Sunday, July 13, 2014

Begedil Kentang Mudah


Assalamualaikum

Siapa kata kalau tak de ayam atau daging atau udang skali pun, tidak boleh membuat begedil.
Bolehh... hanya menggunakan kentang sahaja akan terhasil bergedil yang enak utk dinikmati bersama soto atau nasi lemak.
Hidangan soto saya wajib ada begedil. Begedil simple je pun hanya menggunkaan kentang. 
Hanya 2 bahan utama iaitu KENTANG dan BAWANG GORENG buat sendiri. Jangan yg beli tu ya. Nanti tak sodap la begedil kita. Dan untuk penambah maybe boleh taruk daun bawang or daun sup. Saya tak letak pun. 



BEGEDIL KENTANG MUDAH
by: izahdaut

3 biji kentang size sederhana
segenggam bawang goreng
sedikit garam
sedikit serbuk lada/ lada putih
daun bawang/daun sup - jika suka

untuk proses menggoreng 
telur
tepung sedikit*jika perlu


CARANYA:
Buang kulit kentang, bersihkan kemudian potong baji / dadu.
Goreng kentang sehingga masak.
Lecek kentang menggunakan garfu ketika panas sehingga hancur.
Masukkan bawang goreng, dan perasa. Lecek sebati.
Kemudian bentukkan bulat leper kecik kecik. * Saya suke buat begedil bersize kecil 
JIKA begedil agak lembik tepukkan sedikit begedil anda dengan tepung untuk mengelakkan pecah ketika menggoreng. *ni cara saya je. Hehe
Kemudian celup begedil ke dalam telur dan goreng.
Biarkan bahagian bawah begedil betul betul keras baru balikkan untuk mengelakkan begedil pecah.
Sedia dihidang. 



Nota: Encik suami saya suke luar begedil rangup, jadi saya coatkan dengan sedikit tepung gandum+ tepung jagung setelah dicelup dengan telur. Kemudian digoreng. 











6 comments:

  1. macam janji je izah akak pun buat pegedil kentang jugak hari ni tapi ada sikittt cheese kat dalam tu hehee

    ReplyDelete
  2. Looks really yummy n awesome. Thanks for sharing.

    ReplyDelete