Tuesday, January 21, 2014

Kek Pisang Gebu


Assalamualaikum.

Gebu sedap lazat memikat.

Sangat gebu sampai tak yah kunyah.Kemam je.

Ritu berkelah ke taman buat kek pisang ni sebagai manis manisan.

Terima kasih penyumbang resepi. Semoga pahalanya sentiasa bertambah.





KEK PISANG GEBU
sumber: dapur kaknona
Bahan-bahan:

150 gm pisang
200 gm tepung gandum
160 gm gula kastor
3 biji telur
120ml minyak masak
1 sudu besar ovallate *tak nak bubuh pun tak apa
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya:
1. Panaskan oven suhu 170˚C. Griskan loyang dengan butter dan lapik dengan kertas minyak.
2. Pisang dilecek dan ketepikan.
3. Ayak tepung gandum,baking soda dan baking powder, ketepikan.
4. Putar gula dan telur hingga kembang. Masukkan pisang , esen vanila dan ovallate, putar sekejap.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, putar sekata.  Masukkan minyak. Gaul sekata.
6. Bakar pada suhu 170˚C sehingga 45minit @ masak.
7. Sejukkan dulu kek di atas redai baru keluarkan dari acuan..Sedia untuk dhidangkan..










6 comments:

  1. Wah! nmpk pun gebu... compem best tu... k.gee pon buat kek pisang semlm... sedap

    ReplyDelete
  2. sedapnyer... baru je abis pisang yg adik bagi dia bwk blk dr kg.. akak buat muffin je..

    ReplyDelete
  3. Izzah ni selalu menggoda akak dengan kek gebu nya itu huaaaa... nak satu potong boleh :)

    ReplyDelete
  4. Berat pisang 2...sblum dilecek ke slps dilecek ??

    ReplyDelete
  5. saya dah cuba resepi ni. memang sedap dan gebu. thanks sis share resepi ni.

    http://www.mamadeekitchen.com/2016/02/kek-pisang-gebu.html

    ReplyDelete