Tuesday, March 13, 2012

Kuih Kaswi Lapis


Assalamualaikum..

Bertemu lagi kita dihari yang nampak ceria pagi ni dengan sang mentari menyinar. 
Tapi forecast nya petang karang hujan.
Malam semalam sebelum beradu, sempat saya jengah FB, dan saya diselimuti kesedihan dan pilu.
Berita kematian anak kecil yang hilang bertukar kematian.
Jika benar suratannya, banyak dapat dijadikan iktibar kepada semua rakyat Malaysia.
Tak perlu saya detailkan pengajarannya, kerana hal  tersebut membawa kesedihan dan kekesalan.
Kita haruslah berdoa dan berdoa kerana itulah senjata kita paling kuat.
Saya doakan anak kecil itu tenang 'di sana' dan Allah akan membalas apa jua pelaku si durjana.

Kuih kaswi yang enak.
Kepantangan saya, kecuali kalau perut dah betul2 sendat.
Terpaksalah korbankan kuih kaswi dan mengambil bau nyer aje. ;-)
Kuih ni, hasil lapisan saya tu agak sememeh sikit.
Kaber2 ngan kelapa parut.
Terima kasih kak Yatie. Kak Yatie juga berkongsi minat yg sama dengan saya.
Suke kuih kaswi, dan beraneka resepi kaswi boleh jumpa di blog kak Yatie ni.
Dan terima kasih Cik Mat Gebu dan Kak Rinchan.



KUIH KASWI LAPIS
by: kak Rinchan
sumber: kak Yatie


BAHAN A
1 1/2 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung ubi*
1 camca besar tepung pulut*(*digaul rata dan ayak)
1 cawan gula merah ( guna gula melaka pun boleh)
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 camca teh air kapur


BAHAN B
7 helai daun pandan, kerat kecil2*
150 ml air*(*kisar dan tapis untuk jusnya)
3/4 cawan gula pasir
400 ml air
150 g tepung beras*
70 g tepung ubi*(*digaul rata dan ayak)
1 camca teh air kapur
Beberapa titik pewarna hijau


BAHAN C
Kelapa parut secukupnya, kukus sekejap
Sedikit garam halus



CARA MEMBUATNYA :
Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak pada dasar dan tepi loyang. Alas dasar loyang bulat dengan plastik bersih (potong ikut saiz dasar loyang). Ketepikan.
Dalam alat pengisar, kisar semua bahan "A" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu bekas. Kemudian kisar semua bahan "B" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu lagi bekas.
Sukat bancuhan "A" sebanyak 400 ml, tuang dalam loyang tadi dan kukus 10 minit. Kemudian tuang pula bancuhan "B" sebanyak 400ml, kukus 10 minit. Buat secara berselang seli hingga habis. Masa kukusan untuk setiap lapis selama 10 minit.
Akan menghasilkan 3 lapisan gula merah (bancuhan "A") dan 2 lapisan pandan (bancuhan "B"). Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.


** Saya lapis ikut macam kuih lapis...selapis demi selapis, terpulang pada masing2 ya...
CATATAN :- Kacau bancuhan tadi bila hendak menyukat dan ketika menuang ke dalam loyang.




56 comments:

  1. salam Izah..k.atie singgah nk bekpes kat sini..

    ReplyDelete
  2. Uik....sodapnya kuih kaswi...bak sepiring...

    ReplyDelete
  3. tulah, sedih baca pasal adik dirang tu, bagi peringatan lah ke kita semua jgn senang sangat nak lepas2 anak ni

    sedap tu kaswi, selalu tgk, tapi tak terbuat2, alasan sebab takde kapur hehe, pergi kedai mamak tak teringat nak beli

    ReplyDelete
  4. slm kak izah...

    asz pun sedeh bila dgr dirang dah meninggal sbb dibakar..takut pun ada..sian anak kecil jdk mangsa sifat x perikemanusiaan manusia...menarik btl kueh kaswi...nnti kn try :))

    ReplyDelete
  5. Salam Izah..
    Nk tympang bekpes kat sini hehehe
    fav mama pun lama tak mkn yum3x

    ReplyDelete
  6. cedapppnya kuih lapis belang2 tu...nyummm

    ReplyDelete
  7. sedih kan kak. apelah salah budak yg xtau ape2 tue. :(

    btw, kuih akak sgt mnyelerakan atie la. bile nak balik umah mak nie. nak soh buat. hehe

    ReplyDelete
  8. makcik kaswi...muahahaha
    jangan marah yerk izah..
    aku pun suka gak kuih2 ala kaswi ni...
    resepi ni masuk list dulu sbb aku nak balik kg ni..
    nanti2 aku try..
    memang tergodaaaa sangat nengok kaswimu itu izah....

    ReplyDelete
  9. Wahhhh...sodapp nyer kaswee yg dah dimekap nihh.....peberet kami nih....
    msuk list yg berjela dulu yerr....

    ReplyDelete
  10. Mama pun suka kaswi ni tapi nampak macam tk comfident mama nk buat..tk pa masuk list dulu...

    ReplyDelete
  11. kakna belum sarapan ni..tergoda..
    bak sepiring.

    ReplyDelete
  12. Salam Izah,sedapnya kalau dapat makan kuih kaswi pagi2 ni,ambik dua potong ye..

    ReplyDelete
  13. rajinnya Izah melapis...kalau akak kuih kaswi ni lebur je dlm loyang...bila dah masak mmng tak sabar2 nak rasa, padahal dah selalu makan...tapi tetap kecur gak...mmng sedapkan kuih lembut2 mcm ni...

    ReplyDelete
  14. Isteri sapelah yg rajin sangat ni.....

    ReplyDelete
  15. kak izahh kuih kaswi lapis2...wahh rajinyeee....bile laa kite nk rajin mcm kak izah nihh hehe

    ReplyDelete
  16. Kreatif dan sedap. Boleh cuba. Sila juga lawat laman blog saya di http://cooking-engineer.blogspot.com/
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  17. laling! aim bek! hehehe...rajin benor weh melapis kuih..kena ngap ilang seme lapisan lawo2, yang tinggal : lapisan di perut mu dan perut ku jua...huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. Salam KAKAK IZAH yg rajin... Akak kena pakai sunglases tauu sbb kita baru balik dr dental clinic, bersinar sinar gg ai ahahaha.... kaswi lapis ni tak pernah buat, kenapa sana sini org main lapis2 ni???? minggu ni bz lerr tak sempat main lapis2 :D nah! bwkkan nasi daging sesenduk jerr :P

    ReplyDelete
  19. Assalam izah..
    waduh baru hari ni dapat nak bw dan tinggalkan comment..kuih kaswi nampak sedaplah izah..akak yang ni belum pernag cuba lagi..bolehlah masuk list..so far kaswi gandum yang izah & cmg share dulu tu yang best akak pernah cuba..

    ReplyDelete
  20. baru nmpk lapisan dia.. tadi x perasan.. tun kalau kuih yg lapis2 ni suka makan je, nk buat tu, mmg tunggu overdose vitamin R dulu..
    ps: patut laa rasa silau je.. ada akak siam dtg dgn gigi bersinar2 rupanya.. hihi

    ReplyDelete
  21. mas melapis.. sni pun melapis gak.. akk jer yg lmbt sampai.. kaswi my fav.. akk jer yg tak rajin mcm izah.. buat ape2 suke yg main lebur2 jer..pas tu tunngu masak..

    ReplyDelete
  22. ni nak mintak mesti dah habis dah ni..kekeke...kita kalau nak melapis ni memang malas betul..tak tau mengape..hehehhe...nak beli memang tak dek org jual kuih cam gini...kekeke

    ReplyDelete
  23. Assalam Dik Izah.......muah...muah muahhh....rindunya pada Izah....wah rajinnya Adik Akak melapis kaswi...ni macam terseru jer....tapi nak melaksanakan entah termampu ke idak....Akak memang suka bab lapis melapis ni...TQ ya..masih sudi menjenguk Akak ni ha!!Salam Sayang & Rindu....!

    ReplyDelete
  24. sejak zaman akak aktif berFotopages lagi nampak kak Rinn buat kaswi lapis ni... tp sampai skrg tak terbuat2 juga lagi.. hehe.. teringin.. cuma seru belum kuat..

    ReplyDelete
  25. @♥♥azatiesayang ♥♥
    jemput la kak tie. sesambil kita ngunyah2 sesambil kite bersembaang. ;-)

    ReplyDelete
  26. @Gee®
    kalau dekat dah saya bagi sepiring ke kak gee ni. memang banyak gak dpat walau buat half ;-)

    ReplyDelete
  27. @Sally Rashid
    tq.. rajin bertempat. tu belum datng malas tak bertempat lagi. ;-)

    ReplyDelete
  28. @Tina Othman
    tu la. besar pengajarannya tu pulak2 buat ibubapa yang mudaah lepaskan anak2 ni..

    tina, kedai runcit biasa pun ada kpaur ni. tak yah tunggu gi kedai india. ;-)

    ReplyDelete
  29. @ASMAH YUSOF
    tu la.. kita anggap jela org yang buat tu sakit mental kan. sbb kalau dia berakal dan waras , kita tak reti nak ungkapkan kata2 apa lagi kat dia.. sedihh

    try la. tapi anak2 saya suke kaswi gula merah aje. bila lapis gini tak brapa kene lak ngan selera diorg.

    ReplyDelete
  30. @Mama Hawa/Mama Nani
    buat la mama. mudah je kan buat kaswi. cume yang ni ngengada pulak nak melapis.. saja la kata org nak try jjugak kelainan.;-)

    ReplyDelete
  31. @Qasey Honey
    antara kuih yang enak dan santapan yang tak pernah ditolakkan. ;-)

    ReplyDelete
  32. @Atie iskandar
    tu la.. mengingatkan kita tuk slalu berdoa kita dikelilingi dgn insan2 yang baik dan dijauhkan kejhatan dunia ni. amin.

    amboi atie. mana aci, balik kmpung buatkan untuk mak tau. biasaaa dia.;-)

    ReplyDelete
  33. @Mas
    hhahaha ko memang kan. tu la, aku buat ni masa giler kaswi hari tu. lepas tu rasa setahun tak yah buat kaswi. asik2 kaswi je. kikiki..

    buat la mas. aku buat half pun dapat banyak sangat ni. tapi lapis aku tak berapa menjadi. huhu

    ReplyDelete
  34. @mimie
    hehehe.. kak mimie.. masuk jangan tak masuk.. memang beejela kan. tah bila nak cantas list tu. sikit2 la kan. at list merasa jugak kuih orang

    ReplyDelete
  35. @Mama Ann
    ye la sebab kaswi ni dilapis2 kan. kalau compiden boleh la try ma. klau tak buat aje kaswi yang terus lebur tu. sedap pun lagi sedap kot. hehe

    ReplyDelete
  36. @kakna
    jom join sarapan sambil kunyah sambil emnyembang. hehee

    ReplyDelete
  37. @rahel
    tu la, kalau kaswi ni pagi petang pun sedapkan rahel. mmg enak kalau dapat pulak disalut kelapa muda tu kan

    ReplyDelete
  38. @dapurCikWan
    cik waan , ni memang masa rajin..sebab meroyan asik nak makan kaswi je. hihi

    ReplyDelete
  39. @oli-go
    klau suke kaswi mmg sedap aje kan ;-)

    ReplyDelete
  40. @Yatie
    kak yatie lagi rajin tau. ni saya jadikan akak sumber kerajinan la ni. hahaha

    ReplyDelete
  41. @Umirosmah rosmah
    meh bagi mangkuk kosong. 2 ketul je ek. hehhe

    ReplyDelete
  42. @hazila
    auuwww.. isteri buat kuih feberet sendiri ni kak. hahaa

    ReplyDelete
  43. @sabar dubai
    kembng idung bila dikatakan nyer rajin. ala ni rajin sebab meroyan nak makan kaswi sabar, klau idak makan sekut kering je la. hehe

    ReplyDelete
  44. @Chah
    lapis? perut? uwaaaaaaaaaaa.. cam insaf tahap gaban dah ni. huhu

    ReplyDelete
  45. @ijayuji
    huweeeyyy memang bersinar2.. kalah ikelan kolgate. kikiki.. la sesenduk aje mana cukup.. buat lekat celah gigi kunin ai je. hahahaha

    ReplyDelete
  46. @Ayu
    betul kak. yang tu memang sedap.. saya pun suke. satu lagi saya buat kuih kaswi citarasawan, yang tu pun mmg kena ngan selera... klau nak kelainan boleh la pulak cube resepi ni kak

    ReplyDelete
  47. @tun_telani
    tu a pasal tun, akak senyum tutup mulut je ni sbb gigi kuning, tapi bersinar2 jugak macam gold gitu. hahahaha...

    hmm tun, best ayat overdose rajin ek. heheh mcm2 la kome nih

    ReplyDelete
  48. @dZana
    saja je menggatal nak melapis kak. last2 anak tak brapa suke lak makan. diorg suke yang lebbur aje tu. hahaha padan muka. sendiri buat sendiri makan.

    ReplyDelete
  49. @quinnie
    sama la ngan saya kak Q.. tak rajin ngat pun nak melapis. ngengada je nak try eklainan kata khhaannn. hehe

    ReplyDelete
  50. @Watierman
    kak watiee.. tq dtg lagi blog saya niha..ingat akak tak sudi dah jenjalan sini... akak terus kan update blog kak. rindu ngan gambor bekal bekallan akak tu. hehee

    ReplyDelete
  51. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    kena seru cara sergah pulak kot kak madiha. hahaha

    ReplyDelete
  52. Salam K.izah...teruje ayda tgok gmba kasui lapis ni...ayda tumpang belajar same ye...:)0

    ReplyDelete