Assalamualaikum..
Orang nak menggulung, dia pun nak menggulung jugak. Hasilnya...uhuk..tak memberangsangkan. Tak cantik cam tuan nyer resepi dan tak anggun cam kak madihaa punya kek gulung. Banyak faktor2 yang menyebabkan kejadian kek gulung kurang sempurna tu. Tengok je kulit nyer tu, habis tercabut melekat jugak. Nasib jugak masih boleh digulung. Tapi rasa kek ni sedap. Lembut cam kek span.
Kek tompok tompok. Rasanya kaler dia saya buat lembutt je. Tapi bila dah siap bakar, kuat jugak warne nye tu terhasil. Kalau nak buat kena buat kaler lite lite je. Baru sweet looking kek tu nanti kan. Mekasih kak Dayang Jack untuk resepi best ni. Sayang akak!! Ngeee
KEK GULUNG KASIH
sumber: kak dayang@Dapurku Sayang
ada juga di : kak Madihaa & kak Zana
bahan-bahan :
70 g tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna merah, hijau dan kuning
cara-cara :
Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
Gulung kek dengan kemas.
Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Nota: kek ni lembut dan gebu. Texture kek yang sangat cocok dengan kek gulung. Agak manis sebab saya gandingkan dengan bluberry jem. Mungkin kena kurangkan sikit gulanya jika menggunakan jem yang agak manis.
salam..
ReplyDeleteamboi kak..pg2 dh tayang kek gulung tau...cantik jer kejadiannya sy tgok...smlm dah cuba buat ayam madu sticky..dh letak link akak dh..:-)
wah! Akhirnya berangan2 smalam singgah juga kek ni ke umah izah ya, cantiklah izah, nmpk harmoni warnanya..
ReplyDeleteAssalam kak izah,smlm sy pong dah buat kek nih,tapi dah tangan keras yg gulung,pecah la,last2 sy potong2 jer,ngee..Tapi kek nih mmg sedap n lembut jer..Sy kurangkan gula,so kek nih mmg xmanis..Warna sy pong sama cam kak izah,mcm jnji lah plak..Btw kek akak nmpak cantik jer gulungan tuh..
ReplyDeleteaku pun sejak tgk kat umah dayangjack tu dok berangan nak menggulung gak tapi x tergulung2... dok bergulung dgn anak2 aku kat umah tu jer ler heheh.. izah, senang x nak gulungnyer? kena lapik dgn kertas ke bwhnye tu ekk..
ReplyDeletecantiknya dan rajinnya adikku sorang ni mengulung kek...nmpk cute jek kek ni...Bais dngn Muaz tlng gulung tak..ke Ummi buat sorok2...ekekekke...
ReplyDeletekakizahh... cantiknye kek gulung akak... dah lama ros cari resipi n cara2 nak buat kek gulung..hehhheee sebelum ni slalu beli kat king's bakery.. (da naek harga dah) pasni bolehla try... bestnye dah ade reference... :)
ReplyDeletebaruu je tgk kat dapur kak madihaa.. warna pon lebih kurang jek.. nk kene amik spek itam baru blh tenung lama2.. silau.. silau.. kui kui..
ReplyDeletesedap nmpk, sape yg gigit tuh?
wah!!!!!.... cantik lah Izah... terlopong sekejap....
ReplyDeleteboleh cuba ni menarik3x.....
Izah,
ReplyDeleteNi kena bagi nama baru. Kek gulung kasih pelangi sebab cantik sgt2 warna warni kek gulung ni :-).
yuhuuuu........
ReplyDeletedah jadik pun kek gulung kasih dia... cantik jer akak tengok.. pasal warna tu.. akak punya lagi striking! maklumlah... org nak bagi pewarna cepat2 abis takut expired.. tulah akibatnya orang malas baking... kekekeke...
haku pun bab menggulung fail!
ReplyDeletetapi cantik jugak ko buat Izah.
Nanti aku nak try gak. Nak tgk berseni ke idak tgn aku nih hehe
Assalamualaikum Izah...
ReplyDeleteTak boleh tahan Kak Lin tgk Kek ni...cantik warnanya...dan gebus!
makcik....cantik bebenor kek gulung kau ni....
ReplyDeletewat aku tergoda jer...
nanti2 aku nk buat gak....he..he...
salam Izah...apa khabar? mak aaaiii ssyaaannteeekknyaaa...lama dah x mengroll nih...boleh try la nnt...terliur dah ni...hehe
ReplyDeleteSlm izah, wpun fail tp ttp cntiks di mta akk.... thniah...
ReplyDeletewow..sgt2 la cantiknye..terasa nak ngap cekut 1 dr skrin ni :)))
ReplyDeleteakuk sukakkk! aku sukakk! sebab ko ader buh kaler biru,terus aku syg ko byk2..hahaha..
ReplyDeleteni kek adik badik ngan alunan kasih eh zah?cantek dah roll ko tuh.tang mana tertanggalnya?aku x nmpk pon!
bila aku nak rajin menggulung lg nih..inti aritu cam ada lg aku frozenkn..ngee
haa...dah buat dah....hehe.
ReplyDeletecantik sgt gulunganmu itu. akak guna loyang kontot jek sb tu kek jd kontot..haha.
izah, ikhlas ni...akak suke kombinasi kaler tu. very sweet! akak pun ingat nk guna kaler biru tp warna tu dh expired. sayang sb jarang guna. ade ler skali jek...hihik.
kek ni kalo x buh jem, rasanya x manis. nxt time try ler guna krim aising lak yer. kalo x serik ler...hehe.
anyway, tq for trying dear. tahniah yer. psst!...smlm akak buat gak. nanti akak tayang semula... ;)
salam izzah.. wah dah buat dah.. cantik kemas gitu... :)
ReplyDeletekaler yg ceria :)
ReplyDelete@fashah84
ReplyDeleteakak dah tengok dah ayam tu.tak per sesuai gak untuk diet kan..hehe
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletemekasih kak.harmoni ye.hehe..cam warne warni malaysia lak ye.tu la, tak tido mlm kalu tak try gak kek cantik kak dayang neh.
@Zaliedana
ReplyDeletela ct, gimme 5 lah..hehehe.tu tunjuk dlm blog tak.akak tak tengok lagi nanti akak jenguk.akak ni ada gak pecah sikit, tapi yang tak puas hati tu masa gulung tu kulit tu melekat jugak.tapi ok la nampak gulugn tu kan.hehe
alahai..comelnya kek..mimpi kek gulung la jawabnya malam ni..
ReplyDelete@NADYA ANWAR
ReplyDeletetu la, kak dayang cakap dia lapik baking sheet, aku buat melekat sikit,,kalau lapik plastik ok kot.ah silap la, ko tanya aku baru 1st time buat ni.hahhaa..tak brapa berjaya gak ni.ce ko tanya kak dayang..huhu
@Yatie
ReplyDeletekak yatie nak tau, bais meraung tengok kek ni, hahaha..dia bangun2 tido tengok kek, dan dan nak maakn.ee geram tul.tu yang mak nyer kelam kabut tu..dasar tul bebudak ni.hehehe
@Wan Ros
ReplyDeletewan ros..boleh cube tau, pada akak kek ni jauh la sedap pada yang kat kedai bakery tu.maksudnya sedap dari rasa dan kesuciannya la kan.heheh..kdg2 kalu beli tu pernah tak tergigit kulit telur.pastu mula pikir bukan2 agaknya dia basuh ke idak tellur tu..kan kan..pernah tak jadi gitu..hehehe
@tun_telani
ReplyDeletetun..eleh saja la tu, pakai spek itam bagai kan.kata je la jeles..muekekeke..sapa ke lagi yang gigit.bagi hasad sikit kat org duk gumbira ngan family kat swak tu la..haha
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletekak ita..malu la saya bila kak ita yang melopong..hahaha..kak ita punya hasil tangan the best la kak
@lemongrass
ReplyDeleteheheh..ha ah kan.sib baik kalu kena letak 7 warne..hazab...hehe
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletetang gulung tu kak, melekat sikit...warne tu ok je kan..hehe..ingat nak buat warne lite lite je..tapi ter striking gak..
@TopsyTurvyMum
ReplyDeletetry la weh.tapi tangan jenis kek mengekek ko tu kak menjadi je nanti kan...hehe.gulung tu ok, tapi silap teknik masa menggulung tu kot yang melekat tu
@LinRosly
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
gebu memang gebu kak.sesuai untuk digulung.tapi kena kurang sikit gula kalau guna jem yang manissss.kalau jem masam2 atau kurang manis memang dah elok sangat dah rasanya.
@Mas
ReplyDeletemakcik ko jgn lupa try.best laa..kejapan je dah habis.hehe
@Ummi
ReplyDeletekak umiiiiiiii..dah membawa pulang diri dah ye..hahhaa..akak, leh la try kek ni.warne dia tu yang menarik lain dari yang lain kan
@J41
ReplyDeletemekasih kak.. fail tu sebab masa nak gulung tu melekat sikit.tapi kalau org tengok tu, stil kek gulung la kan..hehehe
@Deliah's Deli
ReplyDeletedel gulungan aku tak selawo yang kek gulung umah ko tu del.ingat lagi aku akan kecantikannya.elok je.tapi so far ok la untuk percubaan kedua ni kan.tak berapa reti nak menggayakan nyer tu
@HaSue
ReplyDeleteaku dah coverline dh.kalau lawo aku tangkap gambo sebijik kek ni, tapi ni aku dah potong2 baru snap.hahaha..ha ah..saja aku buat kaler biru.bagi perangsang buat yang suke kaler biru ni..
@DJ Dayang
ReplyDeletekak dayang mekasih jenguk junior akak neh..hahaha..akak, saya suke la kek ni.bila baca semula entry tu, mcm tak berapa menggambarkan kegembiraan dihati ni pulak.haha.sebenarnya yang tak puas hati tu, tang kulit tu dia melekat kat kertas minyak.mungkin silap teknikal saya la tu kak.apa pun saya rasa kek ni mmg akan ada ulangan.kejapan aja dah habis.
nanti nak tengok the makin kek akak lak.ramai yang nak belajar buat kek gulung ni,mekasih kak dayang. i lebiu
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletediana..ha ah..tak tahan tengok kek gulung cantik je.nak cube lak skill menggulung ni.kena banyak kali try baru elokkan
@K.Nor
ReplyDeletekaler ceria dihari yang ceria.cewwaahh..hehe..kan kan kak nor kan..haha
@Rai
ReplyDeletehehehe.tu la nak elak mimpi ni lah yang buat jugak..selamatttt..kiki
waaaaaa.. cantik la tu izah.. klau nk dibandingkan dgn akk punya..derhaka di sana sini.. hihihi.. hasil air tgn sendirikan .. msti seronok hb n ank2 mkn..
ReplyDeletecung cungg.... hentah jaman biler aku nak mencuba yang nih... masuk list jerk la dulu....hihihi
ReplyDeletekat cini pun dah ada keee..alamak bila le nak join mengulung ni...mmg npk lembut dan gebus
ReplyDeletememang cun pun...saya pun tak tau bila la rajin..tunggu ler...
ReplyDeletelama akak tak jengah blog izah...skali masuk..haaa ambek ko..berlambak2 rupa makanan yang menggoda jiwa akak neh...aihhh gulung kasih la plak yer...cun bebeno..mmg rasa kasih dan sayang sgt...sayang nk makan...hehehe
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletekak thanks! sy dah try resipi ni..mmg sedap..tp dpt 2 roll je msa wat aritu..petang tu jgak dah abis d makan..hehe nanti nak wat lg :)
ps: lawat la blog sy tgk hasil yg sy wat.
www.azliana85.blogspot.com