Tuesday, September 21, 2010

Ketupat Palas Berkacang dan Rendang


Assalamualaikum...

Masih mood raya ye sebab tayang menu raya. Sebenarnya ni ketupat my mak mertua kirim untuk anakandanya yang tak puas makan ketupat dipagi raya. Dan special request dari anakandanya untuk diletakkan kacang dalam pulut tu. Suka makan ketupat palas ni, tapi saya lagi laju makan cicah dengan sardin pedas-pedas.

Suami pulak request rendang untuk cicah ngan ketupat. Saya buat rendang simple yang juga saya buat masa kat umah mertua baru ni. Akan tetapi MyR sekarang sedang diserang virus. Resepinya saya amik dari situ. Macamana tu ye...jap pikir..

 

Masa intai2 tu, ternampak jugak kak Hana mama Pooh dah cube jugak rendang tu, tapi bila search kat blog kak Hana, tidak terjumpa pulak. Tak pelah.. kat sini saya tulis mengikut ingatan aje la, dan untuk rujukan saya. Kalau myR dah elok saya akan edit balik dan letakkan sumber tuan resepi. Ampun tuan resepi..nanti saya edit balik. InsyaAllah..



Dah dapat dah masuk myR. Resepi dari Melati. Terima kasih.

RENDANG DAGING

1 kilo daging
1/4 cawan kerisik
2 rempah kurma pek kecil
santan secukupnya dari 1 biji kelapa
air asam jawa secukupnya
gula merah
garam

bahan kisar:
15-20 tangkai cili kering
2 biji bwang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai

bahan racik halus:
1-2 helai daun kunyit
3-4 helai daun limau purut

caranya:
Tumis bahan kisar sehingga garing, kemudian masukkan rempah kurma. Bila rempah garing dan wangi masukkan daging dan kacau sebati. Kemudian masukkan santan, air asam. Bila sebati dan sedikit pekat masukkan kerisik, gula merah, garam dan daun yang diracik. Masak sehingga daging lembut dan sedikit kering.

P/S: Kalau sapa2 ada copy resepi sebenarnya, bagitahu saya ye. Nak edit dan letak nama empunya resepi. Mekasih sesangat untuk rendang yang senang dan sedap ini!!

18 comments:

  1. Ya Allah...Izah..dah bertahun tak dapat makan ketupat cenggini..dah makin jarang org buat, mak saya lak tak pandai nak bungkus, selalu buat ketupat dlm daun pisang jer...huhu...
    kalau kebetulan jer kakak yg buat blhla makan..

    ReplyDelete
  2. izahhh....ada ketupat ni....sedapnya...mak mas ada kirim daun palas ari tu, tapi tertinggal kat rumah mertua...hu..hu...
    nak makan ketupat nanti kena cari kat pasar tani....cian kan...hu..hu..
    mas tak suka berkacang, yang biasa jer.....jakun kan...he..he..

    ReplyDelete
  3. anna.....
    ye ke...ketupat daun pisang..wah tak pernah pulak makan..tu la, saya pun dah kawin ngan orang kedah baru merasa makan ketupat macam ni, kalau beraya kat pahang pagi raya buat nasi dagang je.. anna, saya still tak bleh masuk blog anna lagi sebab malware...isshh geram tul

    ReplyDelete
  4. mas..
    wah..mas mesti pro anyam daun palas tu kan.saya konon nak nolong makmertua, tapinya mcm2 mala petaka jadi.hahaaa..kejap kata longgar la, kejap kata ketupat jantan la..ketupat betina la..hahhaa..sudahnya, saya tengok je la..yang penting, saya tolong jugak..tolong makan..ok la kan..hihihi

    ReplyDelete
  5. salam izah..payah nk cari ketupat palas nie..untung jadi menantu MIL tue yer...hikhik.bak la sikit ketupat tue htr ke perak...

    ReplyDelete
  6. makcik...ok la tu tolong makan, mas orang kedah ni pun baru setahun 2 ni baru pandai buat,susah kan bila ada ketupat jantan ngan ketupat betina....mak mas memang jual ketupat palas ngan rendang tok tiap2 tahun masa bulan puasa...kalau mas raya rumah mertua terpaksa la mas buat ketupat ni, kalau kat rumah mak mas, tolong mak mas buat jer...he..he..

    ReplyDelete
  7. Izzah ..tahun ni tak dapat rasa ketupat pulut pun..hukhukhuk..biasa mak akak buat tapi tahun ni tak sempat sbb sibuk ..adik pompuan tgh pantang..nampaknya kene cari daun palas,pulut,kacang merah ni..kang kempunan pulak.:),

    ReplyDelete
  8. koi duk tggu gak ketupat ni sampai kerumah. hubby kata kawan dia nk bawak mai dr kelate.. tp tak sampai2 pun huhuuhuhuhu rendang dah abis waaa

    ReplyDelete
  9. izah...ni buat kita teringat kat ketupat mak kita kat kg huhuhhu.. dia kalau raya mesti buat 2 versi...1 lemak, 1 lg taruk serunding..

    ReplyDelete
  10. aduhai sodapnyer weiihhhh... mau 4 ketui boley kaa?? order orderrrr... kekekeke... aku tk penah rasanya wat rendang daging mek! tuh psl ko tak jumpa! wakakakakaka...

    ReplyDelete
  11. kak tie..
    memang betul bertuah kan..kee bertuah punya menantu? hehhee..antor perak..? mana bleh..org perak la kena bagi orang KL..aiisshh

    mas..
    wooo bestla..mm patut la kepakaran mak mas tu turun kat anak la ye...bleh la buat open house buat ketupat palas ye..ngan rendang tok..fuhh best nih...hahhaa..

    ctnaemah..
    loh kak ct..org kata, kalau dah biasa ada hhidangan ketupat, kalau tak de memang rasa tak lengkap n kempunan la ye..kena buat la kak ct oii..erkk kalau buat lebihkan sikit, antor ke ampang sikit no..hehhee

    asn..
    lo ana...tak lepas ke rumah aok kot ketupat dah habis tengah jalan..hehee..tapi ketupat ni tak tahan lamakan..sebab masak pulut tu dengan santan..tu gamoknya tak lepas te..

    kak ida..
    taruk serunding dlm pulut tu ke? wah..mcm best je..letak cam inti ye.bleh try bagi cadangan kat mak mertua..bagi cadangan je la..nak tolong buat? hehheee

    kak hana..
    ehh betui la kak hana..rasa cam ternampak je hana77 tepek gambo kat myR tu..mimpi ke yek...hahhaa.. tapi sedap jugak letak rempah kurma.biasanya letak rempah kari kan..ce ingat balik, mmg kak hana tak pernah buat ye...hikhik..tak pueh hati gok tu

    ReplyDelete
  12. emm dapnye tengok ketupat palas tu.. tp sy lebih suka pulut yang tanpa inti kacang.. sedapnye..

    ReplyDelete
  13. Salam izah,

    nampak sedap ketupat palas tu..berselera knur tengok...yang instant tu sedap tak?

    ReplyDelete
  14. ketupat palas adalah fav ku... hehehe... thn ni merasa ler nk makan ketupat palas sbb blk beraya kat Trg... klu kat cni x dpt ler merasa....

    ReplyDelete
  15. chugie..
    biasanya jumpa yang tak de kacang kan..yang ni special request, tu yang mil buat ada kacang...tapi saya suke dua dua..dasar tekak buaya..hahhaa

    nurindah..
    tak pasti la kak nur..saya pun tak pernah rasa ketupat yg instant..nanti kalau jumpa boleh try.tapi yg pasti tak sesedap aroma yg asli la kan

    moklong..
    ye la..belah2 sana mmg glemer sajian di hari raya ketupat palas kan..

    ReplyDelete
  16. izah...ha..ha...tak tahu lagi buat tak open house tahun ni...sibuk sikit la...sape2 yang nak datang mas open jer pintu rumah ...janji cakap dulu ...boleh masak apa2..he..he..kalau izah nak rasa ketupat ngan rendang tok boleh jer masak kat izah...
    mas pun insyaAllah esok nk balik keratong jap, mungkin sampai ahad ni,ada hal sikit...rindu la nanti kt izah ngan geng semua...hu..hu..kt kampung internet lembab la...

    ReplyDelete
  17. ooo yeke..rajin tul mas balik keratong ek...rasanya cam jauh gak kan... insyaAllah..kalau ada kelapangn n jemputan boleh je kami ke rumah mas....klu ketupt palas ni mmg feveret hubby..hehehe...

    ReplyDelete
  18. Salam izah..

    Kak su mmg suke sgt ngan ketupat palas, esp berkacang.. Dulu mak k sue slalu buat, skrg mak dah tak de, susah nak cari ketupat ni kat Melaka.. mnyesal x belajar..

    Nak mtak tlg izah tepek resepi dia dr A-Z, dr buat pulut hingga boleh dimakan, bleh ke agak2nyer..? Kalau x keberatan la.. L sue teringin nak buat la..

    ReplyDelete