Friday, April 25, 2014

Roti Lembut Gebu (Anie Japri)


Assalamualaikum

Roti dan lagi dan roti dan lagi.
Roti tanpa jemu. Pulak pulak bila ada permintaan dari Bais nak bawa bekal ke sekolah.
Kat sekolah mmg dah sedia makanan, tapi nak eksen je bawak bekal gamaknya. Hehe..
Roti ni resepi recommended by Mas. Mas ni mmg baik hati orangnya. Asal sedap je nak bagi jugak lemak kat aku. Yang dia kurus keding tau. Ah nyampah.. kikiki 




Kalau dah disyorkan mesti la lembut gebu hasilnya.
Yang penting bm bekerja keras utk me 'elastik'kan doh.
Elastik tu bila tarik doh tepung tu tak koyak dan boleh ditarik memanjang n menipis.
Dan hasilnya selepas dibakar.. haa tgok la masa time tarik roti tu.
Itu la kenikmatan meroti.

Terima kasih Mas dan tuan resepi Anie Japri.
 Separuh saya buat roti cheese. Tabur cheese dan gula.
Selebihnya saya buat roti gula.







Roti Lembut Gebu
Sumber :  Anie Japri FB


Bahan :
 500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)




CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2


Cara Mas ( Guna Mixer )  :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali marjerin dalam bowl.
Putar perlahan hingga adunan sebati baru masukkan marjerin..
Uli hingga doh licin dan elastik...
Mas terus keluarkan dari mixer dan uli sedikit dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu atas doh dngan susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..










8 comments:

  1. izah...guna susu tpg baby boleh ke? kitorg xda susu tpg plak kt uma ni

    ReplyDelete
  2. salam izah...
    nampak lembut dan gebuss sungguh ...tapi kita tak dak bm , kalu uli pakai tangan ni boleh ka jd cenggini ha?

    ReplyDelete