Assalamualaikum..
Selamat pagi semua. Pagi ni nak share satu lauk ayam yang sedap. Memang sedap dan simple. Yang penting penyediaan yang mudah, bahan yang mudah dan hasil yang sedap. Tapi... sebab lauk ni untuk anak anak kecil saya tu, jadinya part spicy tu saya skipkan. Tapi for sure saya akan buat lagi untuk santapan para ahli dewasa pulak. Dan memang dapat bayangkan manis masam bergabung dengan pedas tu akan menjadikan lauk ni sangat sedap. Tak pelik bila ada yang duk ulang2 buat lauk ni kat myR. Dan antara yang dah cube Kak Nor, kak Yatiezaini dan kak Hana.
Mekasih buat kak tulip77 untuk resepi yang memang kena dengan selera anak anak saya.
VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
sumber: tulip77@myR
Bahan-bahan ( 5 org )
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong
Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.
masyaAllah..sedapnyerrr!teringat lak makan2 di vietnam hr tu..memang sedap2 makanan vietnam...i likeeeee
ReplyDeletekak izah,penuhkan satu tiffin,hantar sini taw
izah, thank you! definitely will try out this recipe. the girls would love this :D
ReplyDelete@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeletesedap ye ryo makanan vietnam, mana best ngan thailand?
ala, buat susah susah je.. ko gi buat sendrik.. hahaha
@Sizuka
ReplyDeleteu are welcme kak.. boleh try. simple n delicious
Assalamualaikum izah..
ReplyDeletewah nmpk sgt sedap n dah terlir dah nie tgk ayam tu izah... akak nak ... hehehe
mesti anak2 suka lauk ni kan? akak samalah mcm izah.. kalau masak khas utk anak terpaksalah skip yg pedas2.. hehe..
ReplyDeleteIzah! ni dtg bwk pinggan kotor nanti nak tumpang basuh kat sini pastu tumpang basuh kain sekali kat sini dah siap gosok bgtau ya wakakakaka... lama lah tak buat ayam niii... tumpang makan sekali ya :P
ReplyDeleteAssalamulaikum Izah
ReplyDeleteboleh cuba ni kebetulan ayam dah keluar kan dr tadi. semoga mendapat keberkataan sebab berkongsi resipi yang sedap ni ya Izah :DD
wahh.. senang nyer masak ayam ni? terpinga-pinga tgk kene panaskn guna dlm minyak dulu.. mmg camtu ek? (erk.. pesal ayat skema ni? siap terpinga-pinga lagi tuu.. kui kui)
ReplyDeletebaru2 ni dah plan gak nak buat ayam ni, tapi pospone dulu .. alih2 lupa terus..
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
kak.. boleh dicuba nanti...sedap. rasa manis masam semua ada
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletebetul tu kak, kalau masak pedas, kena la ada lauk yg tak pedas untuk diorang. kdg2 diorang makan jugak pedas2 tu, kesian bila tang sakit perut tu la.. tak boleh lagi kan perut budak kecik
@ijayuji
ReplyDeletetak senonoh betul perangai mak orang neh.. huhh.. bil air tak bayo ke mek? kena potong ye.. hehehhe
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
terima kasih kak ct... share sebab kena dengan selera ni.. try la kak
@tun_telani
ReplyDeletetun ko baru lepas buat kerja sekolah ye? tu yang mental je ayat skema.hahaha..
a ah memang gitu. unik kan cara dia tu. tapi mmg wangii je bau dia tau. lekit2 sikit memula. tapi depend pada kita la nak berkuah ke tidak. sedap
@K.Nor
ReplyDeletehehe.. tu la tengok kak nor buat kat myR tu, kata sedap. tu saya try jugak buat. ni buat tak pedas pun sedap. kalau pedas..sah sah la.. meletopsss
Wah wahh..nampak sedap..dan penting SENANG!
ReplyDeleteNanti aku mesti try!
aiii... mmg nampak menyelerakan sangat ni... nanti boleh akak cuba bila anak2 balik...
ReplyDeletemakcik....
ReplyDeleteboleh aku try nanti resepi ayam ni...
memang sedapp jerk, aku tengokkk...
Izahh
ReplyDeleteLooks so so sedap lah ayam ni.. nak try lah besok.. yg mana senang dan sedap memang fav ku hehe
Salam Izah nampak sedap n menyelerakan..mkn ngan nasi panas2 sdp tu.. mula2 tgk tajuk cam takut ha ha ha masuk list.. suker menu mudah2 ni he he he ayat power tu.. he he he
ReplyDeleteSalam kak izah,
ReplyDeletehuhu.. laparnya saya bila nengok ayam vietnam tu. stok ayam dah abes ni. mesti sedap masam manisnya tu.
Assalammualaikum Izah, lamanya tak singgah sini...mcmx2 menu best dh tertinggal ni..huhu ayam simple tu pun menarik memang harus dicuba tambah bila time tgh nk cari mood mskx2 ni...dh lama cuti msk lambat lak enjin nk panas..hehe
ReplyDelete@TopsyTurvyMum
ReplyDeletetu la aku suke aje yang hiris2 campak campak ni. hehe
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletea ah kak.. aluk ayam gini anak2 suke sangat kan.boleh la try. tapi simple je lauk ni kak
@Mas
ReplyDeletetu la, kalau anak ko suke pedas leh la taruk cili, anak2 aku ni memang kepantangan kalau rasa pedas ni.. tu yang skip cili tu
@Rima
ReplyDeleteye ke kak rim... bukan kak rima masak special special ke? hehe.. memang simple..sesuai sangat la yang suke masak campak2 mcm saya ni kak rimaaa
@HALAMANKU
ReplyDeletea ah.. erma.. tengok tajuk mcm susah sangat kan nak dibuatnya. tapi jgn risau, balik kroje kejap aje hiris campak2 gini.. senang kan
@indahhouse
ReplyDeletehai nurindahhh.. lama dah tak ke sini ye...tu la senang tu. nampak menyelerakan dan memang sedap
@Nieza
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
ye la kan nieza... berehat2 kan diri dulu. amik mood baru masak.hehehe.
selamat kembali dari mngerjakan umrah buat nieza d family ya
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeletesedapnya tngk ayam ni..menyelerakan sungguh, akak nak wat gaklah bila2 nanti..sedap ni..sorry singgah sini lmbt sbb smlm mak dan kaum keluarga dtng rumah..bnyk masak tapi tak sempat ambek2 gambor...malu seh nak ambek gambor bila tetamu dah sampai..ekekekeke..dpt bayangkan kan...
Assalam....Akak pakai BM brand apa n nk cari kat mana ye. ssh nak carila cikBM ni
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeleteakak guna brand keenwood. ada jugak pakai brand cosway.. try carik. kna rajin nk mencari. mmg susah sikit