Monday, January 6, 2014

DONUT PANDAN


Assalamualaikum

Siyes dah tak ingat bila buat donut ni.
Dah lama jugak tak mendonut. Haruskah aku mendonut semula... sambil usap lelemak di perut.
huwaaa
Donut adalah salah satu masalah buat saya sekarang. Ye.. saya sangat lemah dan lembut hati dengan donut. Dan .. utk tidak memanjangkan benak saaya dengan donut, saya terus saja dengan resepi donut ni. Resepi repeat je pun. Cuma letak je perasa pandan. Abis citer..




DONUT PANDAN

by: izah

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.


3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur * kali ni izah tak letak
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin
*secukupnya pandan flavour



Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, pandan flavour, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.


penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.







6 comments:

  1. comel pulak donut kaler hijau....
    akak pun dah lama tak mendonat..

    ReplyDelete
  2. Izah, awak ni mmg ratu donut betullah..

    ReplyDelete
  3. Oppsss..agak2 muka jd cam hulk tak kalau mkn donut ni bebanyak?

    ReplyDelete
  4. snif snif... apsal ada bau pandan kat dapur akak plak ni? ko dtg bwk daun pandan ek!! hehehe

    ReplyDelete
  5. Asalam Izah..rindu arr hihi

    wahh.sedapnya donat pandan ada lagi tak, nakkk

    ReplyDelete
  6. Cantik plk dlmnye tu bila dh di potong..wangi daun pandan..

    ReplyDelete