Assalamualaikum..
Bertemu lagi kita dihari yang nampak ceria pagi ni dengan sang mentari menyinar.
Tapi forecast nya petang karang hujan.
Malam semalam sebelum beradu, sempat saya jengah FB, dan saya diselimuti kesedihan dan pilu.
Berita kematian anak kecil yang hilang bertukar kematian.
Jika benar suratannya, banyak dapat dijadikan iktibar kepada semua rakyat Malaysia.
Tak perlu saya detailkan pengajarannya, kerana hal tersebut membawa kesedihan dan kekesalan.
Kita haruslah berdoa dan berdoa kerana itulah senjata kita paling kuat.
Saya doakan anak kecil itu tenang 'di sana' dan Allah akan membalas apa jua pelaku si durjana.
Kuih kaswi yang enak.
Kepantangan saya, kecuali kalau perut dah betul2 sendat.
Terpaksalah korbankan kuih kaswi dan mengambil bau nyer aje. ;-)
Kuih ni, hasil lapisan saya tu agak sememeh sikit.
Kaber2 ngan kelapa parut.
Terima kasih kak Yatie. Kak Yatie juga berkongsi minat yg sama dengan saya.
Suke kuih kaswi, dan beraneka resepi kaswi boleh jumpa di blog kak Yatie ni.
Dan terima kasih Cik Mat Gebu dan Kak Rinchan.
KUIH KASWI LAPIS
by: kak Rinchan
sumber: kak Yatie
BAHAN A
1 1/2 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung ubi*
1 camca besar tepung pulut*(*digaul rata dan ayak)
1 cawan gula merah ( guna gula melaka pun boleh)
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 camca teh air kapur
BAHAN B
7 helai daun pandan, kerat kecil2*
150 ml air*(*kisar dan tapis untuk jusnya)
3/4 cawan gula pasir
400 ml air
150 g tepung beras*
70 g tepung ubi*(*digaul rata dan ayak)
1 camca teh air kapur
Beberapa titik pewarna hijau
BAHAN C
Kelapa parut secukupnya, kukus sekejap
Sedikit garam halus
CARA MEMBUATNYA :
Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak pada dasar dan tepi loyang. Alas dasar loyang bulat dengan plastik bersih (potong ikut saiz dasar loyang). Ketepikan.
Dalam alat pengisar, kisar semua bahan "A" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu bekas. Kemudian kisar semua bahan "B" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu lagi bekas.
Sukat bancuhan "A" sebanyak 400 ml, tuang dalam loyang tadi dan kukus 10 minit. Kemudian tuang pula bancuhan "B" sebanyak 400ml, kukus 10 minit. Buat secara berselang seli hingga habis. Masa kukusan untuk setiap lapis selama 10 minit.
Akan menghasilkan 3 lapisan gula merah (bancuhan "A") dan 2 lapisan pandan (bancuhan "B"). Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
** Saya lapis ikut macam kuih lapis...selapis demi selapis, terpulang pada masing2 ya...
CATATAN :- Kacau bancuhan tadi bila hendak menyukat dan ketika menuang ke dalam loyang.
salam Izah..k.atie singgah nk bekpes kat sini..
ReplyDeleteUik....sodapnya kuih kaswi...bak sepiring...
ReplyDeleterajin nyerrrrrrrrrrrr...
ReplyDeletetulah, sedih baca pasal adik dirang tu, bagi peringatan lah ke kita semua jgn senang sangat nak lepas2 anak ni
ReplyDeletesedap tu kaswi, selalu tgk, tapi tak terbuat2, alasan sebab takde kapur hehe, pergi kedai mamak tak teringat nak beli
slm kak izah...
ReplyDeleteasz pun sedeh bila dgr dirang dah meninggal sbb dibakar..takut pun ada..sian anak kecil jdk mangsa sifat x perikemanusiaan manusia...menarik btl kueh kaswi...nnti kn try :))
Salam Izah..
ReplyDeleteNk tympang bekpes kat sini hehehe
fav mama pun lama tak mkn yum3x
cedapppnya kuih lapis belang2 tu...nyummm
ReplyDeletesedih kan kak. apelah salah budak yg xtau ape2 tue. :(
ReplyDeletebtw, kuih akak sgt mnyelerakan atie la. bile nak balik umah mak nie. nak soh buat. hehe
makcik kaswi...muahahaha
ReplyDeletejangan marah yerk izah..
aku pun suka gak kuih2 ala kaswi ni...
resepi ni masuk list dulu sbb aku nak balik kg ni..
nanti2 aku try..
memang tergodaaaa sangat nengok kaswimu itu izah....
Wahhhh...sodapp nyer kaswee yg dah dimekap nihh.....peberet kami nih....
ReplyDeletemsuk list yg berjela dulu yerr....
Mama pun suka kaswi ni tapi nampak macam tk comfident mama nk buat..tk pa masuk list dulu...
ReplyDeletekakna belum sarapan ni..tergoda..
ReplyDeletebak sepiring.
Salam Izah,sedapnya kalau dapat makan kuih kaswi pagi2 ni,ambik dua potong ye..
ReplyDeleterajinnye kak izah melapis.. =)
ReplyDeletesedapnye..nyum nyum..
ReplyDeleterajinnya Izah melapis...kalau akak kuih kaswi ni lebur je dlm loyang...bila dah masak mmng tak sabar2 nak rasa, padahal dah selalu makan...tapi tetap kecur gak...mmng sedapkan kuih lembut2 mcm ni...
ReplyDeletesalam sedapnya ..nak sikit
ReplyDeleteIsteri sapelah yg rajin sangat ni.....
ReplyDeletekak izahh kuih kaswi lapis2...wahh rajinyeee....bile laa kite nk rajin mcm kak izah nihh hehe
ReplyDeleteKreatif dan sedap. Boleh cuba. Sila juga lawat laman blog saya di http://cooking-engineer.blogspot.com/
ReplyDeleteTerima kasih.
laling! aim bek! hehehe...rajin benor weh melapis kuih..kena ngap ilang seme lapisan lawo2, yang tinggal : lapisan di perut mu dan perut ku jua...huhuhuhu
ReplyDeleteSalam KAKAK IZAH yg rajin... Akak kena pakai sunglases tauu sbb kita baru balik dr dental clinic, bersinar sinar gg ai ahahaha.... kaswi lapis ni tak pernah buat, kenapa sana sini org main lapis2 ni???? minggu ni bz lerr tak sempat main lapis2 :D nah! bwkkan nasi daging sesenduk jerr :P
ReplyDeleteAssalam izah..
ReplyDeletewaduh baru hari ni dapat nak bw dan tinggalkan comment..kuih kaswi nampak sedaplah izah..akak yang ni belum pernag cuba lagi..bolehlah masuk list..so far kaswi gandum yang izah & cmg share dulu tu yang best akak pernah cuba..
baru nmpk lapisan dia.. tadi x perasan.. tun kalau kuih yg lapis2 ni suka makan je, nk buat tu, mmg tunggu overdose vitamin R dulu..
ReplyDeleteps: patut laa rasa silau je.. ada akak siam dtg dgn gigi bersinar2 rupanya.. hihi
mas melapis.. sni pun melapis gak.. akk jer yg lmbt sampai.. kaswi my fav.. akk jer yg tak rajin mcm izah.. buat ape2 suke yg main lebur2 jer..pas tu tunngu masak..
ReplyDeleteni nak mintak mesti dah habis dah ni..kekeke...kita kalau nak melapis ni memang malas betul..tak tau mengape..hehehhe...nak beli memang tak dek org jual kuih cam gini...kekeke
ReplyDeleteAssalam Dik Izah.......muah...muah muahhh....rindunya pada Izah....wah rajinnya Adik Akak melapis kaswi...ni macam terseru jer....tapi nak melaksanakan entah termampu ke idak....Akak memang suka bab lapis melapis ni...TQ ya..masih sudi menjenguk Akak ni ha!!Salam Sayang & Rindu....!
ReplyDeletesejak zaman akak aktif berFotopages lagi nampak kak Rinn buat kaswi lapis ni... tp sampai skrg tak terbuat2 juga lagi.. hehe.. teringin.. cuma seru belum kuat..
ReplyDelete@♥♥azatiesayang ♥♥
ReplyDeletejemput la kak tie. sesambil kita ngunyah2 sesambil kite bersembaang. ;-)
@Gee®
ReplyDeletekalau dekat dah saya bagi sepiring ke kak gee ni. memang banyak gak dpat walau buat half ;-)
@Sally Rashid
ReplyDeletetq.. rajin bertempat. tu belum datng malas tak bertempat lagi. ;-)
@Tina Othman
ReplyDeletetu la. besar pengajarannya tu pulak2 buat ibubapa yang mudaah lepaskan anak2 ni..
tina, kedai runcit biasa pun ada kpaur ni. tak yah tunggu gi kedai india. ;-)
@ASMAH YUSOF
ReplyDeletetu la.. kita anggap jela org yang buat tu sakit mental kan. sbb kalau dia berakal dan waras , kita tak reti nak ungkapkan kata2 apa lagi kat dia.. sedihh
try la. tapi anak2 saya suke kaswi gula merah aje. bila lapis gini tak brapa kene lak ngan selera diorg.
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeletebuat la mama. mudah je kan buat kaswi. cume yang ni ngengada pulak nak melapis.. saja la kata org nak try jjugak kelainan.;-)
@Qasey Honey
ReplyDeleteantara kuih yang enak dan santapan yang tak pernah ditolakkan. ;-)
@Atie iskandar
ReplyDeletetu la.. mengingatkan kita tuk slalu berdoa kita dikelilingi dgn insan2 yang baik dan dijauhkan kejhatan dunia ni. amin.
amboi atie. mana aci, balik kmpung buatkan untuk mak tau. biasaaa dia.;-)
@Mas
ReplyDeletehhahaha ko memang kan. tu la, aku buat ni masa giler kaswi hari tu. lepas tu rasa setahun tak yah buat kaswi. asik2 kaswi je. kikiki..
buat la mas. aku buat half pun dapat banyak sangat ni. tapi lapis aku tak berapa menjadi. huhu
@mimie
ReplyDeletehehehe.. kak mimie.. masuk jangan tak masuk.. memang beejela kan. tah bila nak cantas list tu. sikit2 la kan. at list merasa jugak kuih orang
@Mama Ann
ReplyDeleteye la sebab kaswi ni dilapis2 kan. kalau compiden boleh la try ma. klau tak buat aje kaswi yang terus lebur tu. sedap pun lagi sedap kot. hehe
@kakna
ReplyDeletejom join sarapan sambil kunyah sambil emnyembang. hehee
@rahel
ReplyDeletetu la, kalau kaswi ni pagi petang pun sedapkan rahel. mmg enak kalau dapat pulak disalut kelapa muda tu kan
@dapurCikWan
ReplyDeletecik waan , ni memang masa rajin..sebab meroyan asik nak makan kaswi je. hihi
@oli-go
ReplyDeleteklau suke kaswi mmg sedap aje kan ;-)
@Yatie
ReplyDeletekak yatie lagi rajin tau. ni saya jadikan akak sumber kerajinan la ni. hahaha
@Umirosmah rosmah
ReplyDeletemeh bagi mangkuk kosong. 2 ketul je ek. hehhe
@hazila
ReplyDeleteauuwww.. isteri buat kuih feberet sendiri ni kak. hahaa
@sabar dubai
ReplyDeletekembng idung bila dikatakan nyer rajin. ala ni rajin sebab meroyan nak makan kaswi sabar, klau idak makan sekut kering je la. hehe
@Chah
ReplyDeletelapis? perut? uwaaaaaaaaaaa.. cam insaf tahap gaban dah ni. huhu
@ijayuji
ReplyDeletehuweeeyyy memang bersinar2.. kalah ikelan kolgate. kikiki.. la sesenduk aje mana cukup.. buat lekat celah gigi kunin ai je. hahahaha
@Ayu
ReplyDeletebetul kak. yang tu memang sedap.. saya pun suke. satu lagi saya buat kuih kaswi citarasawan, yang tu pun mmg kena ngan selera... klau nak kelainan boleh la pulak cube resepi ni kak
@tun_telani
ReplyDeletetu a pasal tun, akak senyum tutup mulut je ni sbb gigi kuning, tapi bersinar2 jugak macam gold gitu. hahahaha...
hmm tun, best ayat overdose rajin ek. heheh mcm2 la kome nih
@dZana
ReplyDeletesaja je menggatal nak melapis kak. last2 anak tak brapa suke lak makan. diorg suke yang lebbur aje tu. hahaha padan muka. sendiri buat sendiri makan.
@quinnie
ReplyDeletesama la ngan saya kak Q.. tak rajin ngat pun nak melapis. ngengada je nak try eklainan kata khhaannn. hehe
@Watierman
ReplyDeletekak watiee.. tq dtg lagi blog saya niha..ingat akak tak sudi dah jenjalan sini... akak terus kan update blog kak. rindu ngan gambor bekal bekallan akak tu. hehee
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletekena seru cara sergah pulak kot kak madiha. hahaha
Salam K.izah...teruje ayda tgok gmba kasui lapis ni...ayda tumpang belajar same ye...:)0
ReplyDelete