Monday, May 30, 2011

Healthy Baked Donuts


Assalamualaikum..

Healthy Baked Donuts, anyone?
Udah tak sabo sabo nak merasa donut ni.
Mula-mula nak tunggu cari loyang donut dulu. Tapi kenangkan kekangan masa yang dihadapi oleh en suami, jadi saya pasrah. *tibe2 feeling era pazira. Tak de kesempatan nak ke kedai baking bagai, jadi saya try jela guna loyang yang ada kt rumah ni. Loyang muffin paling kecik, sedang2 bekas lompang. Kalau tengok gambo donut bako kat SINI, memang geram habis. Trasa2 je kat tekak ni nak mengap donut tu.


Alhamdulillah... tetap terasa sedapnya walaupun tak guna loyang donut. Cuma coklat chip tu tak berapa nak lekat pulak. Apa pun donut ni memang best!!! wangi.. gebu..sihat.. Cadangan makan semasa panas2. Sebab bila dah sejuk yang dah lama tu, agak kureng sikit. Tapi anak2 makan aje. Terima kasih buat penyumbang resepi. Mintak izin saya share di sini pula.


HEALTHY BAKED DONUTS

Ingredients :

(A)
1 cup all-purpose flour
1/3 cup sugar
3/4 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt

(B)
1 egg
1 tub (150 gm ) plain yogurt
1 tablespoon canola oil
2 teaspoons lemon juice *saya ganti oren sunquick
1 teaspoon vanilla extract

Toppings: sweeten coconut flakes &; semi-sweet chocolate chips (or peanut butter chips)

Method :

1. In a big bowl, combine (A).

2. Push the flour to the side and in the center, add in (B). Mix (B) well with a spatula and mix the flour in to just combine. Set aside.

3. Spray the donut pan with nonstick cooking spray and divide the sweeten coconut flakes and chocolate chips at the bottom of each of the donut tube pans. Divide batter among pans. Place the batter only half full so that you will see donut hole when baked. 3/4 full will not be able to see any donut hole when baked.

4. Bake at 400°F for 10 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool for 5 minutes before removing from pans to wire rack.

~Yield 12-18 baked donuts

Note: Still soft the next day but best eaten on the day it was baked.




ini rupa donuts baking pans



sumber: belachan2

36 comments:

  1. yeayyy..org 1st komen..motip?bolela bg aku donut ni barang 10 ketul ye izah..nak cuba2 jugak.weh,byk dah aku amik resipi donut kat sini, cuma xamik gambo je.terima kasih la ye share resipi yg sodap2 n mabeles.

    ReplyDelete
  2. oooooooooo... donut pon ada loyang dia sendiri ye.. bukannya main korek korek kat tengah dia... hehehehehe...

    sedapnye donut tu nampak izah... mesti aromanya meresap masuk ke hidung...

    ReplyDelete
  3. izah...
    akak nak 3 ketul nie izah... lawa donut tu.. comel jer akak tgk tau...

    ReplyDelete
  4. izah...akak plak arap je ada loyang tapi tak terbuat2 pn lagi baked donuts neh...bleh buat la nnt...

    ReplyDelete
  5. salam izah....

    Ira mcm pernah lihat loyang mcm tu, tp dah lupa kat mana....izah guna loyang aoa tu, loyang muffin ke?

    ReplyDelete
  6. comel-comel donut tu zah....mcm mana lak loyang donut tu yer...selalu guna acuan bulat buat donut besar tu jer.

    ReplyDelete
  7. idea bagus nie izah..sesekali ubah cara okay gak tu..kreatif juga kamu..

    ReplyDelete
  8. jahh... mcm baulu kah donat ini??? ader gak loyang tuh.. lom pecah dara lg.. ntah duk kotak yg ke berapa aku tak tau... (akceli kotak kontena aku ader 91 kotak!! patut kah diselongkar 91 kotak itu?? pingsan dululah!) wakakakakaaa...

    ReplyDelete
  9. Izah
    The donut tray ni harus di greased with oil dgn sempurna if not melekat donut kita.. i hv two of those trays but jarang pakai cos jarang nak makan donut yg healthy hahaha

    ReplyDelete
  10. healthy?ahh..penasaran ku membacanya..hahaha..

    rupanya nak wat baking donut yer bekas tu?aku ada yg silikon bentuk gitu..tp nk buh kek pun buleh kn..hehe
    wat donut x healthy pun mls,apa lg yg healthy*jadiknlah kata2 sempadan..haha

    ReplyDelete
  11. Arrggghhh pergi kursus 2 minggu punya le banyak assignment yg kena buat, pastu exam plak. balik umah tengok berbaris2 homework yang perlu disiapkan. Huargghhhhh

    ReplyDelete
  12. yg ni donut montok namanya...apa pun dah tentu sedap

    ReplyDelete
  13. yg healthy2 ni.. wajib simpan dulu resepi walaupun lom tau tahun bila dpt buat... hehehe... macihhh izah rajin wt eksperimen...

    ReplyDelete
  14. slmt petang Izah,
    uwaaaaa ada donut comel..bath bun kat bawah tu...semuanya menyelerakan...akak wat donut kentang fatmah..sedap, akak ambek resepi kat sini..nantilah n3...busy kat dapur je plk bila cuti sklh ni..adoyaiii...

    ReplyDelete
  15. glup!!!!!

    kan dah kata.. tak boleh masuk sini..
    tahan air liur lagi..

    adussss

    PS; sepiring izah. yang panas2 tau

    ReplyDelete
  16. waaaaaaa...healthy2 giteewwww hihihi.... kita guna mozila tak leh nak tgk gmbr sume yg nmpk gmbr donut jerr loyang sume tak kuar nak kena reinstaAll balik nak masuk guna guna IE mmg takut.. ulur2 izah donut sihat kamu tu yaaa.. malas betul nak amsak dinner :D

    ReplyDelete
  17. @Kamalia
    donut ni mudah giles nak buat. sebab nama je donut tapi cara buat macam mapin je. hehee... try la..nama pun donut sihat.sihat la sangattt.kikiki

    ReplyDelete
  18. @desperate mama
    fidza, ni utnuk baked donut je. ada loyang sebab bater dia tu bukan cam donut uli. hehehe.. ni mcm mapin pun ada sikit. yg lubangkan tengah tu donut goreng

    ReplyDelete
  19. @Diana @ Melley Mey
    a ah.. memang tinggal 3 ketui je lagi ni kak. boleh la share ngn irfan. hehe

    ReplyDelete
  20. @Mak Qis
    akak..try la. memang ada kelainan. musti cantik donut tu kalu guna donut pan tu. tapi katanya tips dia, bater donut tu jangan letak half, letak sikit lagi dari half.baru nampak lubang nya.katanya la..

    ReplyDelete
  21. @Wanieyra
    ye guna loyang muffin yang paling kecik besar acuan lompang je lubang nya tu. kire dapat comel2 gitu.pernha jumpa ye.. teringin gak nak beli satu. senang nak buat donut bake kalu teringin kan

    ReplyDelete
  22. @Nieza
    dah update letak loyang donut tu. memamng comel je kejadian donut tu nanti

    ReplyDelete
  23. @KakAsma
    tu la kak asma. punya nak rasa donut ni camner. pakai tibai guna loyang mapin je kak. hehe

    ReplyDelete
  24. @hana
    bukan mcm baulu. kira cam mapin tapi bukan jugak rasa mapin. erkk 91? pengsan.. ngapa tak cukupkan aje 100? adehh

    ReplyDelete
  25. @Rima
    hahaha..sabar je tau kak rima. ala skali skala nak merasa. bila tengok kejadian bake donut tu cantik sangat. memang menggoda la kak.. tu yang try jugak tu..
    pss ssaya pun suke donut yang tak berapa healthy gak kak rimaaa..hehe

    ReplyDelete
  26. @HaSue
    ampeh ko sue!!! ketuk pale!!
    ko ada ek. try la weh buat.anak aku suke je makan. pastu kan, dia kata kena letak bater tu sikit je. sikit dari half lagi baru nampak lubang donut tu

    ReplyDelete
  27. @Kak Sam
    ooo patut lama senyap. ada krusus rupanya...tak pe slowly slowly..hehehe

    ReplyDelete
  28. kak nazrah bakery..
    a ah ye la tu donut montok ye.. hihi

    ReplyDelete
  29. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    hahaha.. simpan je dulu kan. bila nak buat tu lain cerita..

    ReplyDelete
  30. @Yatie
    akak..donut tu memang best. sangat la saya suke.. terasa nak buat lagi bila akak cakap gitu

    ReplyDelete
  31. @Citarasa Rinduan
    laa sampai gak ke sini ye.. hahaha.. silap langkah la nampaknya ayu

    ReplyDelete
  32. @ijayuji
    ooo tak kuar semua gambar ye. ika..memang slalu ke gitu kalau guna mozarila ek?sebab kite guna google crome ni. tu ok je

    ReplyDelete
  33. Wah! Special! Donut bakar tu, tak pernah dengar.
    Lebih sihat sebab tak guna banyak minyak kan.
    T.kasih kongsi resipi ;)

    ReplyDelete
  34. izah.. tak pernah lagi buat donut bakar ni.. tapi acuan tu ada jumpa...

    ReplyDelete
  35. aku ni kan...sahkan nk kata acuan donat tu..acuan mapin pon aku takde Jah..sian sungguh aku ni kan..pekata ko g beli nanti belikan kat aku skali yer..terima kasih dik..sumbanganmu amat ku hargai...hakhak..sopan nih..

    ReplyDelete
  36. wehhhhh...hampehh betoi..
    tak masukk rupanya komen aku semalam.....kikikiki
    makcik....donut ni aku try nanti..
    sedappp nampak tu....

    ReplyDelete