Monday, May 12, 2014

Apam Balik Lembuut dan Sedap


Assalamualaikum

Kadang-kadang jela rajin mengupdate belog. Hari lain kemain malas nak ngadap lappy.
Sebab semangat nak share satu resepi apam balik yang sedap pada tekak saya ni, saya mengadap jugak la makcik laptop ni.
Tapi bila go tru gambo yang di amik ritu, hmm banyak sangat senget benget gara2 berperang dengan budak kecik tu. Time amik gambar dia baru bangun, elok pulak time kita nak snap gambo.
Abang-abang dah kelaparan, jadi pepaham la berperang 4 penjuru namanya. haha




Tengok aje la gambo tu, mmg berperang ngan budak kecik tu. Tengah duk kutip jagung.
Saya nak snap kat atas meja makan , tapi cahaya tak ckup. So kene la snap kat meja rendah berhampiran balkoni. Tu yang seronok budak budak berkerumun tu.hehe

Apam ni mmg sedap. Lembut.
Minggu lepas 2x saya buat apam balik. So ada balance lagi bahan2 nya tu saya cuba resepi yg menggunakan yis. Dan resepi ini yang paling saya suka so far.
Terima kasih Julia berkongsi resepi sedap ni.
Kalau nak buat tebal atau nipis ikut selera memasing la kan. saya suka sedang sedang aje.




APAM BALIK BERCOKLAT CHIP
Resepi: Julia
by: izahdaut


Bahan - Bahannya :
250 gram teping gandum
15 gram susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
50 gram gula kastor
1/4 sudu teh garam
300 ml air biasa
1 sudu teh instan yis
3 biji telur
30 gram gula pasir
3/4 sudu teh sodakarbonat
25 gram butter / marjerin - cairkan

Bahan Inti :
Kacang tanah panggang - cincang kasar
Jagung berkrim
Gula pasir - utk di tabur
Coklat urai atau apapun sesuai citarasa

Cara Membuat :
Di dalam mangkuk campurkan tepung gandum, susu tepung, baking powder, gula kastor dan garam. Kacau sehingga rata. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil di kacau menggunakan whisk sehingga rata. Masukkan butter cair n soda. Kacau rata.

Masukkan yis, kacaukan sehingga rata. Perapkan selama 30 minit. Pukul ringan telur dan baki gula 30 gram tadi. Masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Kacau rata. Masak adunan di dalam kuali anti lekat. Apabila 1/2 masak  taburkan dengan bahan inti. Tutup sekejap. Msk dengan menggunakan api yanng kecil sehingga kulit luar keperangan. Angkat. Sapukan kulit apam balik dengan butter agar kekal moist dan sedap!

*izah taburkan sedikit coklat chip. Wahhh makin bertambahhh sedap!


















9 comments:

  1. Assalam Izah
    Yumyummy sedap tu cantik gebus
    Seminggu skali beli jg utk ank2
    Memang suka mkn
    Betul izah kebelakangan ni mls nk wat entry he hee

    ReplyDelete
  2. Salam Izah,

    Mmg nampak gebuss...
    gerammmm tengok tangan si kecik tu...

    ReplyDelete
  3. nyummy2,,sedap la gebu2 apam izah buat

    ReplyDelete
  4. gula kastor pun pakai gula pasir pun pakai ke untuk kulit dia?

    ReplyDelete
  5. Salam..susu tepung tu tukar dgn susu cair boleh tak..

    ReplyDelete