Tuesday, May 17, 2011

Apam Gula Hangus II


Assalamualaikum..

Selamat pagi dan happy happy untuk yang bercuti hari ni. Apam gula hangus lagi. Kali ni guna resepi kak Jun pulak. Memula cadang nak buat apam yogurt mcm rumah kak Nor ngan rumah Anna Qawina tu. Tapi memandangkan ada bahan tak cukup, gi merayau kat myR. Jumpa resepi sempoi ni. Sempoi tapi sedap. Cume bagi saya agak manis sikit walaupun dah kurangkan gula. Next time kena kurangkan lagi. Biar rasa lemak2 manis sedang2 gitu je. Apam ni saya buat petang semalam, dan merangkap breakfast pagi ni. 

o ya.. saya ada tambah cream cheese yang tak habis buat apam pisang hari tu. Fuhh.. pepaham je la cemana rasanya kan. Kiki.. Mekasih buat kak Jun untuk resepi ni. Love yaaa..


APAM GULA HANGUS
sumber: kak Jun@myR

bahan:

150gm gula dan 100 ml air-dibuat gula hangus
70gm butter-cairkan
75gm susu cair
1 biji telur dipukul
150gm tepung
1 sudu teh baking soda
secubit garam
75gm gula *saya kurangkan sikit

Cara-cara

Masukkan butter, susu cair dan telur kedalam gula hangus.
Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
Masukkan kedalam loyang yg dialas kertas dan di gris. Kukus selama 30min atau lebih.

35 comments:

  1. Cik Izah Daut..

    Ko pagi2 dah tayang apam wat akak cam nak cekut seketui dua wat sarapan..grrr...pass ahhh sket..

    ReplyDelete
  2. sedapnya..anak mesti suka ni kalau saya buat...

    ReplyDelete
  3. tok...tok...tok....ade org x????
    dtg nak mintak apam nih....
    2la,tayang lagik apam pepagi nih...
    kang dh bawak bekas besar punya nak menapau....
    lallalalalallala....

    ReplyDelete
  4. @Yat Maria
    heheh kak yat.. jom aa sarap sama sama. sedap ni ngap berapa ketui pun tak pasan.

    ReplyDelete
  5. @fiza damia
    a ah ni ngikut kan selera anak2 la ni fiza.. leh try..simple je ni. cume kalau tak suke manis, leh kurangkan sikit gulenya

    ReplyDelete
  6. @Mimiey.. (^-^)
    uii anak dara.. mana menghilang lama tak nampak..busy bebenor anak dara ni ye.. hehehe.... meh meh srapan sama2.. amboi2.. tobat tak mo berjiran ngan ko mie.. hahaha

    ReplyDelete
  7. apam ada cheese....
    sedapppnya...
    kasi aku sepinggan....

    ReplyDelete
  8. Izahhhhhh!!! lepuk 88x huh! apa niiiiii ada inti cheeseeee yg lemak2 tuuuu???? wakakaka.. mana boleh mana boleh!!! kena mkn tang itam2 jerrr yg cheese tu tgglkan :D kita nak 3 ketul kasi kelapa parut sekali ya nak kelapa parut yg gebu2 n putih jerr yg itam2 i reject wakakaka..

    ReplyDelete
  9. Kak izah,amboi comeynya pic baru,barulah perasan muka bais n muaz mmg ikut muka akak nih,hihi..Pstt meh nak rasa apam cis cikit..Dahla lama xgurau2 ngan akak..Eh klmarin menu sama,asam pedas,cuma sy wat asam pedas lain,hihu..

    ReplyDelete
  10. Ops mai lagi skali kak..Akak rugi xwat apam yogurt,mmg sedap n cantik jer mekarnya kak..

    ReplyDelete
  11. Salam, Amboi sedapnya tengok apam tu,nak jugaklah...ada lagi ke, dah ramai yang mintak tu...

    ReplyDelete
  12. zah..aku tengok sedap jer apam ko nih..aku nak gak try apam kukus kak nor tu..yogurt ada golek2 tu..aihh.. rajin lah..rajin lah..sebelah lak kate,diet lah..dietlah...

    ReplyDelete
  13. Aku pun nak mengapam jugak la..tengok semua bahan ada je kat dapur aku tuu..

    Wehh..cuti mende hari ni?? aku taktau pun sana cuti hahahha

    ReplyDelete
  14. huwaaaaaaa...nak apam yang ada cheese kat dalam tu..nak jugak..nak jugak...nampak sodap tul tu..

    eh!ko ngajuk ke zah?camne akak leh tak tau?..?..?...
    nah sepiyok masak lomak ikan sepat masin..hehe(ni exclusive nih sbb takde lam entri)

    ReplyDelete
  15. AssalamulaikumIzah

    menayang apam eh..ni yang tak boleh jadi ni. dah lah letak CC kat dalam tu...kecur deh. selalunya apam2 ni memang sangat lembut kan. tambah sedap lagi kalau dapat bawak balik sikit.. hehehe

    ReplyDelete
  16. Izah...wah! sedapnya apam gula hangus ada filling cream chesse lagi kat tghnya...kechur kak cek dibuatnya....mintak sepiring...Wah! :)

    ReplyDelete
  17. amboiiii... siap ada filling lagi... uh! mmg sesuai sangat tuk tambahkan berat badan zah... hahaha

    tapi mmg nampak sangat sempoi... nanti akak nak buat jugak lah.. lembut aje nampak tu..

    ReplyDelete
  18. Dah petang ni...apam tu ada lagi ker.. ada cheese tu yg sedap

    ReplyDelete
  19. mengapam jugak.. berlawan2 dgn mas nmpknya .. akk lum rajin lagi.. huuu

    ReplyDelete
  20. Izahhhh..cantiknya apam..gebu2..tomei2..kiut-miut.. Akak nak..w/pun mesti dah abis kan..Lambat la datang... Tak berapa sihat ni.

    ReplyDelete
  21. Assalam izah,
    apam gula hangus ni akak belum pernah buat kek gula hangus dah ler..ada lebih kurang rasanya tak?..
    mungkin yang ini sebab dikukus lagi lembut kot?..

    ReplyDelete
  22. @Mas
    tu yang mahalnya tu.. ada cheese kan..hehee

    ReplyDelete
  23. @ijayuji
    hahaha.. eh mek sorang ni demand tau... ala apam gini tak best sangat makan ngan kelapa parut. makan gitu je.. nah amik.. lebih2 cheese ni pun amik..

    ReplyDelete
  24. @Zaliedana
    tu la akak memang nak buat apam yogurt tu. tapi tak de ovallete malas la. nanti tak menjadi lak. eh mcm muka dak dua tu ye.. mana tumpah kuah kalau tak ke nasi.. ececeh.. hehehe

    ReplyDelete
  25. @Antan Bertingkah
    a ah .. belum org ramai mintak pun dah habis dah pun apamnya kak antan.. hehehe.. anak2 suke. cume agak manis sikit apam ni. kena kurangkan gule

    ReplyDelete
  26. @HaSue
    tu la.. diet tu la yang menjadi isu utama.. tapi ngenangkan anak2 yang nak ngunyah tu, ku gagahkan juga kaki ku. tapi pepaham la kalau menda bergolk depan mata.. mau tak disambut.. hahaha.. diet ke mana? jawab sendrik!!huh

    ReplyDelete
  27. @TopsyTurvyMum
    ye kak tim, nasib jugak dibumi orang sebab tak tahu, saya dibumi sendrik pun nyaris tak tahu hari ni cuti wesak.. hahaa..

    ReplyDelete
  28. @anymz
    fuhh... tayang2 lak masak lomak ikan sepat masin.. akak ni mmg ratu masak lemak la. semua menda dilemakkan.. sedap ye kak anim? ishhh

    ReplyDelete
  29. @CT Delima
    a ah.. ni kategori apam yang naik tinggi ni kak ct. memang lembut. tapi kalau nak buat cadangan saya letak separuh je dlm bekas. sebab naiknya meninggi sangat

    ReplyDelete
  30. @cik cek
    kak cek nak sipiring ke? kena buat sendrik la nampaknya...hehehe.. anak saya makan sepiring sebelah petang, esok breakfast sepiring lak lagi.. habis...

    ReplyDelete
  31. @AZLITA AZIZ
    a ah sempoi je kan bebahannya. tapi kalau akak bukan pemanis sangat rasanya kena kurangkan gula. tapi kalau suke kuih manis2 sedap dah tu kot..

    ReplyDelete
  32. nazrah bakery..
    kak naz... dah pinis dah pun.. tu la.. terasa la cheese masam2 tu berlawan dengan manis tu. sedap anak2 suke tu ok la tu

    ReplyDelete
  33. @dZana
    kak zana.. tu la.. senang nak buat apam ni kan. tu kalau terpikir nak buat apa kui tuk budak2 ni., terpikirkan apam je la. diorang suke makan

    ReplyDelete
  34. @Naz
    laa kaka naz demam ke? makan ubat n cukupkan rehat ye kak. nanti boleh buat apam gula hangus ni.. hehe

    ReplyDelete
  35. @Ayu
    hmmm rasa dia tak la sangat sangat sama dengan kek gula hangus tu. tapi lebih kurangla... kek gula hangus lagi lemak, yang ni biasa biasa aje.. tapi ada la irasnya.. dah bebahan pun sama kan.. hehe.. lembut dan naik tinggi apam ni kak

    ReplyDelete