Tuesday, March 24, 2015

Resepi Roti Kentang Sedap


Assalamualaikum

Subhanallah.
Alhamdulillah.
Allahuakbar.

Sesungguhnya hidup tanpa ujian tidak lah menduga iman kita. Betui ke idak? Hehe
Rasanya bulan ini saya lalui dengan bermacam macam perasaan yang hadir.
Semoga kehidupan dapat berjalan dengan lancar dan penuh keberkatan hendaknya..

Gian meroti sedang datang. Ye masih ada giannya.. cume kekangan masa membantutkan hasratnya.
Tapi demi sesuap roti homemade ku gigihkan juga, mentelahan lagi anak-anak memang suke roti suam suam lepoas di bakar. 

Jika dirujuk, resepi ni ada lebih kurang resepi dari cik mat gebu. Bezanya cume ditambah mentega. Ye.. sangat sama.. saya pernah juga buat roti ni guna resepi cmg dan tambah kan sedikit mentega. Memang lembut wangi dan enak resepinya.

Bagi yang mahu mencuba boleh membaca resepi terlebih dahulu.
Bukan baca sahaja, tapi imejin kan terus stepnya. Baru nanti mudah kerja di dapur.
Baca dan faham itu adalah penting, terutama buat yang baru belajar. 

Selamat mencuba dan terima kasih tuan resepi. :)





ROTI KENTANG SEDAP
Mathari(resepi ikut buku potostat ibu, semua resepi dalam tu mesti menjadi katanya) 


bahan
2 @ 3  biji Ubi kentang- 70 gm  
300 gm Tepung Protein tinggi - tepung roti 
3/4  sb susu tepung 
50 gm Gula Kastor atau biasa 
2 st Yis 
1/2 st garam 
30 gm mentega atau margerin 
1 biji telur dibahagi 2 kemudiannya 
135 ml air sejuk dari peti sejuk


 CARA-CARA BUAT : -
Bismillahirrahmanirrahim.. ingat pada Allah bila mula2 nak buat, selawat pada Nabi Junjungan kita.. moga2 apa yang kita masak orang suka hendaknya.. inshaALlah..
 - macam aku guna BreadMaker, letak je semua bahan dalam breadmaker ikut urutan.. basah di bawah dan kering kat atas.. buh je semua bahan atau boleh je ikut seperti arahan di bawah ni. 
-Masuk semua bahan kering,kacau sebentar. -Masuk telur 1/2 biji bersama kentang. -Masuk air sejuk,mentega kemudian putar atau gaul .
 -Sampai doh menjadi licin kemudian bulatkan.
 -Perap doh,tutup dgn plastik sehingga naik 2 x ganda. 
-Setelah doh naik tumbuk doh utk keluarkan udara didalamnye. -Bulat2 kan menjadi bebola yg sama saiz 70-80gm 
-Susun dlm loyan yg telah digris. -Biar selama 45 minit lagi. 
-Sapukan permukaan roti dgn telur dan paipkan cream kastard ditengah-tengah permukaan roti. 
-Bakar pada suhu 180 c selama 20 minit. -Sekiranya permukaan roti sudah perang sebelum 20 minit,tutup suis oven dan biarkan roti didlm oven hingga habis minitnye. Resepi Topping Garisan Kastad 1 sudu besar tepung kastard atau tepungg jagung 1 sudu besar tepung gandum 2 biji kuning telur 1 cawan susu segar secubit garam 4 sb gula 1 sb mentega
 -Bancuh tepung,gula,garam dan tuang susu sedikit2 sambil kacau agar tidak berketul. -Masukkan telur dan kacau lagi. 
-Masak diatas api sederhana sehingga pekat. -Sentiasa kacau agar tidak berketul. -Apabila sudah pekat angkat dan masukkan mentega,kacau sebati. -Sejukkan dulu sebelum dimasukkan dlm piping bag. aku letak dalam plastik bungkus tu, lalu digunting hujungnya sedikit =)


9 comments:

  1. hmm lexat sekali kelihatannya... nanti saya buat deh untuk kejutan instri saya yang baru pulang dari bandung,,,http://resipiibundo.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. hmm lexat sekali kelihatannya... nanti saya buat deh untuk kejutan instri saya yang baru pulang dari bandung,,,Obat Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete
  3. assalam.. tumpang tanya. kentang tu nak rebus dulu lps tu lenyek2 ke?

    ReplyDelete
  4. manisno
    ye kentang rebus kemudian lenyek halus.

    ReplyDelete
  5. Thank you very much for posting that has been presented. hopefully many benefits and good luck always.

    ReplyDelete
  6. Kami sangat terbantu dengan hadirnya artikel yang satu ini. Semoga banyak manfaatnya juga bagi yang lain. terima kasih banyak.

    ReplyDelete