Wednesday, February 25, 2015

Ayam Masak Kicap Berserai




Assalamualaikum

Lauk ayam sesaja. Ejas sikit -sikit bagi rasa berlainan.
Anak-anak memang suke ayam. 
Ikan pun suke, cume ikan mahal kemain lagi. Kalau makan ikan, masak macam selalu selalu je. 
nak tepek resepi pun kemalasan kemain. 

Ayam ni saya ikut resepi kak Anis. Budak-budak kemain suke.
Suap nasi serupa lupa dunia. Sedar-sedar bertambah dan  bertambah habis nasi satu periuk. 
Ni nasi sedap ke,atau ayam serai ni sedap. Eh? hehe

Tapi serius mmg boleh diulang lagi lauk ni lenkali.
SEcukup rasa, tapi kene pandai belen la bahan tumis dengan sukatan ayam.
Sya buat 1/3 ekor ayam. Dan ejas bebahannya. Terima kasih kak Anis mohon sahre resepi di sini pula.



AYAM MASAK KICAP BERSERAI

Bahan-bahannya: 

1 ekor ayam - saya potong 12 bahagian digaul dengan garam kunyit dan digoreng lembab
*izah guna 1/3 ekor

7 tangkai cili kering dikisar 
3 biji bawang sederhana besar dikisar 
sedikit halia dikisar 
1 biji bawang putih dikisar 
3 batang serai dititik 
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
3 kuntum bunga lawang 
2 batang kayu manis - sepanjang 1/2 inci tiap 
sedikit air asam jawa 
kicap pekat secukupnya 
kicap masin secukupnya 
gula secukupnya 
3 biji kentang - dipotong 4 dan direbus sederhana empuk * izah tak letak
1 biji bawang besar - dipotong bulat *izah takletak
5 batang lada merah - dibelah 2 * izah tak letak

*izah tambah,tumis hirisan 1 biji bawang besar, 2 ulas bawang putih.sedikit hirisan halia.Tumis sebelum masuk bahan kisar.



Cara-caranya: 

1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau. Tambahkan bahan-bahan yang dikisar bersama serai yang dititik. Kacau sebati. Biar hingga pecah minyak.
 2. Masukkan kicap pekat dan kicap masin secukupnya. Tambahkan dengan sedikit gula dan air asam jawa. Biar ada rasa masam, manis dan masin ikut selera masing-masing. 
3. Masukkan sedikit air, biar mendidih sekejap dan masukkan ayam. Gaul sebati. 
4. Tambahkan dengan kentang, kacau lagi.
 5. Apabila ayam dan kentang telah mula sebati dengan kuah kicap tadi masukkan pula hirisan bawang besar dan lada merah. Kacau sebati. 
6. Tutup kuali seketika, kacau lagi, matikan api dan bolehlah dihidangkan.





4 comments:

  1. wah Izzah ayam tu tergoda lah maktok..

    ReplyDelete