Assalamualaikum..
Kuih cara moden ni dibuat untuk minum petang semalam. Sedappppp saaangaaattt. Kombinasi rasa kaya ball, pancake, apam dan cara. Haaa...cemana tu? Nak rasa kena buat sendiri. Betul sedap. Diintikan dengan kaya dan moist, kelembutan caranya yang gebu sebab ada yis dan diperam sejam tu kan. Garing kulit ada ala ala kaya ball dan wangi. Bebudak memang suka. Banyak betul deme berdua makan. Skali buat habisss...
Nampak tu gebu dan berspan. Memang ngam inti ngan kaya. Nak buat inti lain pun boleh. Inti jem ke, filing blueberry pun sedap.
KUIH CARA MODEN
sumber: wifemuda@myr
Bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
4 sudu besar rata gula
1 kecil yis
sedikit garam
250 ml susu cair *saya guna susu segar
2 biji telur
1 sudu kecil essence vanilla* saya add
3 sudu makan butter dicairkan
Sri kaya secukupnya untuk inti
Caranya:
Masukkan semua bahan (kecuali susu, telur dan butter). Gaul sebati.
Kemudian masukkan telur dan susu.
Gaul sebati dan perap selama sejam.
Bila kembang, masukkan butter cair dan kacau perlahan-lahan untuk sebatikannya.
Panaskan acuan cara dan sapukan minyak. Letak adunan dan letakkan inti sri kaya.
Bila masak, angkat dan hidangkan.
wahhh..makcik...gebunya...comei2 macam makcik..nnti nk try wat gak...bebudak ni suka kalau inti kaya....acuan cara dah keje balik tu..he..he...
ReplyDeletehahahaa..hampess tul makcik sorang ni..ni yg maleh nak kuar acuan cara ni..hahhaaa... weh makcik.aku kompom ain n daniel suka..memang sedap tau..aku pun makan berketul2 gak..huhuuhu..
ReplyDeletemintak!!!mintak!!!! xnak share ke cara gebuss tu dgn kita,nak jgk barang 10 11 ketul...lallalalala
ReplyDeletewaweeeeeee... nampak sodap tuh weiihh! nak buat ah! haah la mas.. tuan dah panggey suh masuk opis! kekekeke
ReplyDeletesalam izah,
ReplyDeletewah ni macam kaya balls ya gitu..
bolehlah masuk list cantik nampak kuih ni gebus aje ..jangan takut akak tak kata apa2.tentang acuan tu tau..heheh...
mimiey..
ReplyDeletebanyak ketul betul nak nye..huhh.. buat sendrik..dah habis dah pun..tapi kan, walaupun dah sejuk..tetap gebuussss gituu..
kak hana..
hempuk pale kak hana ngan mas..huhh.. tapi kan ingat esok nak buat lagi la..selagi ada kaaya, mesti mau buat dengan bergaya..kiki... sedap wehh... anak2 aku suke
kak ayu..
hahahaa.. ngada kak ayu tau.. acuan cara ku itu juga diperkatakannya..hehe.. masuk list kak.memang best.saya gerenti n kompom gebuuuu gitu...
jeles tengok kegebuan kuih cara ni... bila la nak rajin membuatnya nih!
ReplyDeletewaaa..acuan kuih cara tak ader plak..nak kene beli la ni..kita pun jeles...
ReplyDeleteizah..
ReplyDeletenmpak sedap..tp x penah buat sendiri
klaulah kita jiran awak..mesti best..dpt bau pun cukuplah! hihi
Izah,
ReplyDeleteCantiknya, kiutnya ehem, ehem kuih cara tu lah yg I maksudkan...hehehez.
Oooiisshhh tgk jer dah sedap, biler eh boleh buat?? hahahaz entah lah acuan pun takde. Tompang tgk jer lah :D
izah, gebusnya...kreatif juga yer guna acuan cara ni..haha boleh ler juga cuba nanti..:)
ReplyDeleteLooks so cute ya!!! :D
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteWaduhhhh....akak klau kuih mcm ni mmng suka betul...nak buat 2 adunanlah...sambil masak sambil makan..dah siap perut pun konyang.....tu yg verangan nak wat 2 adunan trosss....hah3..tamak tul akak niii...
akak suka2...cantik sedap dan memikat la kuih ni izzah..tapi kan acuan takoyaki akak dah melekat la bila buat kuih cara hari tu..maklum la beli hak yg paling murah...nmpknyer nak kena beli baru.....kuih2 cam gini mmg bebudak suka..nanti bole try pesen ni pulak
ReplyDeletesalam tuan umah..
ReplyDeletelama betul tak masuk blog dapur org...apatah lagi update di blog sendiri...hr ni..singgah di blog izzah..amek na..resepi ni..rasa mcm suka je..tmbh2 feveret kaya..boleh jdi ala2..kaya ball nnt:)
kak rose.
ReplyDeletetu la kak..kalau makan ramai2 lagi seronok kuih mcm ni..hehe
nazrah bakery.
haa kena cari la tu..kalau dah ada acuan cara, rupanya mcm mcm kuih jugak boleh dibuat..kuih appam pun bulih dikukus dlm acuan cara..erkkk...huhu
fara dean..
sah kalau berjiran mesti dapat merasa punya..sukeee buat tapi kdang2 ada jugak yg tak terabih..ishh ishh... meh la duk ampang neh..hahaa
anies..
kat sana ada acuan cara tak? hehee.. kalau dapat acuan apa2 yang boleh dibakar atas api tu pun kira orait..ni rasa cam kaya ball tapi lagi gebu..dah sejuk pun lembut gebbu
nieza..
ReplyDeletetu la..mcm mcm jugak boleh "dicarakan"...hahaa..nanti try buat..kompom sodap..buat bekal berjalan ke bersiar2 ke sedap jugak..sebab sejuk pun still maintai gebu dan lembut
love..
thans..cute n yummehhh..hehe
kak yatie..
hahaha..mcm saya pun, kuih cam ni kan sambil masam sambil masuk mulut.anak2 pulak duk ulang alik ke dapur mintak aje kuih ni sambil kita membako nyer.hahaa. last last..yang hidang dlm pinggan nyer sikit je la.yang jadi mangsa kadang2 tak sempat ialah bapak diorang..kan...
ida ddpur..
tul tu kak..kalau melekat nanti mesti melekat lagi kot..tapi letak minyak manyak2 pun tak jalan gak kak ye.kena beli acuan tebal sikit kt no..hehe..anak2 memang suke..seronok kalau ada ramai yg makan..tengok diorang berebut2 makan..uisshh kurang adab tu..hehe
muslyana..
aii sihat ke? lama tak nampak tu..amik la..anak2 suka kuih cam ni
salam izah, nak tanya sket.....yis tu izah tulis "1 kecil"....1 apa yer? thanks
ReplyDeletered scoot..
ReplyDeleteterima kasih sudi singgah blog saya, saya pun baru perasan.hehe.. maaf ye..typo error tu.1 sudu kecik yis tu sebenarnya.nanti saya edit.mekasih ya
orr 1 sudu kecil yis..
ReplyDeleteyis serbuk ka?
menarik nak cuba la..
sofya. tq sbb bertanya. 1 kecil yis tu... 1 sudu kecil yis. yis saya guna jenama mauripan jenis serbuk. mudah didapati dikedai runcit je..
ReplyDelete