Assalamualaikum..
Ooo ada orang negori pelik orang Pahang cakap Negori sombilan yo.
Yelah entry ni nak cakap pahang Lepeh lah. *majuk*
Demeh seme doh kenya ke minum pagi?
Kome makan roti puri yang ade letok kentang niho.
Pepalih weh lembek *lembut.
Sokmo kome buat hak roti puri biase te je.
Ame doh sejuk te, die kereh kan. Tak sedak doh makan.
Tapi hak letok kentang neh, lembekk je.
Ame sejuk pun, sedak lagi makan.
Saje ler nak beringo ke deme, ame deme nak cube lah.
Karah kata kome tak rayat pulok macamana puri kentang neh.
Loh mek aok tak paha ke kome cakak lepeh neh?
Ame tak paha ce translate ke ingreh. Hahhaa..
*Gelak sorang2 bila baca balik entry ni.
Tak paham ke? Ikikiki..
Mekasih kak Fida untuk resepi ni. Saya suke!!
Bahan-bahan ( 8 keping )
125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum (1 cawan rata)
1 sk garam
50 ml air hangat (10 sb)
secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
Siap untuk disajikan
aiyoyoyyo..aciiiiiiiiii
ReplyDeletedeyyyyyyy...tak paham den doh..tapi akan cubo belajar..nak cari kamus bahasa pahang dulu..
ooooooooooo...masih terlopong mulut ni hah,baru akak tau rupo2 ee Pahang pun ado bahaso sendiri jugak yo..kono belajar ni,sbb bakal besan org raub ni jah oi..
eh!..roti ni nampak best gak..semuo best lah nampak ee ni jah..kihkihkih..
OMG Izah!!! You have my most favourite puri here!!! Looks yummy and inviting lorrrr :D
ReplyDeleteSalam izah...
ReplyDeletesinggah breakfast kat sini boleh???
@anymz
ReplyDeletepecah lagi pinggan kak? hahahhahaa..
a ah raub ngan lipis tu lebih kurang je la lorat nyer. tapi kalau jerantut ke temerloh ke kuantan ke pekan nun, lain pulak. lorat dia lagi lembut sikit..kome ni laju sikit.kalau biasa tengok sharifah shahirah retis pelakon tu bila bercakap pahang, haa mcm tu la lorat nyer.
wahhhh.. nanti dah kenduri jangan lupa jemput den yo
@♥LOVE2COOK♥
ReplyDeletekalau buat roti puri i slalu teringat kat u la love, hehehe
@Wanieyra
ReplyDeletejom.. boleh pindah lemak ke ira pulak. kiki
Wahai kak izah, mu ckp bahse nogori den tak paham! wakakakaka... cakap BAHASA MELAYU malaysia yer hihihi.... lama lah tak buat roti puri niiii, sedapnyer lwn sambal belcan :D mkn sini jer lah eak :D pssst>> semalam buat kerabu ikan tongkol tu sedap gilerr! suke3!!!
ReplyDeletesilap tulih, nak tulis sambal tumis tertulis sambal belacan wakakakaka... pagi2 ni menggong sikit :P
ReplyDelete@ijayuji
ReplyDeleteikaaaa.. hahaha.. tak pahm ke? ee tak international la mekk.. hahahhaa.mau tak international..
nasib ada pembetulan. kalau idak pengsan dah tadi cicah ngan sambal belacan. baru terpikir..haiis mek ni jenis cemana gamaknya.. hahaha..
aku layan jerk bebel kau tu.....walaupun tak berapa faham...angguk jerk kepala tu....kikikiki
ReplyDeletetengok puri kentang tu....
teringat kat laki aku..
klu aku buat roti puri..dia suka picit roti tu....kikiki
lepas tu dia buat lawak..tengok...abang picit roti ni..nanti dia kembung balik....
macam2 kan...
Singgah sebentar di dapur teman2 sebagai terapi setelah jari jemari lenguh menenyeh dokumen. Tapi malangnya semakin stressssss sebab tensen tengok makanan cam gini. Huahhh
ReplyDeletekecoqnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..................
ReplyDeleteizah, i suka puri! sedap!! tapi nak buat sendiri, memang bercinta.
ReplyDeleteSaya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan... ZAH... x PAHAM hu hu hu hu.. tapi resepi tu paham.. he he he
ReplyDeletesalam izah..
ReplyDeleteakak pun tak faham sgt org lepeh bercakap... tp kalau org raub tu boleh dah la faham... almaklum.. dah 12 tahun jd menantu org raub.. hehe...
nampak sedap pulak puri tu... resap minyak dok izah?
siyes...terguda...
ReplyDeletepah paleh wehhh
hahahaha...pecah perut dibuatnya dek loghat lepeh ni... akak ramai juga waris bau2 bacang kat lepeh tu...memang kalu diorang bercakap akak nganga jer...ade yg paham ade yg blurrr... hehehe..apapon, sedak roti tuh nak sket...?
ReplyDeleteSalam roti puri mmg sdp... koi pung x pernah bwt lage ni...make pernah doh...kawe rasa nnt nok try gak wat...
ReplyDeletepe pun kawe g mah mu make lee
As'salam Izah
ReplyDeleteOrang Johor tak reti cakap pahang, so kita buat dek lah eh. nak beljar gak tapi kena duk berjiran lah nanti... hehehe
teringin nak merasa, apa kata izah bagilah kak ct sikit, molek dah tu jadinya :D
sori banyak tertinggal entri lah, semuanya sedap2 belaka tu izah. nak2 lompang jakarta tu..wooo sedapnyaaa
hahahaha...
ReplyDeletehanya orang Pahang dan yang duduk kat Pahang je yg boleh faham.
Izah : ni aku maghi nok mitok ado lagi ko ghoti tu? nok ghaso etek nok buak malah...hehe...aku dulu dok Pahang 3 tahun tak tahu lak bahse pahang ni..yg aku tau..deme..hhaa..sbb member sebilik aku org pekan..
ReplyDeletemuahhaha.. dpk pahang setabuk! kui kui....
ReplyDeleteaduk.. sedak nyer napok roti puri nih. dok penoh agi makang nih....
(baca loghat ganu, k ;p)
salam iza..hmmm sedapnye..nak cube la utk 1st time..belum penah buat lagi
ReplyDeleteSalam.. bila samapi sini mesti tersekat tak nampak jalan lain ...mata ni dah melekat dan perut pun berdondang sayang lah izah..
ReplyDeleteIzah..buat roti ni tak yah guna BM eh..Kolo tak guna leh lah buat..Akaknye BM sakit..sbb tu maleh nak meroti..
ReplyDeleteHehehe..Izah, kak Naz tau org Pahang ada cara cakap mrk sendiri.. Kak Nim tak tau kan..
izah..ekekeke... siyes x paham... aku pnah stadi kat pahang, tp kat kuantan lah....kt sana loghatnya cam senang sket nak ikut... yg ko cakap atas tu aku x reti...ehehhe... roti puri mmg bes..lg2 ade kentang... huhuhu....naaaakkkkkk!~
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletemas... klako hubby ko. banyak makna nya tu.. hahaha. try la buat ni. lain dari puri biasa tu
@Kak Sam
ReplyDeletetak yah stress stress kak sam. nanti balik ke rumah masak je... busy bebenor akak ni kan.hehe
@mrs plain-june
ReplyDeletecube laaaa
@Sizuka
ReplyDeleteremeh tang nak gelek2 tu.. bila mkn cepat aje abis kan
salam izah.. sedap nampak suka juga dengan puri kentang ni.. buat breakfast kenyang.....
ReplyDeletealamak tak faham la izah bahasa pahang.. hihiihi kita orang perak..
@HALAMANKU
ReplyDeletemaa tak pe lah, yg penting tang resepi tu ajee. hihi
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletekdg lebih kurag jugak lorat nyer ngn raub tu.. hihi...
resap jugak tapi tak de la bnyk sangt. lembut sedap..idak ler boleh buat selalu kan. cume akak pun boleh agak jgn lembik sngt nanti serap minyk bnyk pulak kan
@Sue
ReplyDeletehihihi...
tergoda ek.. cube laa
@Gee®
ReplyDeletehahaha.. jgn kan akak, saya org lepeh ni pun boleh ternganga kalau wan saya berborak. kengkadang ayat2 dia tu memang nak gelak pecah perut. hehe
dah habis kak. dapat sikit je. saya dapat 10 keping. cukup anak beranak makan
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletekak shielaaaaaaa tu lorat mana plok? hahahaa... try la kak.
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
tu la.. busy ye kak hujung2 minggu ye.. hehe.. memang kalau tak biasa kawan dengan org pahang yang lorat mcm ni lagi la pelik dengar ye kak.
kalau nak rasa lompag tu boleh try. tapi saya suke kuih lembik2 sikit. yang tu agak kenyal. boleh lebihkan air kot
@hazila
ReplyDeletehahaha.. paham paham.. hehee..
@Anna Qawina
ReplyDeleteaaa kalau pekan lain lak cara cakapnyaa... akak aku pandai lorat pekan. aku paham juge tapi tk reti la klu nk cakap...lorat lepeh ni lain sikit
@tun_telani
ReplyDeletemu dok penoh agi makang? mu gi uli de dapo mu nuh.. sedak gok puri ni.. hahaha.. fail akak lorat ganu!!!
@intan_blur
ReplyDeletehmm boleh try. simple tapi sedap. mkn ngn sambal tumis.. wahh sedap
@Ummi
ReplyDeletehahaha.. jalan hujung ke jalan mati tu? sila sila la berdondang..kalau dah berdongdang tu rajin nak menggodek ke dapur kan.. hehe
@Naz
ReplyDeletesaya uli tangan je kak naz. sebab sikit je pun. lagi pun adunan ni lembut je bile campur ngan kentang tu. senang nk uli.
a ah kak naz kan. kak nim tu memang.. hihi
@nOOrsha
ReplyDeleteshaa, belah kuantan lain. agak lembt sikit. belah lipis ni laju sikit bercakapnya. kalau org luor memang tak paham
poh paleh weh...keh pon tak berape nak reti cakap pahang...walaupun lahir kat pahang..bukan ker blh2 kuantan ckp ala2 terengganu sikit ker? apepun izah memang roti puri tu memang nampak sedap nanti ader masa nak try..
ReplyDeleteJuwita.. Ooo org perak yee. Saya ramai jugak kawan org perak. Baik2 blaka..AAh la mmg knyang buat sarapan ni
ReplyDeleteoo izah... makin pening kepala akak yg dah sedia pening ni. apa pun mmg sedap ni wat sarapan ;)
ReplyDeleteA ah.. Kuantn mcm pekan sikit kan.. Tu la ame cakak lepih neh lain juge ngn daerah lain kt pahang kan.weh klu org tua2 kt lepih bckp kengkdg tak phm juge ame lorat sungguh te. Hehe
ReplyDeleteKak ain.. Hahaaha jgn layan sangat kak. Nanti memang peningg.. Yengok gambar je ek ngan resepi tu
ReplyDelete~ mmg best puri kentang nie ... dh penah buat .. succes !! ^_^
ReplyDelete