Saturday, January 25, 2014

Pavlova (2)



Assalamualaikum

Hari tu saya pernah share resepi mini pavlova dari kak Wan DI SINI.

Saya jarang2 buat pavlova sebiji besar lebih kurang 8 inci.

Sebab banyak tak jadi dari jadi. Kadang2 ada keluar air gula. Kadang tak masak kat dalam.

Bukan salah resepi tapi teknik mengadun, teknik membakar semuanya memainkan faktor penting.

Kali ni saya suka guna resepi dari Cik Epal ni. Mini dan pavlova seketul besar pun cantik je kejadiannya.

Tq Cik Epal. Saya guna resepinya dan mengadun guna kaedah sendiri je. Kaedah nak cepat. Ngee



PAVLOVA
by: CikEpal

4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka

Kaedah:

Putar putih telur sehingga berbuih. Masukkan gula sikit demi sikit sambil diputar.
Putar hingga putih telur memutih gebu dan menjadi meringue yang sedikit berat.
*maksud berat tu saya akan putar sehingga putih telur tu pekat. Tapi jgn overmix pulak.
Kemudian ayakkan terus tepung jagung ke dalam adunan meringue.
Pukul sebati. Dan akhirnya masukkan esen dan cuka. Pukul lagi sebati.
Saya masukkan adunan ke dalam piping bag.
Kemudian saya pipekan terus ke atas loyang pembakar.
Bakar pada suhu 140/150c ikut oven masing2 selama 1 jam ke 1 jam 30 minit.
Bila Pavlova dah nampak kekuningan bermakna pavlova dah cukup masak.
Biarkan sebentar pavlova di dalam oven.
Kemudian boleh dikeluarkan dan biar betul2 sejuk.


Krim:
1/2 cawan whipping krim.

Saya guna jenama rich. Putarkan sehingga kental dan pipekan ke atas base pavlova tadi.


Buah-buahan segar:
Strawberry. Kiwi. Anggur. Blueberry. Mangga. Epal hijau.

Setelah krim di pipe ke atas base pavlova bolehlah ditabur buahan segar.



Penyimpanan: Disimpan di dalam peti ais.









7 comments:

  1. Perghh Sedapnya izah ... dah lama akak tak buat pavlova ni ;)

    ReplyDelete
  2. kak izah buat org meleleh leleh air liur...

    ReplyDelete
  3. salam..

    pavlova..sedapnya..lama x makan..terliur tengok macam2 jenis buah atas tu..

    ReplyDelete
  4. Izah...seumur hidup tak pernah buat pavlova tau. Teringin jugak, kesian kakpb kan.

    ReplyDelete
  5. x penah buat pavlova sbb x terasa nak buat..tak rase sgt kan telur putih tu?

    ReplyDelete