Assalamualaikum..
Minum petang boleh la buat kuih lemak camni. Bebudak ber 2 tu memang boleh layan kuih camni. Traditional gitu. Sedap ni. Kalau masa kecik-kecik dulu, kalau mak buat kuih ni memang suka makan. Tapi yang bahagian putih tu tolak tepi, makan tang gula merah tu je.
Moh tengok resepinya. Ada derhaka yang banyak ngan resepi ni. Arahannya kena masak dulu bancuhan tu atas api jap kan, tapi saya terus kukus aje. Tapi jadi cantik je. Ni second time buat, baru sempat snap gambo. Saya buat cume setengah dari resepi di bawah.
TALAM GULA MERAH
Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
haishhh..izah sedapnya kuih ni...mana nak cari ni..nak buat tak ada bahan ..sedapnya
ReplyDeleteha ah..memang sedap, apa lagi cm, pi start kete la cari kat kedai runcit jap...hehehee..kejap je habis kuih ni.lagi pun santan kan mana tahan lama
ReplyDeletekenapa kena buh kapur ek?
ReplyDeletekalo tak buh ada kesan buruk tak?
eliyaezlinalias..
ReplyDeleteheheh..kesan buruk tak de rasanya..adeh soalan pun nak gelak ni..hehe.entah ler, rasanya tak buh pun tak de kesan kot.sama je,saya pernah buat tak buh kapur.sedap jugak.buh kapur..pun sedap jugak
Izahhhh! yek ellehhh! takkan makan tak nak bg kita, ni kuih2 traditional ni kuih kegemarn tawwwww! sukeeee bangettttt dgn kuih2 gini :D ayoyoyo... satu hari sudah beratus kalori wakakakaka...
ReplyDeleteyeala..maksud kesan buruk tu pada kuih tu..manatau kut kalo tak buh dia tak jadi kuih talam tapi jadi kuih besen ke...haaa...bek tanya lebey slmt..saya kan budak baru blaja..hikhik
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteCantik kuih talam Izah walau tak di masak sekejap sebelum kukus...tahniah anda berjaya....waaa pandai2 je gelar akak puteri talam/lapis ya....akak sebenarnya mmng minat kuih2 mcm ni....kecur tngk kuihmu yg cantik molek tu....
Salam Izah..wah rajin betul ko menalam ye..hik hik..kalau aku..ke laut wei...mood tgh malas sgt nih..
ReplyDeletemakcikk., mas datang nak makan kuih talam....ada lagi tak...cantik tengok kuih kau menjadi...teror la makcik...mas tak try buat lagi..bila yer...
ReplyDeletesatu hari mesti nak cuba kuih ni pulak..cantik talam mu izah..
ReplyDeletekuih talam tu!!!! mintak laa setalam..sian budan demam ni.kang mengigau mintak kuih talam karang sape yg rase bersalah???? kak izah jgk...hahahahahahha
ReplyDeletekue pebret ni nak pulak yg lembut gitu sedapnya
ReplyDeletebestnya talam tapi kakleen aje malas pasal anak2 pun tak reti nak makan...
ReplyDeleteAssalamualaikum izah..
ReplyDeletekuih tradisional memang sedap.Time bulan puasa hari tu, merata-rata carik kuih camni.Sedap!
waa... dah abes, camner nak mintak ni... buat lagi boleh?
ReplyDeleteSalam Dik Izah dengan sedu sedan...hinggus meleleh dah ni....nak jugak...dah le tak sihat badan ni!!! demam selsema dua hari masih belum baik betoi...dah.....meleleh air hidung balik sedukan kue sodap Dak Izah ni!!!! huhuhuhu!!!
ReplyDeletesedapnya talam..adoiii mengoda sungguh talam mu itu..
ReplyDeleteijayuji..
ReplyDeletewakakkaaa....meh la ika..meh sini kita tambah kalori mehh....ok kite bagi stengah sudu je meh
eliyaezlina..
caner?buat tak kuih talam nyer?ehhee..ye le, baik tanya kan...tak tanya sesat jalan..eh kalau jadi kuih besen pun ok tuh..hahhaa
kak yatie..
wah puteri dah datang tengok kuih talam nih..hahha..la betul kak yatie memang pandai la buat kuih cam ni..lawoo je potongan pun cantik..nanti akak bagi la tips nak buat kuih lapis n talam ye kak
kerull..
ke laut?hahhaa..ala...org diet tak leh tengok kuih cam ni..tutup mata ek
mas..
makcik..bila nak buatnya..sedap nih...makan time suam2 lagi layan sedap makan sesudu demi sesudu..sambil minum air tea
kak ayu..
mekasih kak, time jadi lawa kita masuk dlm blog.time tak jadi masuk dlm mulut, senyap senyap sudah..hehhee
mimiey..
mie, nenek akak kata org demam tak leh makan kuih talam..gi main jauh jauh ye..kikiki
chikmimi..
ha ah..ni memang lembut..sedap je ngunyah nye..saje buat chik mi terliur..ekekkee
kak leen..
alah kak leen, apo lagi beli jela..hehe..ni pun sib baik anak suka makan.jadi merajinkan diri la buat.kalau diorg tak maakn..hmmmm pikir 10kali pun tak buat jugak..
mysdear..
waalaikumussalam..betul, time puasa otomatik tekak nak kuih manis lembut camni kan.tapi serik nak beli, mesti buat baru puas makan.kann
kak rose..
tak rajin......hahahhaaaaa..ala kak rose...malas nak perah santan aaa....tapi kalau guna kotak, kite lak cam kureng rasanya tu..
kak watie..
laaa demm lagi ke?ni mesti tk mkn ubat nih..aippp pok die...nk kuih ye..alo alo ciyannnn..nah kite bagi sesudu ye..haha
lyza..
wooww..terguda yee...tak pe ni menggoda halalkan...hihi
ya allah sedap nyer izan
ReplyDeletekak llina..
ReplyDeletesedap kan gula merah buat kuih..mmg old time feberet
wahhh..tgk kuih talam cik izah kita ni cun betul..smooth je..terer la, mintak seketul
ReplyDeletekak ida...
ReplyDeletejangan mintak seketul kak, mintak 2 ketul pun tak tentu nak bagi lagi..hahhaaa..akak lambat sampai.semua org atas dah ngendeng...