Wednesday, January 4, 2012

Kek Karemel Coklat Moist (Mlong)


Assalamualaikum..

Waahh ibu-ibu kakak- kakak bapak-bapak sibuk la sangat pagi ni kan. Dengan daftar anak-anak, menunggu anak, memujuk anak.. pulak2 anak yang baru nak belajar bersekolah. Lagi banyak keletahnya kan. Alhamdulillah.. saya pun tak terkecuali. 1st time pengalaman menghantar anak ke skul. Apa la akan terjadi.. Berdoa yang terbaik..

Okeh,, ada yang terliur ke ngan kek coklat tu.. Ngeh ngeh.. jangan jeles ai makan kek sodap ni. Terima kasih kat Mlong FB. Hari tu ngendeng nak resepi, terus aje mlong tag resepinya.Terima kasih mlong. Alhamdulillah menjadi keknya dan mmg moist. Cuma.. ada pulak cumanya kan, ni kesilapan saya la ni. Kek tu agak pahit sikit. Maybe saya telah dengan sengajanya mengurangkan susu pekat atau nex time kena kurangkan sikit serbuk koko. Tapi apa pun saya suke kombinasi karemal n kek coklat. Anak2 cam biasa.. pantang namanya kek, laju aje. Jom tengok resepinya.. MLong mintak izin ye.. Resepi  nampak panjang, tapi sangat mudah.

NOTA IZAH: Saya ikut cara ke-2 mlong iaitu dengan mengukus. Kukus lapisan karemal 15 minit. Kemudian tuang bahan kek dan kukus lebih kurang sejam.

KEK KAREMEL COKLAT MOIST (MLONG)
resepi:  Atulnona Abdullah dan Munira Baharum FB
sumber: MLong FB


BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang

STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas

STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

(saya guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal)

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min




****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend

CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang



36 comments:

  1. As-Salam

    Cantiknya kek ni...mak sy sgt suke karamel...thanx sbb share recipe...btw...sy ni silent reader...salam perkenalan...:)

    nadira

    ReplyDelete
  2. As'salam kek yg menarik dan hebat hemmmm mmg terbaik
    kobinasi yg lawa hitam & crem..apatah lg dgn rasanya yg enak

    akk perna try buat dua kali kek kerimel, dua2 x menjadi hancur lebur...

    tp x kan putus harapan.. akan mencuba juga membuatnya...negok yg izah punya ni lg membakar semagat nak menerai...harap2 kali ni jadilah...

    ReplyDelete
  3. Izah buat cara bakar atau kukus?

    akak keliru sebab di perenggan atas izah beritahu kukus dan di bahagian resepi izah beritahu cara bakar..yang mana satu izah gunakan?

    ReplyDelete
  4. sedapnya kek ni ... chocolate sungguh ..

    ReplyDelete
  5. @Anonymous
    nadira tq sudi membaca blog akak. InsyaAllah semoga mendapat manfaatnya ye... enjoy reading..

    ReplyDelete
  6. @Sheila Shafeareen
    kan kak shiela. warne kombinasi nyer tu buat saya tertawan nak try. cantik.. masa mlong tag tu, terus berkobar2 nak try. rasanya sukatan gula tu dah cantik tu. sebab bila saya kurangkan suktn susu pekat, rasa sikit pahit tang keknya tu. atau pun serbuk koko saya guna tu pahit sikit kot.

    cube lagi kak. insyaAllah boleh

    ReplyDelete
  7. @Arizakiah
    asal resepi mlong tu dibakar, tapi kemudian mlong cuba cara kukus. jadinya resepi yg saya copy tu resepi asal.

    saya cuba cara kedua mlong..iaitu cara KUKUS. Elok cantik je keknya kak. boleh la cuba.bila dikukus keknya lagi moist kan.

    ReplyDelete
  8. subhanallah... rasa nk cubit jer dak ijah nih...hari2 tayang yg best2... camner k.gee nk diet nih.....

    ReplyDelete
  9. kak GEE..
    hahahhaa.. cubit la cubit la.. akak cubit lemak2 saya sekali ek bawak balik. hahaha.. ala kak, saya pun nak diet ni. tapi banyak yg menggoda. lagi rajin bw lagi rajin diet terbabas. canner ni

    ReplyDelete
  10. uishhh pepagi tngk kek, ni yg terus nak mengekek pagi2 ni....tapi lum masak lauk lagi..ada kang Hamka balik sklh bebel lagi..he3..

    ReplyDelete
  11. Salam Izah...iyalah...bagi ibu bapa yang 1st time nak hantar anak ke sekolah mesti bermacam perasaan bercampur baur...

    Kek ni pun nampak sedap...Dah macam2 versi kek karamel sekarang tapi sampai sekarang satu pun belum Sue cuba lagi...Tak taulah sampai bila nak kumpul semangat dan kerajinannya ni...Maybe kek2 macam ni kurang mendapat sambutan kat rumah ni kotttt itu pasal teragk2 nak cuba tu....Takut nanti mem kena habiskan sorang2 hu hu hu hu

    ReplyDelete
  12. salam izah - mantap la cake karemel coklat ni...pasti sedap..walapun tak pernah buat style cake recipe yg izah buat ni.

    ReplyDelete
  13. fuhh.. mmg hitam pekat nmpk kek nih.. tp, hitam tu menawan kan.. nmpk sgt moist..
    bais dah sekolah ye.. masuk taska ke arini? semoga jadi budak baik dgr cakap chekgu =)

    ReplyDelete
  14. memang tergudaa tgk kek izah ni, sedap sangat kek hitam putih gini, kalo anak2 tgk pasti nak je yg bercoklat mcm ni

    ReplyDelete
  15. Memang ai jelez, masa demam kek caramel kaler maler dulu mokcik tkdelah gigil sgt sbb jeles tengok kek org cantik2... Tp tengok yg ni bukan setakat gigil da ni, dh jd parkinson da sbb membayangkan kombinasi kek cekelat feberet ku dgn caramel..perghhh jah! Mmg menambat hati ku! Tq

    ReplyDelete
  16. salam izah..
    wahh.. si bais dah sekolah tahun ni ye? bagus bagus.. harap semua okay2 sajalah ye.. & be a good boy ye bais.. takmo nangis2 tau.. hehe..
    tgk kek yg izah buat ni baru akak teringat dok simpan resepi kak ilahjy yg akak print dulu... aritu mcm beriya2 nak cuba kek coklat yg digandingkan ngan karamel.. last2 terlupa terus dek kesibukan & Q yg panjang.. hihi..

    ReplyDelete
  17. slm...biasa duk buat yg jenis kek karemel belang2 tu.. tak pernah lg mencuba kek karemel ni.. Harus dicoba gak ni.. Godaan...:)

    ReplyDelete
  18. @Yatie
    hehehe..jangan kak. baik masak lauk dia dulu. kang tak pasal dapat ceramah free

    ReplyDelete
  19. @Sue @ Nenie
    tu la sue. saya pun menempuh jugak pengalaman pertama ngantar anak ke skul. hehe..

    oo patut la jarang buat kek. memang kalau tak de sangat sambutan, nak buat pun tak de mood. melainkan nak buat buah tangan ke kan. saya kat rumah ni mmg ramai penggemar kek. tu yg rajin je nak buat tu

    ReplyDelete
  20. @lina
    tu la, saya pun 1st time juga try kombinasikan dia dengan coklat. boleh tahan sedapnya.

    ReplyDelete
  21. @tun_telani
    warne nya cantik kan. mmg hitam betul kek ni. maybe tu rasanya sedikit pahit. pasni kena kurangkan sikit serbuk koko tu kot.

    ye tun, masuk pra.

    ReplyDelete
  22. @EmbunRosaliza
    akak pun buat kek karemel kan. hehe.. anak2 saya pulak, sorang makan tang karemel je, yg sorang lak makan tang kek coklat tu je. aa bagus la kan. ehhe

    ReplyDelete
  23. @Chah
    kak chah, ada eloknya kak chah gi buat ubat untuk parkinson kak chah tu. hahah.. adeh kelako la..nah bagi suap sikit wase..bio ilang kempunan

    ReplyDelete
  24. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    kak ilah dah buat ye.. saya tak perasan la.ke tak ingat kot. nanti kena tengok jugak kek kak ilah. hehe/

    a ah kak madiha, bais masuk pra. alhamdulillah tak hujan kat sekolah tadi. hehehe

    ReplyDelete
  25. @..::Zue::..
    saya pun pernah buat jugak kek belang2 span tang kek tu. yang ni pun tak kurang sedapnya jugak.boleh la try nak ubah rasa kan

    ReplyDelete
  26. salam izah...mmg nmpk ke'moist'an kek tu...hihihihi
    akak pun suka kalau kek yg dikukus ni, lebih lembut gitu...tp xpernah lg buat dgn karamel ni...

    ReplyDelete
  27. KAK LIZA
    betul kan kak. especially kek coklat mmg saya suke kek yg dikukus

    ReplyDelete
  28. karamel tu pun ijah kukus ke?brp lama kukus?

    ReplyDelete
  29. kha..
    lama tak nampak.. yep. keremel tu kena kukus dulu.kukus 15 minit. kemudian baru tuang slow slow adunan kek tu.

    ReplyDelete
  30. sedap kan kek ni, tapi rakyat kat rumah ni lg suka yg karamel biasa sebab rasa berat sikit yg ni

    tapi tukang buat suka je heee sebab coklat kan

    ReplyDelete
  31. menarik tgk kek karamel hitam manis ni zah..rasanya dh pernah masuk list dah tapi belum berkesempatan lagi nk terai.kena tunggu angin rajin dulula..hehe

    ReplyDelete
  32. Alahai!! yg nie akak dah tergoooda masa tgk kat fb ari tu... cantik sungguh!! nie pasti akak akan cuba nnt...

    ReplyDelete
  33. menarik n tertarik plak..pasti akan cuba :)

    ReplyDelete
  34. replica bags korea browse this site v0t21p1b55 replica bags explanation s1y20g8n81 replica bags replica bags by joy he has a good point d4t30d3x24 replica louis vuitton bags replica zara bags

    ReplyDelete