Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu di hari ahad ni.
Tapi ada jugak yang dah mula bersekolah n bekerja hari ahad ni kan.
Pagi pagi ni layan kuih lompang ni dulu lah.
Aaa.. ni betul2 lompang ye.. bukan kuih talam dilompangkan.. kiki
Kak Nim jangan marah den yoo..hihi..
Kuih ni sebenarnya asalnya raso pandan hijau tu.
Tapi den dan ubah ke gula melaka.
Gula melaka lawan ngan bau pandan tu kan ke sedap wangi.
Tapi texture lompang ni mcm lompang biasa la.
Cume istimewanya tu dadih lembik2 kat atas tu.
Anak2 den makan yang putih nyer tu aje. Haiishh..ragam boto budak2 neh
Mekasih buat kak Fida tuan nyer resepi dari MyR.
LOMPANG JAKARTA
sumber: kak Fida@myR
Bahan-bahan ( lebih kurang 20-25 keping )
125 g tepung beras
2 sb tepung sagu/ubi
200 ml santan pekat (100ml sntn KARA + air)
1/2 sk air kapur
200 ml air*
125 g gula pasir* *saya ganti gula melaka
1 sk pandan pes + pewarna hijau *saya skip ganti 1 helai daun pandan
Topping Dadih :-
160 ml santan pekat (100ml sntn KARA + air)
1/4 cawan tepung beras
1/4 sk garam
Cara-cara
Masak bahan bertanda* dgn sehelai daun pandan,jadikan air gula dan sejukkan.
Campurkan air gula dgn tepung2,santan pekat,air kapur,pandan pes dan pewarna hijau,kacau dan tapis.Ketepikan.
Satukan bahan2 dadih,kacau,tapis dan ketepikan.
Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan.
Tuang adunan hijau 3/4 paras acuan lompang dan kukus selama 10 min.
Tuang pula topping dadih ke atas lapisan hijau dan kukus lagi selama 10 min atau hingga masak.
Sejukkan kuih dan keluarkan dr acuan dan hidangkan.
Sedapnyerr! agak2 guna acu gedabak2 tu nak bg nama apa??? wakakakaka... kitanyer acu lompang ada 2 dozen masa mula2 beli dulu skrg dah jd 2 ketul jerr ahahaha... budak2 ni buat main pastu maknyer pun kalau kemas main masuk tong jerrr wakakaka.. nmpk sedap maklomlah adik akak ni suke kuih2 lembik2 atau kukus2 gini :D
ReplyDeleteAssalamualaikum izah... nmpk sedapnya kuih tu izah... kalau dpt mkn time akak kurang sihat nie kan best nie... cantik plak tu... sukanyaaa ...
ReplyDeleteSalam
ReplyDeleteizah hehe betul le akk pun tingal sebjik lg acuan tu bdk dok buan main x ingat le letak mana..rasanya dah hlang..
suka kuih lompang ni lama betul x mkn...menarik letak putih diatas
leh try ni....
uwaaaa...kuih2 mcm ni akak mmng suka betullah...ada lagi tak..nak 10 ketoi...petang nanti klau ghajen nak wat gaklah...esok anak2 dah sklh, hai busylah kitaaaaaa...
ReplyDeletemakcik...
ReplyDeleteklu kepala ngan badan tu sama banyak, mesti lagi sedapp kan makcik....
tergoda aku nengoknya....
daniel memang suka kuih lompang....
sedapnya izah...tergoda akak...meh sepinggan
ReplyDeleteWah sedapnya Izah , tak yah gaul dgn kelapa parut ya. Hari tu rasa-rasanya dah beli acuan kuih lompang ni 2 dozen tapi tak tau simpan kat mana. Nampak gayanya kena beli barulah lagi.
ReplyDeletepenat tau..semalam g kahsmir..rini g jakarta lak..huhu...hihi...
ReplyDeleteJauhnya Jakarta mari...KL punya tak der ker...
ReplyDeletecantiknya lompang izah, tak penah makan lagi lompang jakarta ni..selalu mkn lompang biasa je rasanya macam kuih talam ke? nak kena try ni..masuk dlm waiting list :)
ReplyDeleteIzah.. Nak lompang .. Ita acuan ada tapi x terbuat2 gak.. Nsk buat gak la lompang.. Sedapnya
ReplyDeletewahh.. jauhnyer dtg lompang nii.. dr jakarta ye.. dh lama x mkn kuih lompang. acuan kecik2 pun xde nk wat.. (ni nk mintak simpati suruh anto 2-3bijik nih.. hihi)
ReplyDeletelebih kurang macam kuih tepung pelita pun ada ... mmg best lah kan..meh bagi akak rasa seketui
ReplyDeleteoooooooooo....
ReplyDeletesambil mulot ternganga..
heran tgk org pahang buat entri ckp negori...
paaaaaaaaaang...alamak terlepas pinggan di tangan..baru tau mcm ni rupanya kueh lompang..wakakaka
leh try gak nanti ni jah.masuk list dulu..
mlm td dah tengok n3 ni.. tapi entah ngapa takleh pulak nak komen.. masih terkial2 lagi guna lappy tu.. hehehe.. dah la jauh2 mlm baru sempat buka lappy.. sibuk tak abis2... senang cerita.. kita komen time kerja ajelah.. kikiki....
ReplyDeletenampak sedap pulak lompang jakarta ni.. mcm ada sikit2 persamaan ngan talam gandum rupa dia...