Assalamualaikum
Kalau tengok tajuk kat belog kak Noor, ayam ni kak Noor kata ayam palembang yang Kelazzz. Memang kelazz gitu ayam ni. Simple je pun tapi sedaapp. Tapi saya masak version tuk anak2. Jadi kepedasan tu lite2 je la. Yang penting anak2 suka. Asik lauk anak2 je kan. Nasib la.. mak ayah pantang makan nasi sekrang ni. Tapi..tapi.. yang lain asal nampak je bedal. Owhh masalah nih. Ngeee
Terima kasih kak Noor dan Mamasya.
AYAM MASAK PALEMBANG
Sumber : FP Yulina dan Dapurmamasya
Olahan : Bicara Kak Noor
BAHAN
1 ekor ayam saiz sedang dipotong dan di gaul dengan kunyit dan garam
2 sudu besar cili kering yang sudah dikisar * Kak Noor tambah 4 sudu
*7 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 inci halia
*2 batang serai
5 sudu besar kicap manis *Kak Noor kurangkan ke4 sudu sebab tak mau hitam
1 sudu besar sos tiram
2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan * Kak Noor hanya guna 1 cawan
6-7 helai daun kari * tak letak
1/2 cawan kecil asam jawa * Kak Noor letak 2 sudu besar
garam dan gula secukupnya
Olahan : Bicara Kak Noor
BAHAN
1 ekor ayam saiz sedang dipotong dan di gaul dengan kunyit dan garam
2 sudu besar cili kering yang sudah dikisar * Kak Noor tambah 4 sudu
*7 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 inci halia
*2 batang serai
5 sudu besar kicap manis *Kak Noor kurangkan ke4 sudu sebab tak mau hitam
1 sudu besar sos tiram
2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan * Kak Noor hanya guna 1 cawan
6-7 helai daun kari * tak letak
1/2 cawan kecil asam jawa * Kak Noor letak 2 sudu besar
garam dan gula secukupnya
CARA
1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar dengan cili kering hingga garing.
2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis.
3. Kemudian masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata.
4. Didihkan sehingga pekat.siap untik dihidangkan.
1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar dengan cili kering hingga garing.
2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis.
3. Kemudian masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata.
4. Didihkan sehingga pekat.siap untik dihidangkan.
Mengancam nyaaa... makan dgn pulut pon sodap ni...
ReplyDeletemmng nampak sedap sangat...lapor tetiba...
ReplyDeletetak pe izah adjust ikut anak2..mesti diaorang happy..izah pantang nasi ke? ala..umi pantang jumpa...
ReplyDeleteAssalamualaikum aduh izzah menggoda sungguh ayam msk palembang ni
ReplyDeleteIzah... ini kalau gi Palembang, boleh jumpa tak lauk ni? Hihihi... kotlah sama kes dengan karipap Sabah tu..hahahaha
ReplyDelete