Wednesday, February 9, 2011

Kuih Bakar Pisang


Assalamualaikum..

Kuih bakar pisang resepi yang sangat istimewa  dari seorang guru. Resepi dari kak Zana yang memang terkenal dengan kuih bakarnya yang best-best. Dah lama duk dalam must to do list nak buat. Akhirnya masa cuti CNY baru ni baru berkesempatan nak buat. Memang sangat sangat sedap. Bagi penggemar pisang, kuih ni memang meletop dalam mulut. Wangi, lemak, kombinasi yang hangat dalam satu adunan. Wah.. susah nak kata, sebab kena try buat sendiri baru tau.



Sebenarnya saya pun dah lambat sangat baru nak try. Dah ramai yang try kuih ni. Antaranya kak Hana , nurindah,  Mas, Mokwo, Kak Nor,  Zanavilla,  kak ummi,  CMG,  kak Zai,  kak Inahar,  kak yatie, kak Azlita  dan...aduii ramai lagi lah..rasa memang femes betui kuih ni. Boleh tengok la macam2 versi diorang buat. Ada guna sukatan pisang yang berbeza. Tapi penggemar pisang lebih suka letak banyak2 baru sedap. 



KUIH BAKAR PISANG

Bahan2
1 sisir pisang masak di lenyek kasar - saya guna 6 biji pisang berangan = 400gm
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt


*Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu, tapi saya dah tak sabar sangat nak merasa time suam suam tu. Time tu lagi best makan kuih bakar2 ni kan. Hee...

30 comments:

  1. weeehooooo....ala sedapnya izah..menjejes jejes lak akak tgk tu...akak tabik spring tul ler kat izah ni...rajin sungguh membaking..

    ReplyDelete
  2. eee..takotnya nak try!! takut meletop!! haha..
    sedap2x..lg2 klau izah yg buat..yummy!

    ReplyDelete
  3. Salam kak izah,
    Yummmm.... ada pisang jugak ni. Nak buat lagi la, biar jadi rangup macam kuih bakar pisang kak Izah. Cantikla letak bijan tu :D

    ReplyDelete
  4. makcik..perangai kau sama macam aku...suka makan panas2..mesti nk rasa sikit kan....
    memang sedapp kuih bakar ni..
    dah abiss ke..
    majuk la..nak balik..wakakaka..

    ReplyDelete
  5. uishh lama tak buat nih.. sedap!!

    ReplyDelete
  6. mmmm terbau2 kuih pisang bakar Izah ni... wangi.. ni kena try raser baru blh try buat ha ha ha ha.. SK suker ni zah kuih2 pisang ni... tapau zah.. nampak sedap tu...

    ReplyDelete
  7. fullamak..sedapnyaaaa...akak dtg sambil lap2 peluh ni..penat tul ni..baru balik dr pej, dok beratur bayar cukai tanah,pintu segala..
    datang sini tgk ada kueh bakar..isshh..bila izah kata sodap,ni yg buat jiwa tak tahan nak menerai..masuk waiting lah list kueh ni..

    ReplyDelete
  8. Ya ampunnn!!! tgk pun dah sedap nie izah... nampak gayanya cuci mata jer ler diana kan.. hehehee... nnt ada masa baru try resipi izah nie..

    ReplyDelete
  9. hmmm...bagai terbau2 harum pisangnya..!!!:D

    ReplyDelete
  10. ramainya dh try...mesti sedap ni.... 6 biji pisang tu besar mana? kt sini kebanyakkannya ada pisang yg ala2 pisang montel tu...yg panjang tu...agak2 klu pisang cenggitu nk kena guna 6 biji jgk ke? rmh akak ni pisang mmg tak leh tahan lama...laju jer dikebas org dlm rumah....hehehe

    ReplyDelete
  11. kak ezad..tu pisang kalau dah tak larat makan memang saya suka buat kuih..hubby minat amat kuih2 pisang ni...saya yang tak berapa suka ni pun dah terbawa2 skali suke..

    ReplyDelete
  12. fara dean..hahaha... pok pale dia..tu menunjukkan kesedapan yg amat la tu..hehe tapi awas..bagi pengemar pisang mmg suka la tau

    ReplyDelete
  13. nurindah tu la..kalau rangup tu lagi suke..akak makan tang kulit2 tu, hubby akak makan tang isi..wah suke betuii

    ReplyDelete
  14. makcik..ko dah rasa dah kan..jangan nak majuk majuk..kuase aku nak pujuk..hahaa.. sama la weh..aku pun suke panas2 lagi..roti ke mapin ke mmg feberet makan suam panas2..hehe

    ReplyDelete
  15. kak nor buat bentuk lap u lap me..lawaa..hehe

    ReplyDelete
  16. erma..haa ye la tu..rasa dulu ye..yang ni kompom tak yah rasa ma, terus je buat.aku tau SK kompom suke..hubby aku pun suka sangat kuih pisang2 cam ni

    ReplyDelete
  17. kak anym..ingat balik jogging tadi..kak nim try jangan tak try..kasi banyak kerak tau..kompom sedp makan panas panas..aduii trasa rasa lagi sedap nya..

    ReplyDelete
  18. diana..tak pe..nanti ada pisang boleh try..buat kecik2 pun sedap sebab banyak kerak..this time layan mata la dulu ek..hehe

    ReplyDelete
  19. Izah..

    tergoda dgn kuih bakar mu itu
    harus ku coba...kalau tak nanti mau meleleh..

    ReplyDelete
  20. kak bee..memang..masa bakar tu semerbak harum bau pisang tambah ngan santan tu kan..

    ReplyDelete
  21. kak ina..lebih kurang la..saya timbng 6 biji pisang berangn tu 400 gm cukup2..boleh la akak try timbang tengok..sama la kat umah ni pun..bila si bais dah suka makan pisang..skali hadap habis sesisir dia je makan..gemar betul

    ReplyDelete
  22. kak niezaman..harus kak..memang best..hehee

    ReplyDelete
  23. salam izah..
    kuih bakar pisang tu memangil2 lak.. harum semerbak smp kt cni..he

    ReplyDelete
  24. makai...pjgnya komen...nampak gayanya kena sorok pisang lagi klu hubby aku beli nih..tp menu tak kluar2 gak..heheh

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum..
    Dah tambah lagi 1 homework. Penat le cam gini. Kalu periksa ni mesti failed sebab banyak latihan tak dibuat. Macam mana yea nak lulus? Ada tips tap?

    ReplyDelete
  26. nmpk pun dah tau mesti sedap. the way izah tulis tu..sungguh menggoda, kena try buat baru tau!
    menambahkan koleksi resepi pisang..tq izah!

    ReplyDelete
  27. harum sehhh bau pisang tengah bako diri dalam oven tuh...alangkah sedapnye kalau ade yang nak bagi banyak...lalallalalala

    ReplyDelete
  28. sedapnya! tgk pun tau sedap ni...kalau bg mkn rasa lagi sedap ni...hehe

    ReplyDelete
  29. sesungguhnya.. daku sudah tergoda!!! akan kuusahakan jua.. tungguuuuuu....

    ReplyDelete
  30. Izah.. tergoda dgn kuih bakar mu itu harus ku coba...kalau tak nanti mau meleleh..

    ReplyDelete