Wednesday, February 9, 2011

I.G.D.S.D.L.P


Assalamualaikum..

Dia buat dah..dia buat dah... haha..tak pe ikut sifu tuan punye resepi guna shortform ek.. Nama penuh Ikan Goreng Dalam Sos Daun Limau Purut a.k.a IGDSDLP masakan thai. Ooo Noorsha kata entry kuih bako pisang kat bawah ni cam iklan yeee...huh..jadinyer yang lauk ni, sapa nak rasa cam ner kena try sendrik ye..hehe.. Yang pasti saya dah 2, 3 kali dah buat lauk ni. Hubby pun suka. Kali ni tak de cili merah, kurang bersewwri sikit ikan ni. Owhh..macam saya pun kurang sewri la 2,3 hari ni. Ececeh..hubby outstation..mendung dihati. Ceehh... Apapun mekasih buat kak Nor yang jelita itu kerna berkongsi resepi kegemaran famly dengan kita semua.



IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

Bahan:
2 ekor ikan bawal/talapia -saya guna bawal beso
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak


contoh gambo yang ikan bersewwri2. Angkut ngan gambo skali nih.Haha..

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.




22 comments:

  1. laa...ingat kn apa la yg izah n3 masuk ni...short form rupanyer..apa2 pun ikan ni sungguh memikat selera...nak mkn nasi sepinggan boleh jd 2 pinggan ni..

    ReplyDelete
  2. haha..bagus2,jimat tenaga menaip perkataan bila guna shorform.
    kang kalo kuar A.K.K.I?jgn pelik lak..tu maksudnya,apa kabo ko izah?hakhak..
    wehh,semalam aku masak ikan siakap sweet n sour ko.sedap nak mampus ok!tapi tak nyempat amik gamba sbb semua org dlm kebuluran..hihihi
    eh,cam xde kena ngena lak komen ngan entri ko kan..haha..

    aa..pernah nengok gak kak nor masak ikan nih..aaa,tu ko angkut gambo beliau tuh..antara menu ikan yg aku kempunan x dpt mkn kat umah kak nor..sobb sobb..
    aku ceduk nasik sendirik ye kat dapo ko ni zah..senduk,mana senduk?

    ReplyDelete
  3. wah2... folo sifu eh ... nk suh kita main teka2 lak. haha.. memang sedap sgt2 ni. hubby n anak2 akak pon suka.

    ReplyDelete
  4. kau ni buat aku compius jer ngan shotform ni...
    ikan rupanya.....
    yg ni aku tak try lagi..nnti nk cuba la..
    masuk list dulu..

    ReplyDelete
  5. sangat sedapkan... dah banyak kali buat x kira dengan ikan apa pun ttp sedap! len kali nak guna shortform gak la!

    ReplyDelete
  6. wehhhh.. dah la shortform dia tiru, gambar pun dia angkut sekali.. bak royalti!!! hihihihii..

    duk kata akak yg mendung, rupanya dia lagi mendung ya... bila mendung nak berarak lalu tu? mlm jumaat ni kut :P

    ReplyDelete
  7. ingtkn kod rahsia jebon ke apa la tadi, kekekeke... nampak sdap tp ikan xde dlm peti s. ayam boleh ayam? hehehe... memandai jer aku ni...

    ReplyDelete
  8. b4 dtg sini..dok pikir...pe benda le tajuk entri dak IMLTBWL ni...dah sampai baru tau...ikan dalam taman la lebih kurang.. :P

    ReplyDelete
  9. laaa ingat apa benda la tadi...tapikan akak rasa ikan tu sungguh menggiurkan walopun yg tkde seri tu...sedapnyaaa terliur pulak akak rasa

    ReplyDelete
  10. kunun2 nak try otak nih leh tranlate x shortfoam tuh... puas pk..(smbil makan roti)...xdpt2 gak...las2 kena baca n3 gak nak tau...sedap ehhh...tunggu kemunculannya d Alkisahku...wakakkakakaka

    ReplyDelete
  11. panjangnya shotpom hehe..sedap..mmg sedap cm dah buat ari tu:)

    ReplyDelete
  12. wehhh mana aci tiru2... klu pekse dah kene kuor dewan! wakakakakaaa.... aku nk paler ikan jerk.. badan tk mo... hahahaa

    ReplyDelete
  13. bila tengok tajuk macam tu aje..tau dah..belajar dari nor la tu..
    tak pe.sifu pandai..anak murid pun sama..sedap2 semua..

    ReplyDelete
  14. kot ye pun panjang betui nama ikan tuh, patut lah bagi shortform. tapi shortform dia pun panjang jugak sib baik boleh kopi pes ajek...moga mendung2 segera berlalu yek! amek masa keemasan nih menyerikan diri buat laling hubby...ahaks

    ReplyDelete
  15. Chef Izah dah jadi perisik rahsia ... guna abjad dot dot aje.

    ReplyDelete
  16. izah, terguda tau nengok ikan tu dok posing2 ...macam2 jenis posing dok ada tu...haha btw nampak sedap yer...harus dicuba ni:)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Izah...Sedap3 Terliur Tgk Ikan Tu...Satu Hari Nanti Kak Lin Pun Nak Mencuba...

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum Izah,
    Cantik ikan tu berpossing...tngk pun dah tau mmng sedap, bau daun limau tu yg membangkitkan selerakan...

    ReplyDelete
  19. Izah,
    aku kena try la ikan ni kalau ada ikan nanti..blom gi pasor!
    aku ada pokok limau purut, sayang lak kalau tak guna daun dia, kann?

    ReplyDelete
  20. KAK IDA..HEHE..ikut sifu suke guna shorform..tu la..memang pun, pasal tambah nasi tu dah memang memang dah..hehe

    hasue..
    wakakakakka..ko slalu wat lawak...gegor kepala otak aku ni gelak tau dak..huiiii..weh resepi mana ko masak siakap sweet sour tu...ko memang tak nak kongsi makan sedap sengsorang tau...cisss

    kak ain..
    akak pun dah try kan...sedapkan..ha ah namanya panjang sangat la kak..haha

    mas..
    hahaha...puas pikir ke mas..kikiki... ha ah mas, biasanya ko yang enjit jet turbonya...cepat la try ye

    kak nor..
    hahahaa... kak nor nak royalti..mati saya...kikiki .. tu la kak nor..mendung tak berarak lagi ni...malam jumaat?haiss..cuti lah..hahaha

    inaku79..
    hahaa..jebon pulak dah kak ina neh..sabo jela.. ayammmm.hmmm tak pasti la..rasa cam tak berapa syokk je..ntah la kak ina try dulu nanti bagitau ek..hehe

    ReplyDelete
  21. cikmin..hahaha saya lak yang terpikir apa menda lak IMLTBWL tu..saja je cik min ni tau...hehehee..ha ah..gitu la lebih kurang kot..

    kak zarin..
    tu la, kira seri tu lagi tak sabau nak ngap kan..hehe..kak cube la, sedap bagi kami sefamily ni..ikut je betul2 sukatan tu kompom terasa elok je masam manisnya tu..

    mimiey.
    hahahaa..tu la, motifnya jangan pikir sambil makan roti sorang2..pikir sambbil bagi sikit roti tu kat akak ok..kiki

    cik manggis..
    ha tu la kan cm, sform pun panjang inikan pula lah tajuk penuh dia..hehe

    kak hana..
    aiss makcik sorang ni makan kepala ikan, nasib baik jadi cikgu jugak..haha..eh kena kuor dewan ye...alamak..memang sah sorang guru ni..haha

    mokwo..
    wah..tu la..menyeri dan mewangikan diri ye mokwo..hahaha... tibe2 teringat spa Q..kiki

    somuffin..
    hahaha... jebon jebon 007 gitu.. sabar je la

    ReplyDelete
  22. nieza..
    nieza memang sedap pun pada kami anak beranak ni..makin pedas makin rasa ke thailand nye tu..hehe

    linrosly..
    waalaikumusslama kak lin..lama tak nampak kat sini kak..sihat ke? ye ..masuk kan je kat list ikan kak, nanti2 boleh try

    kak yatie..
    akak tak try lagi ke?try la, bila gigit sekali dengan daun limau purut yang garing tu memang sedap harumnya

    TTM..
    betul2 penanam herbs yang berjaya tau kak tim ni.. oo daun limau pun ok ye duk kat sana..memang kena try test la lauk ni..pedas2 pun sedap..lite lite pedas pun sedap..dua dua rasa pun aku dah try

    ReplyDelete