Assalamualaikum..
Pelengkap untuk sri kaya di bawah, eh ke pelengkap untuk roti adalah kaya kan? Mana-mana la.. Roti ni nampak Ros post semalam. Tergoda betul menengok kesucian rotinya tu, maka godek jugak ler petang semalam. Memang gebuu dan lembut. Bebudak makan ngan kaya, sedap dan ngam. Mekasih Ros.. Saya buat separuh je dari resepi tu. Sebab nak buat bun kecik2 gini je.
ROTI PUTIH MADU HARUM VANILLA
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
( kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.)
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( ros guna jenama mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila
* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.
5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
ada kaya mesti ler ada rotinya kan izah... comel jer diana tgk roti tu.. sri kaya pandan tu ha'... pasti sedapkan d sapu kat roti nie...
ReplyDeleteLaju2 datang hu hu hu mengah.. Zah gebusnyer.. ++ ngan kaya tu.. harum jek bau pandan.. mkn time suam2 sedapnyer.. sini hujan zah sedap.. lapo tgk roti tu...
ReplyDeleteyuuuhuuu...makan roti dgn kaya kat bawah tu, ke tuuuuuuu?..tak ajak pun..huhu
ReplyDeleteKak izah,wah gebunyer roti ittew,nak rasa ckit leh x?Bak la seketui,ngee..
ReplyDeleteTergoda lah kak..
wah tokey roti dah kembali beraksi! bila la mood roti nak datang ni..
ReplyDeletetime cuaca sejuk mcm ni tak jejas ke meroti ni? kut doh lambat nak mengembang.. (alasan je ni hehe..)
kak izah nie, klu buat roti gebu jer yea jadik nya...membuatkan kite yg nengok ni semangat jer nak membuat nyer...will try...
ReplyDeleteapakah... kak izahh! sy baru je pas tgk roti ni kat dapur kak ros..baru nk terliur2. tgk2 akak dh buat dah.. tension! tension!
ReplyDeleteAssalamulaikum..
ReplyDeleteNak mengadu ni. Akak duk minta pinjam BM mas dah lama dah tapi dia tak kasi pun. Siankan. Pinjam izah punya boleh tak?
Gebunya! Sedap kan roti ni? :D
ReplyDeleteizah, roti ada lg tak??? sedapnya cicah kopi O panas hujan2 nih!!!
ReplyDeleteizah...
ReplyDeletehawak nama roti tu cantik sangat..nama ira pun tak cantik tu...
Salam..
ReplyDeleteKedua-duanya saling melengkapi...dean kedua-duanya bila masuk mulut boleh mengenyagkan perut...he he he jgn mareeee..minta roti seketoiiii dan jangan lupa sapu kaya sekali
salam izah, akak pun buat roti ni semalam...hehehe..tapi blm sempat post kat blog.
ReplyDeleteyummm sedap tu makan dengan kaya...cicah kopi pun sedap juga. Lagi2 time hujan dan sejuk ni...
haiiii balik jalan2 terus panas enjin ya... ghajen sungguh :)
ReplyDeleteijahh..aku tengah bakar roti ni tau..he..he..
ReplyDeletekau buat dulu...
nampak gebu jer roti kau tu...memang kena makan ngan kaya tu.....
ouchhhh...lambat tergoda sungguh ni...kalau dpt makan dgn kaya pandan akk td, mmg meletopss
ReplyDeletesalam izah roti tu mmg sgt la gebu..bila pulak nak buat macaron izah...tunjukan sekali step kalau buat ekkk
ReplyDeleteputih suci nye roti tuh..ni buat eina tergoda nih..hihihi
ReplyDeleteSoft and yummy looking bread, I love the vanilla flavour in it.
ReplyDeleterjin tul la dik ijah ni mrti..xnk antor kat kmaz ckit ke..kmaz xthu bila nk mrti ni..asik mkn rti pak grdia je..huhuu..gebuss rti mu ituw..klu nk antor..jgn lupe nga kaya bwah tu btol ye..muahhh..
ReplyDeleteko ni jah..tyg2 roti laa pulak..mmg nampak suci murni sesuci embun pagi jer roti ko tuh..gebus n montok sekali.pinjam bm ko jap!
ReplyDeleteakak pun dah tergoda dgn kesucian roti mu itu....
ReplyDeleteizah, ni email akak...
ReplyDeletesuzilawati@ymail.com
:)
izah..
ReplyDeletelama tak nampak..
balik kg ye?
mcm2 ada..nampak kaya tu cantik..nampak roti tu terus terliur..
bole bukak bakeri lah kt ampang..
izah...suke sgt2 gmbar bwh tu..siyes klazz gitu..dpt mkn ngan roti ni lagi klazz..:)
ReplyDeletecun aa roti kak izah..sedapkan roti ni, sure ade siaran ulangan nye tu...gebusss geram tgk, ni yang nak buat lagi ni heheehehee
ReplyDeleteizah..makan ngan bubur durian pun sodap ni..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletelaju betol la si izah neh kalau bab meroti..x dan nk hambat tauuuu.... aku pun nak buat jgk izahhhh....
ReplyDeleteMarch 22, 2
rajin betul ko ni meroti je izah.. ni yg buat che nin jiles nihh.. 1 je aku wonder.. agak2nye bape kilo stok tepung roti la ada kat umah ko dah tiap2 ari meroti jer ;p
ReplyDeleteaku prust ni wey.. buat roti x jadi2 .. donut pun x jadi.. huwaaaaaaaaa.. kang ada yang tereban BM tu kanggg.. haaa....
Comey2nya roti...kecik tapi gebu...tak yah p beli kat bakery lagi kan Izah....
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletetu la,kalau home made nilain sikit rasanya kan...serasi je dalam mulut.hehe
@HALAMANKU
ReplyDeletema..meh akusuap ma..sodapneh.tu la semalam hujan je sepanjang hari..hari ni alhamdulillah..cantik je haa
@anymz
ReplyDeletekaknimmm...nak ko?nah den suapkan.ado laie niha..buat brekpes pon sodap..hehe
@Zaliedana
ReplyDeletekalau dah tergoda tu apa lagik.suh bibik tu bekerja la ct.hehe
@umi
ReplyDeletealhamdulillah tak de la terjejas..kalau uli ngan bm tu, kembang pun dlm bm yang suam suam tu mungkin elok lanaik nye..aipp carik alasan ke tu..hahaha
@eima
ReplyDeletetu la pasal..tuan resepi ni yang terror cipta kot eima..hehee..akak try je masuk bahan semua dlm bm.alhamdulillah menjadik.kalau tak jadik kita diam diam je kan..kiki
@tun_telani
ReplyDeletetun ko kalu nak jadimenanti mithali ko try la meroti lak.alamak oben lak tak de ye..nanti suruh laling beli kan ye.banyak menda leh buat.siyess
@Kak Sam
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
kak samnak pinjam ke?laa awat tak habaq masa cek gi penang ari tu..kiki
@aishahias
ReplyDeletesedap..gebu dan lembutnyer tu la menawan hati. makan cam tu je tanpa kaya pun sedap gak ni
@Bee
ReplyDeletetu la kak bee..sodap tul kan.cam terasa duk kampung je kalau pekena kopi o neh
@Wanieyra
ReplyDeletehahaha..tu la pasal.jeles lak ngan nama roti neh.nama yang seelok rupa la kot..kiki
@Sue @ Nenie
ReplyDeletebetui tu..ngam ho je masuk mulut kan.tak sedar tersandar kekenyangan..opss kantoi..muekeke
@Suzi
ReplyDeletewah ramai yang try roti ros ni kan..sodappp dan lembut..nanti saya tengok roti rumah kak suzi pulak yee
@K.Nor
ReplyDeletetu la serajin mulut yang ngunyah..heheh
@Mas
ReplyDeletejeng jeng..aku dah tengok roti ko mas..cun sehhh
@hani
ReplyDeletedasattt dasatt..meletup dalam perut ekk...ke meletup dlm mulut cam iklan tu.
@lina
ReplyDeletehahaha macaron ke? cam takberani je wehh..nanti bila datang aura berani tu kan ku tunjukkan ..tu pun kalu jadi..kiki
@eina
ReplyDeleteapo laie..gi nguli nun..lembut gitu..sesuai makan ngan kaya or any jam la
@Umm Mymoonah
ReplyDeleteyup..the smell of vanilla make the bread so yummy.. try lah
@maz
ReplyDeletehahaha...aishh cam tak biasa lak..saya pun gitu jugak kak.ni je time2 datang mood meroti.kalau idak pak gadinia gak la kita tibai..
@HaSue
ReplyDeleteko nak pinjam ke ko nak buat rete terus..muekekkee... eh cam lagu lak kan.ce nyanyi sikit
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletetu la..tengok kat rumah ros tu cam berkenan je.tu yang terus godek tu.akak try le kak.letak inti sedap gak ni
@fara dean
ReplyDeletewah..doadoakan..kotkot mana tau bukebakery ke kan.sapa pembaca blog dapat diskaun..muahaha..berangan tak hengat
@Deliah's Deli
ReplyDeletetersipu sipu bila sifu photo puji gambo kite.ngahaha..mana yang kelaz nye del?ni yang tak agak2 nak kembang neh.ngeee
@ros@JMC
ReplyDeletemekasih ross...akak neh memang suke nak menerai roti2 ros neh.semualembut gebu gitu kan.
@kak Erna
ReplyDeleteweh betui tu kakerna.saja buat ngencess lah kak erna neh.mana lak nak cari bubur durian neh..hehe
@Mak Qis
ReplyDeleteapa lagi kak..jom ler meroti.haha..rumah ni memang suke maakn roti..
@NADYA ANWAR
ReplyDeleteweh sapa che nin? tu nama makmertua aku tuh..hahaha..
eh napa lak roti ko takjadi weh.ko uli la banyak kali sampai licin.baru elok jadi kot.aku saspek ko nyer donut tu pun tak cukup uli kot.ko ulang lagi skali ulitu sebeblum doh kembang.hahaha..ni nasihat dari amatur neh..
weh tiap 2 minggu aku beli 2 peket tepung roti.ok la tu kan..hahaha..ampeh ko
@cik cek
ReplyDeletetu la kak cek..lama gak tak membeli kat bakery..tapi kalau nakmakan roti sedap2 tu kena gak gi bakery kan
che nin tu c nana la kasik nama.aku panggey die kak limah skrg hahahaha.. ko x order pinggan mangkok ke izah ? tgh sale nih.. hahahh racun baekk punyer..
ReplyDeleteaku rase sini cam payah je nak cari tepung roti.. kena beli kat kedai brg2 kek tu.. kat k4, tesco aku cari xdek la pulak..
ko kata uli sampai licin tu camne? aku masuk dlm BM sejam setengah je die buat keje. aku kuarkan pastu biar jap bg naik lagi pastu uli.. tapi doh selalu lembik.. aku pun keje tambah tepung je le.. udahnye langsung jadi keras.. tensen betul hahahha...
suka betul tngk roti2 yg Izah buat..semuanya gebu2...dah boleh berniaga ni..tokey muffin dan tokey roti..kalau dekat mmng akak order jek..
ReplyDeletekeu ini sangat cocok di nikmati di waktu sante,,,,
ReplyDeleteObat Rematik
jordan shoes
ReplyDeleteconverse shoes
yeezy boost 350
kd 12
reebok shoes
longchamp handbags
air max 270
balenciaga shoes
calvin klein outlet
coach outlet
adidas yeezy
ReplyDeletea bathing ape
giannis shoes
yeezy
golden goose shoes
moncler jacket
curry shoes
jordan shoes
yeezy boost 700
steph curry shoes
Get the facts index check this site out explanation click to read more Web Site
ReplyDelete