Tuesday, April 24, 2012

Kek Batik Coklat Beragar-Agar


Assalamualaikum..

Mulanya memang tak de mood nak snap gambar.
Tapi sayang jugak dah masuk kali ke-2 saya buat kek batik yang sedap ni kalau tak dikongsikan resepinya.
Boleh dikongsikan bersama2 tips membuat kek ni agar tak berketenyeh.
Hehe.. selera kita tak semua sama.
Ada yang suke kek batik ni yang sekut merie nyer rangup dan coklatnya mcm cloud 9 melt gitu dan melekit2, ada pulak yang suke sekutnyer lembut dan blend dengan coklatnya, dan ada jugak yang suke tang coklatnya ditambah tepung agar lebih mesra ke arah kek. * errr paham ke tu? Hehe..

Sapa2 mcm selera saya iaitu saya lebih suka biskutnya lembut *bukan lembik dan bukan rangup tapi lembut. Coklatnya tak manis sangat, tapi lemak dan tak ke'milo'an sangat. Dan coklatnya sangat cantik untuk dipotong dan dihidang dan tidak melting atau cair.. Nahhh sila la cube resepi ini yang telah saya olah.


Terima kasih buat NOORSHA yang berkongsi tips yang didapat nyer dari Chef tempt Noorsha berkerja dulu. Dan terima kasih HASUE dan NOORSHA skali lagi sebab berkongsi resepi yang mereka gemari iaitu dari MYLLA @MYR. TAPI... saya, dengan izin ye, dah olah resepi ni dan cube cari selera saya ditengah2 resepi ni. Sebab kerisauan anak2 akan cika milo dan saya yang kureng dengan milo. :-)

HASUE dah tayang pagi tdi versi dia DI SINI. Mewah betul kek nyer tu. Khaann..Dan Sue, versi aku lain sikit. Kalau ko nak copy jek pun ko kena edit gak. Heheh...Terima kasih buat nama2 yang menyumbang kepada terhasilnya kek olahan saya ni. Kek ni kelmarin saya buat dan di bawa kerumah kakak, semuanya suke dan pelik jugak sebab elok dipegang, dipotong dan cantik licin semesti nya enak tak manis sangat dan still chocolaty. Katanya jugak makan tak muak. Alhamdulillah saya sare di sini pula.




KEK COKLAT BATIK BERAGAR-AGAR
olahan: izah
Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
*boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
*untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.


Edited:
Nota: Sukatan agar2 boleh dikurangkan untuk tekstur yang kurang pejal..







40 comments:

  1. e eh cemana ai yang kakak kedek nileh sampai dulu makan agar2 er biskut meri er cekelat errr kek ni?? Ai suka semua jawapan di atas Jah, guane tu?

    berketenyeh? macam muka kakak lagilagila tu ker?

    ReplyDelete
  2. memang meriah gitu..mesti senang nak pegang tak sememeh kan..

    ReplyDelete
  3. Hak ah..pes taim aku dengo nama berketenyeh...hehe..agaknye klo digunapakai utk karangan stpm dulu mungkin aku blh score A+... hikhikhik....mmg sedap kek mila ni..lg sedap bl tengok versi ko yg x brapa cika..eh cika tu pun aku pes taim jumpe..mmg adevan bekas loyer punye bahasa..tak tekejor aku..sobsobsob...maceh jah sudi meggunapakai idea tu...smoge makin hebat hasil tempahan nnti...;-)

    ReplyDelete
  4. wah Izah sgt laju...baru QH tgk pg td Kak Hasue tayang...rupanya dlm diam dia terus buat...siap mnayang lg pada hr yg sma...geramnya...QH bru simpan resepi ni...hihihi...

    ReplyDelete
  5. SAlam Izah yang comey.. adoi semalam nampak kat dapur kawan yang mana tah tak ingat.. sekarang dah ada kat blogs izahh.. akak nak laa.... teringat masa zaman dulu2 inilah yang orang kampung buatkan hantaran hehehe....

    ReplyDelete
  6. hehehe...tak sabau ai nk cuba jah...tengkiu!

    ReplyDelete
  7. hemmm ayat baik punya hahaha sdp..hebat tul dia

    ReplyDelete
  8. Uwaaa..mcm bejanji pulak dengan Hasue...dua2 tayang kek batik beragar2..suke la..

    ReplyDelete
  9. he hehe baru pergi dapur sue tadi..kat sini pun ada.:)..sama2 cantik mcm sue punya jgk izah..:)

    ReplyDelete
  10. Izah, dah tak spam lagi ker?

    Izah, berketenyeh tu apa?

    Izah, bila nak bagi akak sikit ni?

    Izah, jgn mamam bnyk2 sangat kek ni, nanti anak2 awak tak puas makan sbb tinggal sikit jer..

    hahahaha..hehehehe..

    ReplyDelete
  11. berketenyeh tu apa izah? sama erti ngan berluwwah kata org t'ganu tak? hehe.. berluwwah tu makna lebih kurang mcm comot yang amat sangat.. hehehe...

    ada gak bahasa org pahang yg akak tak faham.. kalo cika tu akak fahamlaahh.. hehehe..

    apa yg izah terangkan pasal kondisi kek yg izah suka tu mcm sama ngan apa yg akak suka... akak simpan dululah resepi ni kot2 rajin nak cuba... t.kasih yekk..

    ReplyDelete
  12. salam Izah kek batik sedap nya ni biasa akak buat yg tkde agar leh try versi ni pulak cantik kilat2 lagi

    ReplyDelete
  13. wah, arini mcm masuk kelas bahasa lah pulak, tak penah dgr dua ayat tu

    best ye, dulu2 masa sekolah, gila sangat ke kek batik ni, sebab baru belajar buat kan, la ni mcm dah taknak lah pulak

    tapi yg ni mungkin boleh masuk list, sebab ada agar2 kan, tapi tah bila nak buatnya pun tak tau lah

    ReplyDelete
  14. salam izah, tu la pg tadi bru akk tgk kat dapur si hasue tu, zup zap dah sampai Ampang pulak yer, cepatnya....ekekekeke
    bila la nk sampai btg kali ni....hihiihi

    ReplyDelete
  15. Dik Izah...assalam...wah sedapnya...Akak tak suka Milo tapi kalau dah jadi kek cam ni boleh aje makan...tapi anak2 lak tak sabar nak tunggu sejuk seharian tu!!Masalahnya dia org pandai ambik & potong sendiri dari fridge!! Kena buat lewat tgh malam!!

    ReplyDelete
  16. niat dihati minggu ni nak buat kek batik..
    rasa teruja tengok kek ni...

    ReplyDelete
  17. adoi..nmpknya akak2 adik2 kat ats ni ramai gak x bace entri pnuh aku td yer jah..insap jap taip n3 pepjg.kakaka...
    Izah dah buat pd hari sama sy buat aritu ye puan2..ni kali kedua dia buat ikut citarasa sndiri..hehe..
    Apa2pun gd luck utk korg yg berbisnes yer zah..smg bermanfaat..hehe.. Mmg sedapnya gitu jugak kn..tekstur je beza. Mmg sesuai agar tidak berkeletakuk..haa lantak bahse ape dah kuar

    ReplyDelete
  18. fuh banyaknye ciri ciri kek batik ni...hehee..tp mmg nampak sangat cantik kan...

    ReplyDelete
  19. Salam kak! aaarghhhhh sgt tension tauuuu! sekut marie takde!! huh! jelin2 ganas ajerr dulu, tunggu sampai sekut marie import dr mesia baru buat ehehe..

    ReplyDelete
  20. salam izah...
    sedapnya.... tak pernah cuba lagi ni.yang ni tak lah meleket macam yang lagi satu resepi tu ye..

    ReplyDelete
  21. Izahhhh.... ish asal sebut izah jer dah rasa cam movie ombak rindu pulak...akak dtg ni.... blup blup blup blup... sambil tenggelam timbul juga nih.....wahhhh nampak menarik la kek batik new version nih... budak2 mesti suka kan izahhhh...

    ReplyDelete
  22. Salam dik Izah... akak pasti cuba respi ko ni...mmg suka sangat kek batik ni... insyaalah...akan cuba, akan cuba.... sblm tu, meh sepotong dulu yer, buat lepas kempunan...hehehe

    ReplyDelete
  23. cikgu izah..anak murid nk tny..berketenyeh tuh ape? ehehhe

    wow berpakat plak yeee haaii bile laa kite nk mencube ni....sekut marie xdaaakkkkk

    ReplyDelete
  24. hah3..akak pun nak tanya ni..apa tu berketenyeh..he3, tak fahamlah...rasanya akak dah faham tapi mungkin berbeza sebutannya dngn akak kot..he3 hentam sajalahhhhh...btw kek ni sungguh mengiurkan..fuhhh mengiurkan lagi..nmpk sexy tak..he3, merapu jelah akak ni..sesekali takpelah eekkk, ni gara2 bergoyang dangdutlah tadi ni..otak jadi sewel japppp...

    ReplyDelete
  25. Salam Izah.mmg nampak licin kek batik beragar2 ni...satu kelainan kek batik kombinasi dg agar2....tentu budak2 suka ni....

    ReplyDelete
  26. @Chah
    Err kakak lagilagilagi tu ada lagilagilagilagi ke kak? Hahaha aduh laaa

    ReplyDelete
  27. @Nazrah
    Itu yang saya ssuke dengan kek ni kan. Bila norsha suh buh serbuk agar2 mmg elok sangat kejadiannya:-)

    ReplyDelete
  28. @nOOrsha
    Haha sha ni kalau loyer guna pkataan gitu, sah menang kes sebab judge buat2 paaham padahal tak paahm. Weii tu lorat kg aku lah. Haha ketenyeh tu sememeh tangan melekat lekit gitula .. Cika tu mcm mabuk loya makan coklat n milo n susu n sekut.. Udah mcm2 telan pastu loya muntah. Itu la lebih kurang maksudnya. Kiki

    ReplyDelete
  29. @Qasey Honey
    QH alkisahnya kami menyembang kat Fb kisah kek ni cemana nak bagi tak melt cokaltnya. Kebetulan lepas norsha share tips tu, saya n hasue memasing trus try ke dapur. Jadinya sama2 la buat cume sue publish dulu. Hehe.. Dan kek ni kali ke2 saya buat lepas sama hari ngan sue tu. Tak kesah pun sapa dulu sapa kendian kan. Tapi nak bagitau ada lain sikit resepi saya ngan sue tu sbb milo tu saya kurangkan :-)

    ReplyDelete
  30. @Shahriah Abdullah Novelis
    Oo saya tak tau pulak dibuat hantaran kek ni. Cume kek ni glemer ssbab dulu2 nak membuat kek ni tak perlu masak bagai. Cume bancuh n kacau rata sekut tu dah boleh makan. Tapi masa tu saya tak brapa gemar sebab trlalu kemiloan. Hehee.. Bila dah ejas2 caara baru boleh terima rasa ssdapnya kek ni :-)

    ReplyDelete
  31. @ummiaisyah
    Try la ummi.. I tell u memang the anak2 ai suke kek ni. Dulu they all tak minat sbb maknyer tak brapa nak rewti ejas sekut tu bagi lembut. Hehehehee

    ReplyDelete
  32. @Sheila Shafeareen
    Kak shiela.. Biasala bermain ayattt.. Mengayat la kan. Hehehe

    ReplyDelete
  33. @rahel
    Tu la rahel mmg buat pun hari yang sama.. Hehe

    ReplyDelete
  34. @zila 4ever
    Tq zila. Mmg kami duk sembang sesama n buat pun hari yg sama bereksperimen. Alhamdulillah menjadi cume tastenye aje berbeza. Hee

    ReplyDelete
  35. @Naz / Nadz COSK
    Kak naz.. Sedih kak.. Masih spam lagi sesetengah blog. Pastu akak nak ek.. Meh dekat meh rapat. Heheh..

    ReplyDelete
  36. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    Kak diha jgn kata akak je tak paham, saya pun banyak tak paham lorat2 pahang especially org dulu2 mcm wan saya. Betul la tu kak ketenyeh tu cam
    Ssempelit sana sinila. Comot n ssmemeh. Hehe

    ReplyDelete
  37. perghh lawax2 lama tak buat kek batik ni...menarik resepi ni Izah...nanti boleh terai..:)

    ReplyDelete
  38. Hi Izah..apa khabar dearie? Love sihat sihat je..cuma bz tak dpt BW coz laling is around..hehe.

    Cantiknya kek batik ni...ada agar2 lagi ek...uish nak sedulang lah. Hehe!

    ReplyDelete
  39. coklat dia rasa mcm cloud9...fuhh... sedap tuuu Izah...

    ReplyDelete
  40. wahhh menarik la izah ada letak agar2 ye..bila nak cuba ye? hehehhe..tak dek org nak tolong makan..huhuhu....tak pe salin resepi dulu..ngeee

    ReplyDelete