Assalamualaikum..
Dah lama simpan resepi apam mentega ni, tapi bila baru-baru ni tuan punya resepi kak Sofea tayang kat blognya After 6 am, terus membuak-buak pulak nak mencuba. Memula jumpa resepi ni kat myResepi oleh kak fiza a.k.a kak Sofea. Tengok ramai yang dah cuba dan semuanya suka apam ni. Memang...sedap, lemak, gebu dan wangi. Bagi saya ni antara apam yang akan saya buat lagi dan lagi. Bila dah peram 1/2 jam tu, tengok aje adunannya dah tahu apam ni akan gebu sebab adunannya ringan sangat. Bagai dikata, pas angkat dari kukusan je, berketul ketul masuk mulut tanpa henti. Huii...
Macam yang saya kata tadi, ramai sifu sifi myR dah try apam ni. Semalam muskil pasal nak sapu minyak ke tak pada acuan lompang tu, dan kata kak Nor secubitgaram tak perlu sapu pun. Tapi kata kak Nor nak selamat sapu je la. Hehe..Tapi saya try tak sapu minyak..elok je tak melekat. Bila acuan tu dah guna kali kedua, lagi elok la kuih tu keluar. Bagi sesiapa yang blum cube apam ni, saya sangat rekemen kan. Anak2 suka sangat.
Terima kasih kak Sofea dan saya buat separuh dari resepi di bawah.
APAM MENTEGA
Resepi: Sofea@after6am
&
Bahan-bahan ( +-50 biji )
- (A) Bahan2 utk gula hangus:-
- 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 250 gm mentega
- (B)
- 1 cawan gula castor ~akak ltk 3/4 cawan
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
- cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- perap selama 1/2 jam.
- panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
- selamat mencuba.......
tgk apam lagi pagi nie..hehehee... bertambah ler ngidam nak makan apam..nampak gayanya beli jer ler ni nanti.. nak buat lom ada masa lg.. huhuu
ReplyDeletesedapnya apam mentega tu... hujung minggu ni boleh try ni...
ReplyDeleteAduusss menggoda btol arh tgk apam ni Izah. I slalu nak buat apam tapi tak sanggup nak tunggu masa perapnya. Yg ni cuma perap 1/2 jam ajer...weeeeiiii nak try lah :D
ReplyDeletewahhh...izah...citenya kak fiza MyR tu adaalah kak sofea after 6am tu yer...baru ku tau...ketinggalan tul ler akak nih...ishh nampak cam senang nak buat jer apam ni...menggoda tul ko ni izah weiii..
ReplyDeletediana..hehe..tapikan kalau apam yang ini, susah lagi nak jumpa jual kat pasar..sedap betul..makan mcm tu tanpa kelapa pun sangat sedap..boleh try kalau ada masa nanti..senang je babahannya tu kan
ReplyDeletezurena..silakan..masa perap pun sekejap je tu
ReplyDeleteanie..ha ah...this apam memang sekjap je perap.bole la lepas bancuh tu, kita duk panas kan kukus, sedia acuan..tup tup dah setengah jam kan..
ReplyDeleteha ah kak ezad..lepas kak sofea post kan apam ni la pun baru saya tahu..hehe
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteRe: Apam Keledek - kalau xda double action baking powder tu rasanya elok tambah sikit jadi 1 1/2 sk. baking kot...kurang pasti la pulak...rasa ok tuu...bolehnya...hehee....Waaah tengah mengidam apam ke nih..lepas ni nak wat apam keledek pulak tuu..hehe
izah...cantik molek apam mu itu...k'ida mintak la seketui dua..hari ni lum buat kuih lagi..
ReplyDeletePerhh..kagum betul aku ngan ko ni zah.Kebal rupanya...kuar je dr kukusan sampai berketul2 ko leh telan..tanpa henti.hish,kalo aku mau tunggu beberapa saat atau minit baru leh makan tuh..hii..bangga aku dpt kwn kebal..mintak ilmu! :D
ReplyDeletetapi apam mentega ko tuh mmg cun!leh wat hantaran..hahaha
aku puji2 kecantikan apam ko nih ulur2 laa brg seketul 2..x reti2?
salam izah...ni tuan punya resepi mai nak tgk, mana tau kot2 x jadi..gerenti kena marah..hehe
ReplyDeleteizah ..tahniah..jadi cantik la...tu la dah kata mesti sedap kan..! lagi satu lupa nk bgtau..acuan tu kalau acuan plastik x payah sapu minyak sbb dlm adunan dah ada butter.
t.kasih sudi cuba resepi..;)
haaa... kan dah kata tak yah sapu minyak.. utk akak mana? cpt2.. takkan dah pinish kut :)
ReplyDeleteAssalam Izah,
ReplyDeleteComel loteh apam mentega tu..mcm apam gula hangus gak ya...akak mmng peminat apam, leh buat ni..kalau buat apam mmng berketul2 akak ngap..
Izzzaaaahhhh..izah ni memang la..tayang apam lagi..dah la akak ni..tak boleh nampak apam ni..membuak buak rasa hati tu nak mencuba buat..
ReplyDeleteharus buat ni
masuk list lagi lah apam ni hahaha :D
ReplyDeletebanyak tul apam dah masuk list tp tk terbuat2..si anak dara asyik tanya mana apam, mana apam
zaman tok adam aku try resepi nih.... sampai dah lupa rasanya macamana... hahahaha...
ReplyDeletewah sedap nyer apam nampak gebu jer..
ReplyDeletekak ummi..tu la cadangnya la nak mengapam keledek pulak yang ada sikit tu...bebudak ni suke makan apam comel2 gitu kan..senang pun senang..tengok la kak ummi jadi ke idak..mekasih ye
ReplyDeletekak ida..
hehe..molek rupa dan molek rasa kak ida..boleh try tu..resepinya pun tak susah kan
hasue..
tu la aku kata..minah sengal ni susah betul aku nak jawab..ahahaa.. weh ce ko try..bila angkat je kan, pastu ko kuarkan isi dia yang montok gebu tu kan..ko masuk trus dlm mulut.kompom pastu ko ulangi perkara tersebut skali lagi..huh!!
ah tak de tak de...tak mau aku ulur..gi main jauh2..
kak sofea,
ReplyDeletehehe tuan resepi dah datang dah.. ala kak mekasih ye sudi kongsi apam yang best ni.kalau tau sedap cam ni dah lama da saya membuatnya..tak berenti makan..haha..tu la, nasib tanya ngan kak nor tu, tapi dlm hati terpikir jugak kalau dah mentega tu pun berminyak kan
kak nor..
alamak kak royalti dah sampai.nak kena bagi upah ni..hahaaa..akakk..oo akak.. da habis kak..budak2 ni tak berenti makan..cemana tu?ikiki..alasan budak budak sokmo kan.mcm la mak budak tak ngap skali
kak yatie..
waalaikumussalam warahmatullah
haaa kak yatie, ni satu lagi koleksi kuih kukus yang kak yatie kena try..kompom suke..ha ah ada jugak bau bau gula hangus tu campur dengn mentega tu...sedap gebuuuu jee
kak erna..
buat apam je teringt kat akak..kompom kak yang ini memang best.saya rekemen kan
kak zarin..
ReplyDeletehaha..apa lagi kak, buat la tuk hasya tu..sian dia..anak2 saya suka sangat la kuih cam ni
kak hana..
aku tau sebab tengok time kak hana baru dapat acuan lompang tu akak buat kuih ni..hehe
lina..
yee memang gebu.. memang kompom suke apam ni..leh try ok..
yg berketul masuk mulot tuh mulot siapakah itu????hahhahah....sedap ehh....bilela nak buat nih...dah berderet menu apam dok tunggu nak masuk pengukus...wahahhahaha...mau banyak!!!
ReplyDeletesekali ngap je ni
ReplyDeleteokeh saya akan coba..:D
ReplyDeletehari tu tgk kat umah kak sofea...memang dh masuk list tapi lum sampai seru lak nk mengapam...haha kalau mcm ni nk kena buat gak la...suka apam gebus ni.
ReplyDeletemakcik..kau kejam..
ReplyDeletesaje goda aku mengapam lagi...
nampak lembut dan gebu la...tu yg tak tahan..nnti nk try buat la....
Salam...
ReplyDeleteYessss..sokong..Saya pun pernah coba resipi ni...sedappp..lembuttt....gebussssss