Assalamualaikum..
Menu berbuka ayam lagi. Kali ni jalan2 umah kak Yatie yang baru balik Mesia tu. Kak Yati ni memang suke menu ayam, so jalan2 terbekenan pulak ayam masak Palembang ni.
Actually boleh buat berkuah cair skit. Saya buat ni agak pekat. Tapi rasanya memang sedap sebab terasa semua rempah tu kan dan dilawan dengan wangi daun limau purut tu.
Mekasih kak Yati dan Kak Ayu Sg. Boleh juga ke blog diva masak2 tu ye.
AYAM MASAK PALEMBANG
Bahan-Bahan
1 ekor ayam(dipotong kecil kemudian digoreng)
1 biji bawang besar dipotong bulat
200g bawang kecil dibuat bawang goreng-utk tabur
4 helai daun limau purut (saya tambah)
1 biji kelapa- diambil 2 cawan santan
2 keping asam gelugur
11/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Bahan2 kisar
15 biji bawang merah kecil-(saya guna 1 biji bawang besar)
3 biji bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan halus
20 biji cili kering
1 cm lengkuas
1 inci halia-saya tambah
2 batang serai
Bahan2 tumis:
5 kuntum bunga cengkeh
3 biji buah pelaga
2cm kulit kayu manis
4 sudu makan minyak untuk menumis
Cara Penyediaan.
- Ayam dibersihkan, dipotong kecil, dibubuh garam dan kunyit.
- Kemudian digoreng dan diketepikan.
- Panaskan 4 sudu besar minyak, kemudian tumis bunga cengkeh, buah pelaga dan kulit kayu manis. Kemudian masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan santan, garam, gula dan asam gelugur.
- Biarkan santannya mendidih dan pekat sedikit, baru masukkan ayam dan bawang besar potong bulat, gaul rata dan biarkan mendidih lagi.
- Bila menghidangkan taburkan bawang goreng diatasnya.
slm izzah...selamat berpuasa..nmpk sedap ayam tu zah..
ReplyDeleteida dapur..
ReplyDeleteselamat berpuasa juge..ye mmg sedap..sihat ke? lama tak nampak
Hi Izah dearie...hru doing? How's ur puasa getting on??? Selamat Berpuasa ya! :D
ReplyDeleteSedapnye ayam tuh! Love terliur je tengok! :D
love!!!
ReplyDeletekite sihaattt..puasa pun okk..thank love.. tapi ayam kat blog love lagiii sedap kan...
bertambah sedap bila dimakan ngan ns impit!!kan..?
ReplyDeleteSalam izah..wah g palembang plak masak ayam ni..hu hu..ada lagik tak hantorlah sepeha..hik hik hik
ReplyDeletekak ain..
ReplyDeletebetul gak tu..good idea!!
kerull..
tu lah sampai ke palembang kan..eh nak peha je..boleh2..peha je kan..jangan karang bagi peha nak lebih2 plak kan..hehehe
hmm..sedap nmpak ayam tu..
ReplyDeletekn try ni..xleh jd
wah izah, sedapnya tengok ayam tu,makan ngan nasi minyak mesti sedap kan...
ReplyDeletemenarik gak resepi ni..pinjam ek...mekasih...
ReplyDeleteesok nak g palembang lah!! ayam aku dah di asam pedaskan!
ReplyDeletesalam izah,
ReplyDeletewah ayam yang dah kena pelempang dah sampai ampang ya..hehe..
ingat masih lagi kat palembang..
niezaman..
ReplyDeletetry jangan tak try..sedap nih..promote baik punya
mas..
betul gak tu..sebab rasa rempah kan
eliya..
aipp pinjam kene pulang balik nih..pulang ngan mangkuk berisi ek..hehee
kak hana..
gatai la tu nak gi palembang pulak tu..singgah temasik dulu ye..tetibe
kak ayu..
jangan ganas ngat kak ayu..pelempang ke palembang nih? hahaha