Assalamualaikum...
Selamat pagi semua.
Masih mood cuti-cuti ke?
Tanpa banyak songeh merapu kebulan ke bintang ke PD berkelah semua.. *eh ayat tetibe cam nak mendengki je kan! Diharap semua memberi tumpuan kepada roti ni. Namanya bath bun. Entah ler kat mana yang ala ala bath nya tu. Tpi satu roti yang agak baru la pada saya. Tengok roti ni kat blog kak Ida. Teringin lak nak merasanya. Mekasih kak Ida berkongsi resepi nya. Untuk maklumat lanjut tentang bath bun ni boleh menjenguk blog kak Ida di SINI. Roti ni sesuai je cicah ngan kari. Lidah melayu.. hehe. Roti yg lembut n sedap.
Siap-siap je keluar dari oven, agak2 dah suam sikit tu, *kang kalu kata keluar2 dari oven saya terus ngap roti ni, nampak kurang sopan lak kan. Ada lak karang yang heran lidah kebal lak kan. Kikiki.. Dah suam2 tu, 2 ketul gak la masuk perut. Dah sangat kekenyangan, tetibe ada call dari sang putera yang tengah training dan mentraining tu, ajak jalan2 cari makan. Ahaksss..
Trasa nak buat kira2 lak:
2 ketul bun (dapat panggilan ajak kluar makan)+ sepinggan makanan luar x "diet? ada aku kesah" ganda 5 + segelas air manis = diet klawut!! klawut!!
Dah dah.. ngarutttt..
BATH BUN
sumber: 1001 resepi
225g plain flour
1/2 tsp salt
55g caster sugar
55g unsalted butter, room temperature
2 1/2 tsp dry yeast
150ml full fat milk, warm to 40C
1 medium egg
30g sultanas
1/2 lemon zest
1 tbs brown sugar (granules)
1 tbs honey
method
preheat oven to 210C
mix flour, salt, sugar and rub in butter, then mix in yeast...make well in the centre...
beat egg into milk and pour over flour, mix to a soft doh, turn onto floured surface and knead until glossy and no longer sticky...
lightly oil clean bowl and add doh and leave to double in size about 1 to 2 hours...
turn doh onto lightly floured surface and work in lemon zest and sultanas until well mix, divide onto 8-9 portion and arrange in baking tray...raise for 20 minutes...
brush with honey and sprinkle sugar...bake for 20 minutes...
note: doh bath bun ni memang lembek...taburkan tepung atas papan uli ketika menguli untuk mengelakkan doh ni melekat...
mkn 2 ketul je + mkn luar + + air manis buah + berjalan = blm kelawut lg tu,leh tmbah lg tu..sila2 :))
ReplyDeletegebunya roti tu....kak aya tak pandai buat roti , pandai makan roti je tiap hari ..esok2 tak tau la kot2 nak try belajar buat roti.
ReplyDeleteAs'salam izah
ReplyDeletealahai..tengok roti mcm nak gegar jer BM kat rumah tu. tapi stok tepong roti dah elek lah pulak. guna tpg gandum pun okey gak kan. nantilah... hihihi
bolat2 roti mu itu izah..dalam nya pun nampak cantik jer.boleh cuba simpan dulu resipi ya :D nak gi shopping jap lagi..jommmm
Assalamualaikum izah...
ReplyDeletewah pepagi tgk roti yg comel tu membuatkan perut akak nie lapar plak... comelnya roti tu izah...
mmm memang nampak sedap.. 2 ketui kenyang hu hu hu erma nak lebih lagi... x cukup tu.. he he he
ReplyDelete@Deliah's Deli
ReplyDeletehaaipppp.. dah klawut tu.. hahaha..... roti ni cept kenyang tau
@Kak Aya
ReplyDeletek.aya, skali bila roti buat sendrik menjadikan, tergila gila nal buat lagi. cuba la kak aya...suke tengok bila roti gebu naik
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
a ah kak ct, saya guna tepung gandum. kalau guna tepung roti lagi cantik kot tetxure roti ni. akak try la.
nak ituttt.. nak kemana tuuu
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletelapor ye.. elok amkan roti pagi2 kan. makan gitu je sebab roti ni dah agak manis...
@HALAMANKU
ReplyDeleteerma.. siyes cakap, 2 ketul pun dah kenyang sangat ni. hehehe...
makcik...kau tak payah buat kira2 tu....
ReplyDeletebelasah jerk...orang nak belanja kan.....kikikikik
sedappnya tengok roti tu....
klu rajinn aku pun nak try gak....
makcik...kau tak payah buat kira2 tu....
ReplyDeletebelasah jerk...orang nak belanja kan.....kikikikik
sedappnya tengok roti tu....
klu rajinn aku pun nak try gak....
izah,
ReplyDeletegebu je roti tu. lama betul i tak buat roti. everyday asyik bake dessert je. the problem with buat roti is that, i'll be the one yg akan makan dengan bersungguh2. huhuhu.. hancus diet nanti
Macam pernah dengar bath bun ni..
ReplyDeleteAku ni asyik bikin roti labu je sampai la labu tu habiss haha
Haa..sibbaik tunggu suam dulu..kalo x mmg kebal laa ko..best laa tengok almond tuh bertenggek atas roti(ni nak bgtahu aku nampak laa gambo2 ni..haha)
ReplyDelete"tetibe ada call dari sang putera yang tengah training dan mentraining tu, ajak jalan2 cari makan" <-tak jeles..tak jeles..kakaka
semalam ke pagi td nih?dia training kan?camne lak leh ajak binik dia kuar aaa?x logik..x logik..hahaha <-tak puas ati
gebunya...cantiknya..terpegunnya..nya..nya...
ReplyDeleteizah, ada bekalkan pelampung tak diet yg tercampak ke laut tu.. kang payah nak balik ke daratan pastu nak panjat tangga tingkat 17 pulak tu hehe
ReplyDeletesalam izah, bestnya dapat makan panas2 ni. minta sini seketul...belum bf lagi ni
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletemas..ko duk diam2 je tepi dinding tu. bdan ko tu susah nk naikkan. shhhhss..
leh la try.. tapi adunan roti ni lembik skit. nk bentuk pun susah skit
@Sizuka
ReplyDeletea ah.. teori tu lebih kurg sama la dgn saya kak. susah klu sendrik buat sendrik yg beria2 makan. hihi
@TopsyTurvyMum
ReplyDeletehahahhaa... nak wat camner..perabih kan la labu tu. mak aku bagi labu ni pun aku tak buat2 menda lagi. kang busuk gitu je karang.
@HaSue
ReplyDeletewehhh ko mana nak jeles. semalam ko dah puas bersuka ria ngan hubby ko kan. ala time aku buat roti ni, hari sabtu la weh. hari ni baru aku tepeknya. hari sabtu petang tu dia free. aka kami kelaur berjimba la kejap.
kak nazrah..
ReplyDeletegitu la kejadiannya.. gebu la.makan suam2 memang sedap.. mekasih ye kak
@K.Nor
ReplyDeletengada kak nor.... hehe
wanieyra..
ReplyDeleteira.. ni nak masuk lunch dah ni... sabo jela.. napa tak makan breakfast nyeeee.... puasa ke
Macam pernah dengar bath bun ni.. Aku ni asyik bikin roti labu je sampai la labu tu habiss haha
ReplyDelete