Sunday, May 29, 2011

Sup Kentang Berkrim


Assalamualaikum..

Hmmm macam tak de idea nak mengarang. Perut pun kekenyangan. Hari makin kepanasan membahang. Si kecik ketiduran tak sihat badan. Kerja rumah tak settle lagi. Tibe-tibe mata ngantuk lak ni. Jom ler nengok sup kentang  niha. Sup ni buat 2 hari lepas tuk breakfast si abang yang tengah sakit gigi hari tu. 2 mangkuk tu dia makan dicicah roti. Kalau dah lembik roti tu senang dia kemam dan telan aje. Tapi hari ni alhamdulillah, dah makan macam biasa. Dah nak ngunyah roti dan muffin kesukaannya.

Resepi sup kentang simple ni saya tengok kat buku Aneka Sup dan Bubur alaf21. Saya sharekan di sini pulak.


SUP KENTANG BERKRIM

2 biji kentang sederhana
2 cawan santan
1 sudu besar minyak sapi@mentega
sikit lada hitam
sikit garam
sikit serbuk pati ayam

Caranya:
Rebus kentang hingga empuk. Lecek hingga halus. Ketepikan
Masak santan hingga mendidih. Masukkan kentang lecek.
Masukkan pula mentega.
Perasakan dengn garam, lada hitam dan serbuk pati ayam.
Masak hingga sedikit pekat atau ikut citarasa.
Hidangkan bersama roti bakar.


31 comments:

  1. nazrah bakery..
    aa ah pakai santan. ada gak pakai susu cair. ikut citarasa la..

    ReplyDelete
  2. sedap utk org tak de gigi nih Izah hehehe...
    Alhamdullilah si Bais dh mula mkn walaupun sup & bubur..
    Si kecik deman ke?

    ReplyDelete
  3. hmmmm...tengah bayangkan rasanya macam mana......
    tapi kalau bais makan pun sampai 2 mangkuk..sedappp bangat tu...
    nak tanya sikit...kalau bais 2 mangkuk..agak2 mak bais berapa mangkuk yerk...kikikiki

    boleh try nanti...

    ReplyDelete
  4. mek, nanti kalau akak sakit gg tulun buatkan sup ni seperiuk ya... kiut roti tu :)

    ReplyDelete
  5. hmm..sedapnya..cicah ngan garlic bread lagi bestt

    ReplyDelete
  6. alahai izah... sdap nmpk sup tu, roti munger pon cun je posing... heee

    ReplyDelete
  7. @Mama Hawa/Mama Nani
    a ah ma.. jangkit ngan anak ika bangkok ni gamaknya. hehehe.. tetibe panas badan semalam. ni ngadap dia je la. betui ma, kalau tak de gigi senang je makan menda cam ni

    ReplyDelete
  8. @Mas
    lemak sangat mas, au rasa sikit2 je sebab kekenyangan melantak burger hari tu. hahaha... sedap la jugak. lemak kentang tambah lemak santan. diorang suke je..ok lah tu

    ReplyDelete
  9. Slmt berhari minggu Izah,
    sedap tu sup kentang...guna susu cair pun bolehkan....nak wat gaklah...nak suruh Seri buatkan utk mamaNya, mcm senang je ni....Hamka mesti sibuk nak menolong gak...bayangkanlah ributnya kat dapur nanti...ekekekeke...

    ReplyDelete
  10. Boleh guna minyak zaitun Palestine ke?

    ReplyDelete
  11. Izaaahhhh! masak apa tuuuu?? tumpang makan! betul kata kak nor kalau sakit gigi takd e gigi leh order sup kentang kat sini :D FOC eak?

    ReplyDelete
  12. wei..aku lewat sampai..ada lg sup tu? hihi...baru balik dari poye2 kat kampong nih, dtg sini bawak pisang setandan..ko agak2 n3 aku akn dtg apa ek? hahaha..
    eh..santan pekat ke cair ko guna tu?

    ReplyDelete
  13. Salam kak izah.. Betul ke kakak.. Ihik.. Ihik.. Sup camni kanak2 suka.. Leh la try nanti

    ReplyDelete
  14. Izah kita sebaya la.. Perasan muda plak ita ni.. Hahaha.. Anyway thanks jawab ye

    ReplyDelete
  15. aku datang nih..yg paling awal skali pd tarikh ni..ngee ngee.. :D
    caye nak mamam bubur jugak!td caye buat bubur jugak!sapa suh caye terliur nengok bubur awak cemalam!x pasal2 mkn bubur nacik ari ni..ngahaha..

    amboii..roti munger2..cumil!
    dah ok yer anak bujang ko tuh?syukur laa...x laa kite risau sgt kan

    ReplyDelete
  16. sedapnya sup ni zah...layan lak time sejuk-sejuk hujan tu kan memang best...tgk bubur kat bawah tu pun sedap gak....lama dah tak mkn bubur mcm tu...semoga anak izah cepat baik yer..

    ReplyDelete
  17. As'salam Izah

    first time ni dengar sup kentang berkerim. mcmana rasanya ni erk, ada rasa alah2 mcm sup kat McD tu ker.. hihihi.

    ni kalau nk tahu kena buat lah kot baru tahu.

    ReplyDelete
  18. @K.Nor
    seperiuk? tu bukn akak je sakit gigi, dengn saya saya pun sakit kak. hihi

    ReplyDelete
  19. @lina_pg
    a ah klu ada roti perancis tu elok je kan buat garlic bread. sedap

    ReplyDelete
  20. @Anawahid
    roti tu bile bebudak tengok excited kanmain lagi. pastu parahhh aku nk membunga kan roti tu. hhaha

    ReplyDelete
  21. @Yatie
    seronok dah ada ank dara boleh ke dapur ni kan kak. amboii hamka.. mcm budak2 ni jugak la, pulak2 klu kite meroti atau mendonat. "rajin" betul menolong kitee..hihi

    ReplyDelete
  22. @ijayuji
    foc la kan.. buat sendrikkk!!!.. kikiki

    ReplyDelete
  23. @Ummi Alesya Sofea
    hihihi.. boleh try. simple je. tuko susu segar or cair pun boleh

    ReplyDelete
  24. @Anna Qawina
    meh bbling pisang sesisir kat aku!!!
    aku guna santan sedang2 je. tak cair tak pekat.

    ReplyDelete
  25. @Juwita Jamaludin
    bila tau sebaya senangkan ita.. hihihi.. budak2 mmg laju mkn sup gini. tpi nk cicah ngn roti la.klu mkn gitu tak nk pulak diorang ni

    ReplyDelete
  26. @HaSue
    ko buat bubur gak yee... kire klu mkn tk trasa bersalah secara berjemaah sangt kan. hihihi...

    a ah ko, bile budak2 nmpk bunga roti tu, nk mkn yg bunga2 je.. sudahhhh

    ReplyDelete
  27. @Nieza
    terimakasih nieza...
    a ah panas2 sedap sup ni. bila sejuk dia agak pekat.

    ReplyDelete
  28. @CT Delima
    hmmm nk ke rasa2 mushroom sup pun ada jugak kak ct.. budak2 ni suke cica roti.layann.hihi

    ReplyDelete