Assalamualaikum..
Cupcake ni saya buat ujung minggu baru ni. Teringat-ingat kesedapan eggless choc cake ni masa kak Nor tanya ari jumaat lepas pasal kek ni. Saya memang suke kek ni antara sebabnya bau wangi nescafe tu bercampur ngan coklat..waduhh sedap bangat. Yogurt tu pulak menggebukan lagi kek dan kek ni mmg moist. Makan tak muak.
Saja saya buat dalam cc sebab senang bebudak nak makan. Muaz suka sangat kek gini. Cik abang pun suke jugak. Sekejapan aje habis.. Mekasih kat Along Roz yang mempekenalkan kek ni. Saya dah pernah buat di sini.
RESEPI EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Copy from: Hanamemories
Source : suma and homekreation
Bahan-bahan
60ml air susu panas - hana guna air panas *sy guna susu segar
50g susu tepung
1 tbs Nescafe / Instant Coffee
1/2 cawan minyak masak
100g gula
1 tsp esen vanila
1 cawan yogurt - resepi asal xde
125g tepung gandum*
80g serbuk koko* - hana cume buh 40g je..sedang elok kecoklatannya*saya letak 50gm
1 tsp baking powder*
1/2 tsp baking soda
secubit garam* (* campurkan dan ayak)
Cara-cara
Campurkan susu suam, susu tepung & nescafe.
Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
Masukkan yogurt dan kacau sebati.
Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
Bakar lebih kurang 35-40 min suhu 170-180 - hana kukus 40min*saya kukus sejam
Nota: Versi cc ni saya bakar.
Izah,
ReplyDeleteTengok cupcakes yg comel2 ni buatkan akak lapar je. dah ler baru nak start exercise. simpan sikit ye utk akak. jap lagi lepas exercise, akak ambik :P
ini kalo terdesak takde telur leh wat kan..lg pon nak wat tuk kenduri jimat gak..hehe..bape bijik dapat Zah?
ReplyDeleteaku kalo yogurt tak sempat nak kuihkan..ngap cenggitu pon dah sampai tahap lupa diri..suka sgt..hihi
eh..kek pisang tu sdp gk tau..mcm yg kita beli kat kedai..sesuai tuk hidangan ngankopi O ke..tuk rewang2 ke...try le
kak shidah..
ReplyDeleteexercise extra ni kak.sebab pas tu nak makan kek.hehe
anna qawinna..
ReplyDeleteadunan ni dapat sikit je.nak makan banyak kena buat banyak sikit. ko guna yogurt masam la, sah sah tak habis makan gitu.ko beli bekas besor yogurt natural tu. sebab before this aku beli yg kecik2 tu kn sedap sikit, bebudak ni pun pantang nampak.pas tu aku beli yg beso tu masam kan. haha.. sapa pun tak mandang..bagoss..
ye ke..ko entry skit..aku nak menghayati hasil kek ko tu.kiki
izah, aritu akak buat double adunan kek ni kan.. sikit pun tak merasa.. siap buat topping pastu bg anak sdara.. pastu esok tu anak sdara cakap sedap, dia makan sepotong, hb dia lak makan 2 potong.. tu tanda sedap la kan.. hehe..
ReplyDeletehmm..tak pernah cuba wat lagi ni...nak kena cuba ... kalau ratu muffin kata d'best mesti cuba...
ReplyDeletesenang nak ngap...cute plak tuh :)
ReplyDeleteAssalamualaikum Izzah..
ReplyDeleteWaaah terliur lak tgk..dah lama x wat mapin cokelaaattt2 nih...ntah la laku ke tak kalu wat nih..Aiman pun dh kureng sume2 mende alah ni...dia tgh layan dessert jek skrg..hehehe
Izah...cupcake comey..copy resepyla dulu...bila la nak buat tak tau lagi...:-)
ReplyDelete@K.Nor
ReplyDeletekena ngan selera la tu.kengkadang kalau kite buat tuk orang ni, kite otomatik cam tak lalu nak merasa kek tu.hehe
@chikadakbiru
ReplyDeletesenang nak ngap la buat kecik2 ni kan. bebudak makan tak emmbazir.kalau besor, biasanya setengah makan, setengah lagi dimainnya
@Ummi
ReplyDeletewahh aiman dah berubah taste..hehe.. bebudak kan.tak pe kak ummi, tunggu time ramai leh la buat.,suh je anak dara akak buatkan
@cik cek
ReplyDeleteslow slow akak..ada masa leh buat.yg ni mmg resepi feberet saya ni
nazrah bakery..
ReplyDeleteha ah kak memang antara the best ni
Izah
ReplyDeleteNak apam balik durian boleh?? lagi tadi dok baca pasal durian.. tengah musim kan sekarang ni.. hari tu tengok kat m'sia berlambak lambak orang jual.. nanti nak pi beli jugak lah and buat the durian fillings..
Izah...
ReplyDeleteSkrg ni musim doyn eik? Wohh ngam3 balik minggu depan ni......mm nak kene g carik gak......
Ayu suke ga eggless cake ni....mostlt bile masuk eggless week...ngeheeeeeee!!!
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeleteAda CC coklat kat sini...comel jek..rajinlah Izah ni...akak masak2 juga tapi tak nyempat2 nak n3....sabor jek...bnyk menu yg sedap2 dari Izah akak terlepas...nak skodeng nih....
ops cup cake nape la ziey mls betul nk buat ccake...hanya cik izah la tersangat lah rajin..hehehe
ReplyDeletewaduhhh kangen bangat muffin kak ijah tu...ada lagi tak? kalau tak, kena la buat sendirik..!!
ReplyDeleteAssallamualaikum Izah..
ReplyDeleteHehehe..sebonarnyo membaking sempat, cuma nak berblogging x sempat..
Comel lote jer muffin tecik ni..Gebu jugak eh walaupun tak de telur..
wahh byk dh tertinggal menu izah ni sorry lately ni bz tak sempat bw...btw menarik resepi tak bubuh telur tu...nk kena cuba juga ni...adehh mcm2 nk cuba sampai tercuba ni..hehe
ReplyDeletebaru akak perasan yg akak lama tak buat kek cekelat...
ReplyDelete@Rima
ReplyDeleteha ah kak rima tengah musim.sepanjang jalan ke pahang lagiler belambak..beli jangan tak bei kak
@Ayu Safieza
ReplyDeleteha ah..memang kena la time u balik tu ayu.hehe
@Yatie
ReplyDeletewaaaikumusalam warahmatulah..
skodeng kak jangan tak skodeng.. busy bebenor ye kak.saya pun kekadang tak terkejor jugek dengan hal hal anak ni kan
@ziey
ReplyDeletetak de la zie..tapi kan buat comel cam ni senang bebudak nak makan kan
@hani
ReplyDeletehabiss dah..gi wat sendrikk..tapi kek ni mgm akak sukee
@Naz
ReplyDeletekak naz.. memang gebu mcm kek bertelur jugak.tak muak..sedap!!yogurt tu menggebukan
@Nieza
ReplyDeletetu la, memasing busy kan. banyak hal nak settle ye nieza.. sedap kek ni.mmg tak rugi mencubenya..
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteapa lagi kak... meh le buat.senang sangat menggodek kek ni
Kak izah,
ReplyDeleteTerkedek kedek nak jenguk dapo kengkawan,dek kerana kebizian melampau,sedap lah cc nih,apam balik kat bawah pong nmpk sodap sgt kak..Amik resepi dulu lah kak,da durian leh try..Akak apam tuh rapuh2 ckit x.?
aku pun meng coklat gak.haduss..abis diet ku..hihi.. ni ko telan bp ketui sorg2 nih?aku bace si muaz ngan cik abg je yg mkn..ko cium bau nescafe n coklat ms dibakar jelaa konon2nya ek?hahah
ReplyDeletezaliedana..
ReplyDeleteapam tu seenarnya kalau tengok gambo kat sumber tu lagi tebal. tapi akak suke nipis sikit dan garing kat keliling tu.lagi sedap tau.kat tengah2 tu tebal moist sikit. kalau nak tebal lagi boleh ejas lagi. kalau buat ct leh ejas cemana ct cuke la.nak tebal atau nipis atau sikit garing
eh ada aku kabor aku makan ada? ada? ce crite ce crite..hahahhaa.. menda2 ni lah masalah aku.. tu yg aku pelik jam tangan aku makin kecik tu..pelik sungguh!!
ReplyDeletesalam izah.. bila buat comey2 cenggitu, tempoh masa bakar tu still 30-40 minit jugak ke? tk sbr dh nak buat nih.. :)
ReplyDelete@mama4A's
ReplyDeletekalau nak guna bekas kecik2, suhu 170 dalam 25 minit gitu. tapi kalau buat dlm bekas mini yang org letak sekut conflakes tu, bleh kurangkan lagi. dlm 15 minit. kalau tk conpiden, leh tengok sebiji. kalau tekan tu trasa padat. ok la tu. klau nmpk lembik lagi naikkan suhu 5 minit lagi. slamat mencuba. sedaap kek ni