Assalamualaikum
Giler gojes warna dia. Setakat ni dah 2 kali buat kaswi mmg sukaaa sangat dengan warnenya. Ada yg taruk pewarna coklat tuk hasilkan kaswi yg gelap. Tapi saya taruk browning sugar pemberian Hasue. Memang cantik hasilnya walaupun letak 1 sudu kecik je pun.
Resepi kali ni saya cuba dari Myresepi. Terbaca notenya bagitau resepi ni dia belajar dari guru Aini Salim yg saya kira bukan calang2 guru. Mesti banyak ilmu n kepakaran dalm bidang masak2. Bila tengokkan gambar yg dikongsikan di myr tu pun cantik kaswinya. Jadi bagi yg suke mencuba resepi baru yg ini saaya syorkan.
Terima kasih Razzizz yg sudi memanjangkan resepi kaswi yg sedap ni.
by: Razzizz
*izah buat half dari adunan dibawah
Bahan-bahan ( loyang 12 inch )
500g Tepung gandum
150g Tepung kanji
300g Gula melaka
150g Gula pasir kurangkan jika mahu less manis
2 helai daun pandan
60oz atau 1700g air
2 sudu makan warna coklat *izah gantikan dgn 1 sk browning sugar
4 sudu makan air kapur
1biji kelapa parut putih+1/2 sudu kecil garam dikukus 10minit
Cara-cara
Gula melaka,gula pasir,daun pandan dan air dimasak hingga gula hancur.Tapis dan biar sejuk.
Kemudian campur kedua tepung,air kapur dan warna,kacau rata,tapis.
Sapu minyak diloyang atau acuan.
Kukus adunan api sederhana,40-45 min loyang atau 10 minit acuan kecil.
Woweee...!! gojesnyaaaa....
ReplyDeleteaahhhh...gojes lahhhh
ReplyDeletewow super gojes dan semestinya super sedappppp...
ReplyDeleteErrr cam nampak2 je browning sugar yg mek sue bg ritu..haruskah aku buat? Brp bmyk ko tuang broning tu jah?
ReplyDeleteWah haha sesap ni, saya penah try sekali je kaswi terus tak buat2 dah
ReplyDeleterasa2 mcm ada lagi browning pemberian sahabat... baru guna sekali je.. tak tau nak guna utk apa.. hehehe..
ReplyDeleteakak selalu guna gula merah timbang kalau nak kaswi warna gelap. kalau guna gula melaka (yg jenis silider tu) memang kaswi jd kurang gelap..
terliur plak tgk kaswi izah ni.. akak pun dah lama tak berkaswi...
Akk dmam sikit izah..tp mls sgt nk lyn dmam2 ne..he hee..boring asik trbring jew..klu kasui akk suka yg itam..lmbik2 sikit..pastu klapa byk..dh lma x buat izah..kecurrr akk nengok tue.
ReplyDeleteHahaaa..mmg gojes betul... cam terliur jer...
ReplyDeleteHahaaa..mmg gojes betul... cam terliur jer...
ReplyDeleteDulu memang selalu nampak kuih nie dijual di gerai nasi lemak, tapi sekarang dah kurang. Tapi memang sedap kuih nie lebih lebih lagi masa panas.
ReplyDeletewallaaa..mmg gojess meletop kuih kaswi izah wat nih..akak mmg suker kuih ni cuma part ngukus tu jer ada malehh sikit..huhu!!
ReplyDelete
ReplyDeleteIzah,
sememangnya gojessss....teringin la...
salah satu kuih tradisional ni..tak ramai yg suka buat..tahniah dan nampak menyelerakan...salam ukhwah dari ana nuat izah..
ReplyDeletekak gee..kan. tang warne tu
ReplyDeletenazrah.. gojes kan kan. hehe
kak yatie.. super pada warne nya kak. pada rasanya pun ok jugak. cume tak la segoyang kaswi yg goyang. tpi lembut gitu
anna.. 1 sk ana. ko tak yah tanya la ana. membazir je tanya. hahaha.. ada yg ngamuk ni kang
tina.. napa tak buat dah tu. bukan penggemar ye. hehe
kak madihaa..betul kak. kalau gula timbang tu mmg hitam sikit. ni pun saya guna gula tu la jugak. cuma tambah browning tu mmg gelap la
kak zila.. betul.. antara kriteria yg penting pada kaswi ialah hitam dan lembik lembut. akk get good rest kak
kak naz.. gojes warne kan. cam ai
al tan.. kat sini ada sorang makcik purdah jual kaswi the best. mmg berketul2 skali hadap boleh habis. haha. tq singgah blog saya
inahar ali.. kuih gini kadang bermusim gak kak. iaiitu bila mmusim rajin datang. hehe
kak nita..ye kak. tq
anajingga..salam ukhuwah juga dari saya.. kuih ni traditional n evergreen kan. anak2 saya mmg suke :)