Wednesday, July 2, 2014

Daging Tumbuk masak Kicap (ala dendeng) kegemaran anak-anak


Assalamualaikum

Rasa nak buat tajuk panjaaang lagi. Kuasa ai..
Ni lah lauk kegemaran anak-anak saya lebih kurang sebulan yang lepas, dan masih tak boring lagi nampaknya tu. Sebenarnya saya ada buat daging dendeng *kes terliur sangat dengan daging dendeng kak ummi. hehe*. Dan of koz la ikut selera org dewasa dalam rumah ni mesti nak buat pedas pedas baru kaaww. 
Jadi untuk anak anak, saya ketepikan sedikit daging dah ditumbuk dan saya tumis dan kicapkan nya. So jadilah daging dendeng masak kicap kan. Tapi takut plak nak letak nama dendeng tu. Kang marah pulak org yang pakar asal usul makanan serantau kang. Tak pasal. Ngeee 

Seronok tengok anak-anak menambah nasi bila buat lauk kegemaran mereka ni.:-)


Daging Tumbuk Masak Kicap
by: Izah

bahannya:
1/2 kg daging di potong dadu besar
*rebus daging hingga empuk dan hiris nipis kemudian tumbuk sedikit.
(proses mcm buat daging dendeng)
Kemudian gaulkan daging dengan sedikit garam dan kunyit serbuk.

bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih 
1/2 inci halia
1 batang serai 

perasa 
sedikit kicap
sedikit asam jawa paste
garam n gula



Caranya:

Goreng sebentar daging tumbuk tadi dan angkat n toskan.
Tumis bahan kisar sehingga wangi.
Perasakan dengan kicap, asam jawa paste, gula n garam.
Masukkan daging tumbuk tadi . Gaul mesra dan masukkan sedikit air rebusan daging untuk basah basahkan sikit. Jika suka berkuah boleh lebihkan air rebusan. Angkat dan hidangkan.






















9 comments:

  1. Fav yt jugak ni.
    Yt belajar masak ni dari mak mentua.
    Hehehe. Baru je pot luck lepas bw g office. Masing2 tanya resepi. Heee.

    ReplyDelete
  2. sedap nampknya daging tumbuk berkicap ni izah...

    ReplyDelete
  3. Eh nak copy resepi, budak2 ni pun suka masak kicap

    ReplyDelete
  4. salam izah, anak kaknoor pun suka macam ni yg bubuh kicap boleh copy jugak ni

    ReplyDelete
  5. salam izzah. Kalau boleh sharelah resepi daging dendeng yg sebenarnya.

    Slmt berpuasa.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih buat resep ini!
    Salam myTaste

    ReplyDelete
  7. salam ramadhan
    memang sodap ni tambah sikit cili padi memang kaw kaw

    ReplyDelete