Monday, February 9, 2015

Fresh Fruit Tart bersama resepi


Assalamualaikum

Comel cute je kan fruit tart ni. Sesuai untuk jamuan dan hantaran.
Baru ni saya dapat order untuk dijadikan hantaran. Sesuai je kan.

Sebelum saya share resepinya, terima kasih buat readers blog saya ni.
Alhamdulillah masih setia untuk klik ke blog ni yang makin hari makin slow update terkininya.
Dan terima kasih khususnya buat Kak Ita ssalah sorang reader blog ni yang menegur saya tru whatsap.
Naik semangat lak nak update belog kan. Hehehe




Shell untuk fruit tart besar sedikit dari cheese tart.
Sebelum di pipekan kastard nya, saya sapukan sedikit dengan coklat masakan supaya shellnya masih rangup bila kastard yang basah diisi.

Resepi shell tart DI SINI.



Kastart di pipekan ke dalam shell menggunakan nozel.
Kalau tak de nozel pun ok juga.




Susun buah pilihan ke dalam tart.




FRESH FRUIT TART


RESEPI KRIM KASTARD & FRUITS TART


Bahan2 Untuk Kastad :
  • 1 cawan tepung kastad
  • 2 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan gula (boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan)
  • 1 camca besar marjerin@mentega

Cara2 :
  1. Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana besar sehingga pekat.
  2. Masukkan marjerin. Matikan api dan kacau hingga marjerin cair sepenuhnya.
  3. Masukkan ke dalam piping bag. 

**Buah2an :
Mengikut selera sendiri - anggur hijau, anggur merah, peach, strawberry, kiwi
Potong mengikut citarasa masing2.
**Sebaiknya potong buahan dahulu sebelum mengadun krim kastard kerana kastard cepat membeku dan akan menyukarkan kita meletakkan buah-buahan diatasnya.


**Coklat masakan yang dicairkan guna kaedah double boiler (optional)

Cara Untuk Menghias :
  1. Sapu nipis coklat masakan yang dicairkan terlebih dahulu..ketepikan seketika.
  2. Picitkan adunan kastard ke atas tart crust.
  3. Susun buah2an pilihan.
  4. Glis buah2an dengan piping jelly - supaya nampak berkilat.


Nota :
  1. Untuk adunan kastad, boleh juga menggunakan 4 cawan air sahaja (tanpa menggunakan susu). Dengan ini adunan kastad akan nampak lebih striking / keemasan lagi.
  2. Semasa memicit adunan kastad, boleh juga menggunakan nozel berbentuk bintang.
  3. **Ana pernah cuba guna air sahaja tapi hasilnya agak kurang kena dengan selera, jadi kali in guna susu cair ikut resepi di atas..Alhamdulillah sedap 
  4. Tujuan menyapu coklat cair ke atas crust adalah supaya crust tahan lama tak mudah lemau bila diletakkan adunan krim kastard.


NOTA IZAH: 1/2 ADUNAN KRIM CUKUP UNTUK 50BIJI TART.






14 comments:

  1. cantik aje tart tu. hari tu sy try buat tapi tak jadi sempurna tart nyaa. haha

    ReplyDelete
  2. Asalamuilaikum..pipeping jelly nak dtp d mana

    ReplyDelete
  3. It feels really amazing to be back, says Montero. It's so nice when you find your true self and you stay true to that, Browne said before the show. You can see why the idea would appeal Over the course of his near Moncler Outlet 20 year career he has had to justify time and again that his succinct, extreme vision is worth caring about. Think rugby and polo shirts featuring a new 1977 insignia, cable knit turtleneck sweaters, '90s barn jackets redone in cool Canada Goose Vests cotton blends, and wardrobe staples rendered in French terry and jersey. Newness abounds in textural, chunky knits, with clubby fringe fraying off and cropped space dyed wrap cardigans. In response, she established the Future From Waste Lab in Melbourne, a factory in miniature where some of that discarded fashion can be rehabbed and put Air Jordan to new use. Cohen makes pretty dresses, often in Moncler Outlet floral prints that he paints himself. Interestingly, this was most evident in the duo's outerwear, which played with proportion via puffer silhouettes in metallic fabrications blinding enough to be seen from space. We wanted to do something new with volume and proportion, which have always been important to us, shared Pickersgill. But as Dara Allen walked out onto 11th Avenue wearing her own enormous black shawl cape Alexander McQueen and started to pose it became obvious Some people wait a lifetime for a moment like this. After starting his brand Homage Year in 2014, he has since seen viral levels of success from social media supporters. Are you ready for some Scandimania? We hope so because Acielle of Style du Monde is on the street capturing Copenhagen's vibrant street style at fashion week here.

    ReplyDelete