Assalamualaikum..
Buat kuih ni untuk minum petang. Tapi sendiri buat sendiri makan, sebab anak2 tak suke kuih ni. Aduyaii..dulu2 mak buat kuih ni memang kegemaran betul. Tapi tempat kami panggil kuih dokoh. Tempat lain panggil lepat liat. Saja menghabiskan daun pisang yang kak Yun bekalkan balik KL ari tu.
Saje google resepi lepat liat ni. So resepi ni boleh jadi rujukan.
Sumber: Kak Rusnah
LEPAT LIAT
2 - 2 1/4 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula merah
1 cawan air
sehelai daun pandan
daun pisang
1 cawan kelapa parut putih
sedikit garam
minyak masak
Cara membuatnya :
1.Masak gula merah dengan air dan daun pandan -sejukkan
2.Sediakan kukusan,inti kelapa(kelapa+sikit garam halus) dan daun pisang.
3.Tepung pulut dicampur dgn secawan air gula yang ditapis dan dikacau sebati
4.Letakkan sesudu makan adunan di atas daun kelapa yang disapu sikit minyak dan ratakan.Letakkan inti kelapa .Balutkan kuih ini seperti membalut lepat pisang.
5.Kukuskan lebih kurang 15-20 minit dgn api sederhana.
3/4 cawan gula merah
1 cawan air
sehelai daun pandan
daun pisang
1 cawan kelapa parut putih
sedikit garam
minyak masak
Cara membuatnya :
1.Masak gula merah dengan air dan daun pandan -sejukkan
2.Sediakan kukusan,inti kelapa(kelapa+sikit garam halus) dan daun pisang.
3.Tepung pulut dicampur dgn secawan air gula yang ditapis dan dikacau sebati
4.Letakkan sesudu makan adunan di atas daun kelapa yang disapu sikit minyak dan ratakan.Letakkan inti kelapa .Balutkan kuih ini seperti membalut lepat pisang.
5.Kukuskan lebih kurang 15-20 minit dgn api sederhana.
salam..amboi terornya buat kuih tradisional..suka btl dgn lepat..lagi2 lpt ubi
ReplyDeletewaaaaa lamanya tak mkn kuih ni.. pae.. dokoh ke dokok?
ReplyDeletekalau lepat liat mas tak pernah buat lagi, kalau bab makan, memang mas suka, sambil kunyah lepat liat ni sambil berangan...best tau...sedar2 dah abis 5 biji....ha..ha...rajin la makcik ni....kalau ada lagi anto la sebiji dua...kalau lebih lagi bagusss...ha..ha..ha...
ReplyDeletemas balik keratong sebab ada hal sikit...kalau dari shah alam ke keratong dalam 3 jam jer..tak la jauh sangat...rasanya kalau lipis lagi jauh kan izah...
ReplyDeletefara dean..
ReplyDeletehihi..idak le terror sangat..tapi kalau balik kampung mmg selalu mak buat, sebab anak2 dia suke..kire try n error je la
ana..
hoohh..dokok ke dokoh yek..aisshh hahaha doh lebih kurang aje nyebek nye..sesat plok karang koi neh...
mas..
fuhh..lepas makan 5 ketui kan mas, sah perut sebu je rasa..sebab kenyang makan lepat liat ni lain mcm sikit kan..hahhaa.. ooo dekat je ek..ikut jalan n9 ke mas...kalau lipis lebih kurang jugak mas...kalau hubby bawak krete 2 setengah je dah sampai lipis..ikur hgway karak tu, tak de la jauh pun..
aha...mas ikut jalan n9, kalau ikut karak jauh tuu...mas nak singgah bayar cukai tanah kat n9 sama, mas beli rumah kat seremban,nanti hubby pencen kami dok kat n9....
ReplyDeleteoooooo..napa plak ke n9 tu? hihihi...kami insyaAllah,..ke Kedah la..insyaAllah...
ReplyDelete