Apam comel dan gebu walaupun tanpa telur dan minyak...lambatnya kak cek dtg...ingat nak mintak seketul ke...ada lagi ke Izah...

    ReplyDelete