Tuesday, March 22, 2011

Roti Putih Madu Harum Vanilla


Assalamualaikum..

Pelengkap untuk  sri kaya di bawah, eh ke pelengkap untuk roti adalah kaya kan? Mana-mana la.. Roti ni nampak Ros post semalam. Tergoda betul menengok kesucian rotinya tu, maka godek jugak ler petang semalam. Memang gebuu dan lembut. Bebudak makan ngan kaya, sedap dan ngam. Mekasih Ros.. Saya buat separuh je dari resepi tu. Sebab nak buat bun kecik2 gini je.





ROTI PUTIH MADU HARUM VANILLA

( kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.)

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( ros guna jenama mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.







66 comments:

  1. ada kaya mesti ler ada rotinya kan izah... comel jer diana tgk roti tu.. sri kaya pandan tu ha'... pasti sedapkan d sapu kat roti nie...

    ReplyDelete
  2. Laju2 datang hu hu hu mengah.. Zah gebusnyer.. ++ ngan kaya tu.. harum jek bau pandan.. mkn time suam2 sedapnyer.. sini hujan zah sedap.. lapo tgk roti tu...

    ReplyDelete
  3. yuuuhuuu...makan roti dgn kaya kat bawah tu, ke tuuuuuuu?..tak ajak pun..huhu

    ReplyDelete
  4. Kak izah,wah gebunyer roti ittew,nak rasa ckit leh x?Bak la seketui,ngee..
    Tergoda lah kak..

    ReplyDelete
  5. wah tokey roti dah kembali beraksi! bila la mood roti nak datang ni..
    time cuaca sejuk mcm ni tak jejas ke meroti ni? kut doh lambat nak mengembang.. (alasan je ni hehe..)

    ReplyDelete
  6. kak izah nie, klu buat roti gebu jer yea jadik nya...membuatkan kite yg nengok ni semangat jer nak membuat nyer...will try...

    ReplyDelete
  7. apakah... kak izahh! sy baru je pas tgk roti ni kat dapur kak ros..baru nk terliur2. tgk2 akak dh buat dah.. tension! tension!

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikum..
    Nak mengadu ni. Akak duk minta pinjam BM mas dah lama dah tapi dia tak kasi pun. Siankan. Pinjam izah punya boleh tak?

    ReplyDelete
  9. izah, roti ada lg tak??? sedapnya cicah kopi O panas hujan2 nih!!!

    ReplyDelete
  10. izah...
    hawak nama roti tu cantik sangat..nama ira pun tak cantik tu...

    ReplyDelete
  11. Salam..
    Kedua-duanya saling melengkapi...dean kedua-duanya bila masuk mulut boleh mengenyagkan perut...he he he jgn mareeee..minta roti seketoiiii dan jangan lupa sapu kaya sekali

    ReplyDelete
  12. salam izah, akak pun buat roti ni semalam...hehehe..tapi blm sempat post kat blog.
    yummm sedap tu makan dengan kaya...cicah kopi pun sedap juga. Lagi2 time hujan dan sejuk ni...

    ReplyDelete
  13. haiiii balik jalan2 terus panas enjin ya... ghajen sungguh :)

    ReplyDelete
  14. ijahh..aku tengah bakar roti ni tau..he..he..
    kau buat dulu...
    nampak gebu jer roti kau tu...memang kena makan ngan kaya tu.....

    ReplyDelete
  15. ouchhhh...lambat tergoda sungguh ni...kalau dpt makan dgn kaya pandan akk td, mmg meletopss

    ReplyDelete
  16. salam izah roti tu mmg sgt la gebu..bila pulak nak buat macaron izah...tunjukan sekali step kalau buat ekkk

    ReplyDelete
  17. putih suci nye roti tuh..ni buat eina tergoda nih..hihihi

    ReplyDelete
  18. Soft and yummy looking bread, I love the vanilla flavour in it.

    ReplyDelete
  19. rjin tul la dik ijah ni mrti..xnk antor kat kmaz ckit ke..kmaz xthu bila nk mrti ni..asik mkn rti pak grdia je..huhuu..gebuss rti mu ituw..klu nk antor..jgn lupe nga kaya bwah tu btol ye..muahhh..

    ReplyDelete
  20. ko ni jah..tyg2 roti laa pulak..mmg nampak suci murni sesuci embun pagi jer roti ko tuh..gebus n montok sekali.pinjam bm ko jap!

    ReplyDelete
  21. akak pun dah tergoda dgn kesucian roti mu itu....

    ReplyDelete
  22. izah, ni email akak...

    suzilawati@ymail.com
    :)

    ReplyDelete
  23. izah..
    lama tak nampak..
    balik kg ye?
    mcm2 ada..nampak kaya tu cantik..nampak roti tu terus terliur..
    bole bukak bakeri lah kt ampang..

    ReplyDelete
  24. izah...suke sgt2 gmbar bwh tu..siyes klazz gitu..dpt mkn ngan roti ni lagi klazz..:)

    ReplyDelete
  25. cun aa roti kak izah..sedapkan roti ni, sure ade siaran ulangan nye tu...gebusss geram tgk, ni yang nak buat lagi ni heheehehee

    ReplyDelete
  26. izah..makan ngan bubur durian pun sodap ni..

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. laju betol la si izah neh kalau bab meroti..x dan nk hambat tauuuu.... aku pun nak buat jgk izahhhh....

    March 22, 2

    ReplyDelete
  29. rajin betul ko ni meroti je izah.. ni yg buat che nin jiles nihh.. 1 je aku wonder.. agak2nye bape kilo stok tepung roti la ada kat umah ko dah tiap2 ari meroti jer ;p

    aku prust ni wey.. buat roti x jadi2 .. donut pun x jadi.. huwaaaaaaaaa.. kang ada yang tereban BM tu kanggg.. haaa....

    ReplyDelete
  30. Comey2nya roti...kecik tapi gebu...tak yah p beli kat bakery lagi kan Izah....

    ReplyDelete
  31. @Diana @ Melley Mey
    tu la,kalau home made nilain sikit rasanya kan...serasi je dalam mulut.hehe

    ReplyDelete
  32. @HALAMANKU
    ma..meh akusuap ma..sodapneh.tu la semalam hujan je sepanjang hari..hari ni alhamdulillah..cantik je haa

    ReplyDelete
  33. @anymz
    kaknimmm...nak ko?nah den suapkan.ado laie niha..buat brekpes pon sodap..hehe

    ReplyDelete
  34. @Zaliedana
    kalau dah tergoda tu apa lagik.suh bibik tu bekerja la ct.hehe

    ReplyDelete
  35. @umi
    alhamdulillah tak de la terjejas..kalau uli ngan bm tu, kembang pun dlm bm yang suam suam tu mungkin elok lanaik nye..aipp carik alasan ke tu..hahaha

    ReplyDelete
  36. @eima
    tu la pasal..tuan resepi ni yang terror cipta kot eima..hehee..akak try je masuk bahan semua dlm bm.alhamdulillah menjadik.kalau tak jadik kita diam diam je kan..kiki

    ReplyDelete
  37. @tun_telani
    tun ko kalu nak jadimenanti mithali ko try la meroti lak.alamak oben lak tak de ye..nanti suruh laling beli kan ye.banyak menda leh buat.siyess

    ReplyDelete
  38. @Kak Sam
    waalaikumussalam warahmatullah..
    kak samnak pinjam ke?laa awat tak habaq masa cek gi penang ari tu..kiki

    ReplyDelete
  39. @aishahias
    sedap..gebu dan lembutnyer tu la menawan hati. makan cam tu je tanpa kaya pun sedap gak ni

    ReplyDelete
  40. @Bee
    tu la kak bee..sodap tul kan.cam terasa duk kampung je kalau pekena kopi o neh

    ReplyDelete
  41. @Wanieyra
    hahaha..tu la pasal.jeles lak ngan nama roti neh.nama yang seelok rupa la kot..kiki

    ReplyDelete
  42. @Sue @ Nenie
    betui tu..ngam ho je masuk mulut kan.tak sedar tersandar kekenyangan..opss kantoi..muekeke

    ReplyDelete
  43. @Suzi
    wah ramai yang try roti ros ni kan..sodappp dan lembut..nanti saya tengok roti rumah kak suzi pulak yee

    ReplyDelete
  44. @K.Nor
    tu la serajin mulut yang ngunyah..heheh

    ReplyDelete
  45. @Mas
    jeng jeng..aku dah tengok roti ko mas..cun sehhh

    ReplyDelete
  46. @hani
    dasattt dasatt..meletup dalam perut ekk...ke meletup dlm mulut cam iklan tu.

    ReplyDelete
  47. @lina
    hahaha macaron ke? cam takberani je wehh..nanti bila datang aura berani tu kan ku tunjukkan ..tu pun kalu jadi..kiki

    ReplyDelete
  48. @eina
    apo laie..gi nguli nun..lembut gitu..sesuai makan ngan kaya or any jam la

    ReplyDelete
  49. @Umm Mymoonah
    yup..the smell of vanilla make the bread so yummy.. try lah

    ReplyDelete
  50. @maz
    hahaha...aishh cam tak biasa lak..saya pun gitu jugak kak.ni je time2 datang mood meroti.kalau idak pak gadinia gak la kita tibai..

    ReplyDelete
  51. @HaSue
    ko nak pinjam ke ko nak buat rete terus..muekekkee... eh cam lagu lak kan.ce nyanyi sikit

    ReplyDelete
  52. @AZLITA AZIZ
    tu la..tengok kat rumah ros tu cam berkenan je.tu yang terus godek tu.akak try le kak.letak inti sedap gak ni

    ReplyDelete
  53. @fara dean
    wah..doadoakan..kotkot mana tau bukebakery ke kan.sapa pembaca blog dapat diskaun..muahaha..berangan tak hengat

    ReplyDelete
  54. @Deliah's Deli
    tersipu sipu bila sifu photo puji gambo kite.ngahaha..mana yang kelaz nye del?ni yang tak agak2 nak kembang neh.ngeee

    ReplyDelete
  55. @ros@JMC
    mekasih ross...akak neh memang suke nak menerai roti2 ros neh.semualembut gebu gitu kan.

    ReplyDelete
  56. @kak Erna
    weh betui tu kakerna.saja buat ngencess lah kak erna neh.mana lak nak cari bubur durian neh..hehe

    ReplyDelete
  57. @Mak Qis
    apa lagi kak..jom ler meroti.haha..rumah ni memang suke maakn roti..

    ReplyDelete
  58. @NADYA ANWAR
    weh sapa che nin? tu nama makmertua aku tuh..hahaha..
    eh napa lak roti ko takjadi weh.ko uli la banyak kali sampai licin.baru elok jadi kot.aku saspek ko nyer donut tu pun tak cukup uli kot.ko ulang lagi skali ulitu sebeblum doh kembang.hahaha..ni nasihat dari amatur neh..

    weh tiap 2 minggu aku beli 2 peket tepung roti.ok la tu kan..hahaha..ampeh ko

    ReplyDelete
  59. @cik cek
    tu la kak cek..lama gak tak membeli kat bakery..tapi kalau nakmakan roti sedap2 tu kena gak gi bakery kan

    ReplyDelete
  60. che nin tu c nana la kasik nama.aku panggey die kak limah skrg hahahaha.. ko x order pinggan mangkok ke izah ? tgh sale nih.. hahahh racun baekk punyer..

    aku rase sini cam payah je nak cari tepung roti.. kena beli kat kedai brg2 kek tu.. kat k4, tesco aku cari xdek la pulak..

    ko kata uli sampai licin tu camne? aku masuk dlm BM sejam setengah je die buat keje. aku kuarkan pastu biar jap bg naik lagi pastu uli.. tapi doh selalu lembik.. aku pun keje tambah tepung je le.. udahnye langsung jadi keras.. tensen betul hahahha...

    ReplyDelete
  61. suka betul tngk roti2 yg Izah buat..semuanya gebu2...dah boleh berniaga ni..tokey muffin dan tokey roti..kalau dekat mmng akak order jek..

    ReplyDelete
  62. keu ini sangat cocok di nikmati di waktu sante,,,,

    Obat Rematik

    ReplyDelete
  63. Get the facts index check this site out explanation click to read more Web Site

    ReplyDelete