Tuesday, January 17, 2012

Ikan Bilis Goreng Cili Padi Tempoyak


Assalamualaikum..

Cer tengok nama nyer tu. Panjang bebenor. Napa tak tambah 'bawang' kat tajuk tu sekalikan. Ikan Bilis Goreng Cili Padi Tempoyak Berbawang. Haa.. baru panjang n glemer. Semua bahan2 membuatnya ada dalam tajuk. Hahaha.. abes kena hamun ngan kak Anim karang. Ehem ehem.. kak Anim tengok buat GA. Kena bodek skeett.. Sebab alamat pos untuk hadiah tu memang kak Anim dah sesiap tulis Ampang kan. Nanges la orang Ganu ngan Sawak. Haha.. Orang Damansara ngan Subang lagi la terus tertonggeng.  Haha.. belum apa2 nak pukul canang. Teruk tul ko jah.

Sudah renti kan cerita itu. Nak cerita pasal sambal tempoyak ber ikan bilis garing ni. Sedap sikit bunyi nyer kan. hahaha.. tapi walaupun namanya panjang, satu je nak rumuskan disini,  SEDAAAAAPPPP. Kepada penggemar tempoyak, sila la cube. Memang kompom habis nasi 2 pinggan. Tak yah lauk lain dah kalau saya. Cukup tempoyak dimasak gini dengan ulam. Kalau ada petai leh masukkan sekali dlm sambal ni.Tq kak Anim. Memang masak tempoyak gini kegilaan saya. Tempoyak dan saya tak dapat dipisahkan. Ecewaahh,.. pulak2 guna tempoyak orang Rembau bagi.. memang sangat2 sempurna hidangannya. 



IKAN BILIS GORENG CILI PADI TEMPOYAK
resepi: kak ANYMZ


Bahan2

2 genggam ikan bilis-goreng garing dan ketepikan
25 ulas cili padi*
1 labu kecil bawang besar*
1 ulas bawang putih*
bahan2 bertanda * di kisar kasar
1 1/2 senduk makan tempoyak
minyak untuk menggoreng

Cara

Kurangkan lebihan minyak goreng ikan bilis tadi menjadi lebih kurang 1 mangkuk kecil
Tumiskan bahan2 kisar sebentar dan masukkan tempoyak.
Gaul sebati dan masukkan ikan bilis goreng
Sedia untuk di hidangkan dan jika suka bolehlah di perah sedikit limau kasturi..
*nota izah: izah sengetkan kuali selepas memasaknya, tutup api, biarkan minyak turun. Biarkan 5 minit. Kemudian cedukkan minyak keluar. 



*Izah kurangkan cili padinya. Karang berdesing telinga kepedasan.


49 comments:

  1. sedap ni kalu makan ngn nasi panas2.. pepagi da terliur ni.. kena la wat jugak nanti, kalu x abis le air liur bb meleleh

    ReplyDelete
  2. kalau dapat ni..2 pinggan tak cukup..

    ReplyDelete
  3. mak aii.. 25 bijik cili padi! mmg lauk orang pure nogori je buleh tahan ni.. hehe... org ganu pun kene kurangkan cili padi tu..
    hahaha.. selagi x samp tarikh tutup GA kak nim tu, selagi tu marathon perang kat dapur kak nim ye.. hehe

    ReplyDelete
  4. apa kak anim?...kak anymzzzzzzz..okayyyyy..sila bunyikan zzzzzzz tu sampai lolap..hahaha

    jah meh lah sikit jah..tempoyak akak dah nazak dah ni..tu lah ko jah..ambik byk sgt..akak nk bagi satu sudu je..tiba2..satu bag ko gi ambik..hehehehe
    abg tapa pun dah suka dgn menu nih..adeh..cam dah sebati je nyebut nama abg tapa kat sini..biasa dia pun ada nama glamer tauuuuuuu..
    abg muuuuussssssssssss...hahahaha

    ReplyDelete
  5. Izah..ni menu turun termurun family mak akak. Menu ni jugak perosak diet akak. Sebab tu tak boleh buat. Nanti makan nasi seperiuk..hehehe...

    ReplyDelete
  6. adusssss.... menitik air lioq k.gee wehhhh

    ReplyDelete
  7. uwaaaa tak makan lauk lain ya Izah...kalau akak tambahkan ikan goreng makan dngn sambal tempoyak ni..fuhhhhhhh sodap yg amat sngt....

    ReplyDelete
  8. salam izah...
    phewww... sambal gini kalau hidang kat akak, abang & kakak dini satu piring kompem tak cukup.... hehehe...
    berdesing?? kalau akak siap tambah lagi cili padi tu.. lagi pedas lagi sedap.. hehehe... karang dtg umah akak cer tengok resepi akak pulak berdesing ke keluar api terus... wahahahaha....

    ReplyDelete
  9. Izah,org nogori atau org melako tk tinggal ngan tempoyak nie...habis satu rumah bau tempoyak...arwah ayah kak Nur suka ngan tempoyak ikan bilis...sedappp tu Iza!!

    ReplyDelete
  10. hahahha...kalau semua perkataan nak ditaruk boleh tak muat nanti izah...kekekke...

    eh eh..kenapa kita tak perasan resepi kak anim ni ye...wah bleh cuba nih...ada lagi stok tempoyak yg tinggal sipi2 nih...hehehe

    ReplyDelete
  11. mmag favorite sy gak smbal ikan bilis tempoyak ni...mmag sedap klo mkn ngan ikan goreng..tp mkn ngan nasi saje pn layan gak leh licin periuk..tp klo sy msak x letak bawang...hb sy org KL pn layan mkn smbal ni..1st time dia jumpa smbal ni bila kawin ngan sy...hehehe

    ReplyDelete
  12. Salam izah.Grenti tertonggeng kekenyangan lepas makan kan???

    ReplyDelete
  13. Izahhhh....adoai! sodap eh sambal tempoyak ni...makan ngan nasi paneh2 sodap ni...tak nak jomput kito makan sesamo ko...heeee...:)

    ReplyDelete
  14. izah..bukan makan dengan nasi je..dengan roti kembung pun sedap..mintyak dengan anymz resipi cam na nak buat roti kembung..

    ReplyDelete
  15. aduh izzah! mau terlentang lepas makan nasi ni dan yg sure bertambah-tambah nasi!

    ReplyDelete
  16. alah. mana nak carik tempoyak ni, harus balik kg ni mintak dgn metua hehe

    tak tahan nengoknya, alamat kelaut lah diet klu makan lauk mcm ni =)

    ReplyDelete
  17. jah, rasa2 dah buleh makan kowt sambal camni. tapi kalau sampai 25 bijik ko kena standby la nak lawat cheq sue kat spital.... he he he... petang ni jugak nak cuba eh

    ReplyDelete
  18. ko ni Zah, bikin aku ngencessss...eiiiii eiiiii kena carik tempoyak nih.

    ReplyDelete
  19. balik dari pangkor memang beli stok ikan bilis banyak...
    selang 2 hari asyik masak ikan bilis saja...

    suka tempoyak...

    ReplyDelete
  20. waa sedap ni..aku suke gileer makan camni.. alamt x toleh kiri kanan dah..nyumnyum. :)

    ReplyDelete
  21. izah...sedapnye..kalau makan ni dgn nasi panas, mmg bertambah berkali2..

    ReplyDelete
  22. @Sally Rashid
    lepas makan sah terlentang kenyang. haha

    ReplyDelete
  23. @tun_telani
    banyakkan tu. tapi kalau guna jenis cili tak berapa pedas boleh la letak banyak. atau nak makan sikit2 buat colek seap gak letak banyak cili. tapi akak makan gitu je so akak kurang kan cili.

    hehee.. saja la tu memriahkan

    ReplyDelete
  24. @anymz
    zzzzzzzzzzz ke kak anim ala ala otomen. laa nak bagi 2 sudu ke, ingat ritu nak mintak 2 tapuware. hahaha.. ala abg mus suke ye. my 'ut' suke gak sikit2. dia bukan reti sangat makan tempoyak dimasak ni. kecuali sambal tempoyak. tak rock betul la.kan. kikiki

    ReplyDelete
  25. @Naz / Nadz COSK
    sama la kak naz. mak saya pun slalu masak gini cume ikan bilis tak goreng garing. pastu masuk la apa2 nak masuk. petai ke, jering ke, terung pipit ke.. terung ijau ke.

    ReplyDelete
  26. @Gee®
    nah amik tisu ni kak gee buat sapu air liur. haha

    ReplyDelete
  27. @Yatie
    tu la kak penangan tempoyak. saya makan gini je ngan ulam. dah cukup. kalau ada orang lain kena la goreng apa yg patut kan. hehe

    ReplyDelete
  28. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    tu dia kak.. ni bukan je berdesing telinga, ni denga air2 mata pun keluar ni. fuhh.. hehehe

    ReplyDelete
  29. @Nuridah
    orang perak n pahang pun tempoyak jugak kak. mmg sedap sesangat. kat peti ais mmg ada temppoyak punya

    ReplyDelete
  30. @quinnie
    tu la.. hahah.. saja gurau ngan kak anim. buat la kak Q. mmg best ni.

    ReplyDelete
  31. @Anonymous
    oo tak letk bawang ye. cube la try yang letak bawang pulak. mmg laju je makankan. perasa yg menambah selera

    ReplyDelete
  32. @Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
    hahah terlentang kak. kalau tetoggng tu kelaparan lagi tu,.. kiki

    ReplyDelete
  33. @cik cek
    meh meh.. makan sesamo tapi kak cek bawak tempoyaksendrik. nak maintain tempoyak makan sikit2 sampai tahun depan kata kak nim tu

    ReplyDelete
  34. @Acik Erna
    roti kembung kak..cam best je. nanti kita kecek resepi kat kak nim

    ReplyDelete
  35. @mala
    tula ..lauk gini musuh diet. owwhh

    ReplyDelete
  36. @Tina Othman
    haha meleleh la kalau tak de tempoyak dlm peti. tempoyak wajib kena ada ni. kena balik kg la dulu nampaknya tina

    ReplyDelete
  37. @Cheq Sue
    jgn cari nahas cheq sue. buat je lite2 pedas. kesedapan tempoyak tu tiada tandingan kan.

    ReplyDelete
  38. woooahh fengsan!!..pssst,pssst, pssst jah kita satu geng kan..kalau menang loyang checker tuh bagi lah mokwo barang sebutir..lama ngidam nak loyang tuh sampai dah beranak 3 dah nih...kucing kat depan umah tuh lak tak tau berapa kali beranak dah...hihihi
    Mokwo sedih...sebab mokwo kena diet coz mokwo nak kena jadik pengapit bulan 3..tapi bulan 3 lambat lagi kan..n bukannya mokwo yg kawin..waddahek dgn itu diet!! yahoo!!

    ReplyDelete
  39. @AbbotCottage
    woohh best woooo.. apa laii pakat leleh sesama la kalau tak de tempoyak haha.. gi carikk

    ReplyDelete
  40. @Qhaifa Nur
    murah kt pngkor ye ikn bilis. dpt ikn blis lembut.. garingg je nanti kn

    ReplyDelete
  41. @nOOrsha
    khaann sama la aku. anak nages pun buat2 tak dengar. ahaha

    ReplyDelete
  42. @Kamaliakhan tu la masalahnya aku jarang sangat nak buat lauk pauk sedap ni. haha alasan best giler.

    ReplyDelete
  43. @~K Ham~
    ada.. ada nasi putih je kak ham. kikiki..marah kak ham!

    ReplyDelete
  44. MOKWO.
    Kah kah kah.. mokwooo.. diet laaa. nanti nak pakai kebaya bagaiii.. kiki.. ala mokwo.. sapa nak geng ngan mokwo ni. siku sket mokwo.. haha..saya ni lagi la, dari tadika lagi berkenan ngan pan tu. cer kire brapa tahun. mokwo tak kesian kat saya ke? *buat muke cam kucing kesian mintak tulang. ngeeee

    ReplyDelete
  45. Izah..kalau umah mama dekat dgn Izah nk mama mnegendeng sikit..nampak sedap...Mmg peberet Ayh ni..

    ReplyDelete
  46. ermm.. menyelerakan!! akak x perna lg makan tempoyak... kat cnie cam x nampak plak org jual tempoyak.. atau akak jer yg x perasan ada org jual.. huhuu.. mmg dah lama nak merasa tempoyak.. kalu p sjung x ingat plak nak cari tempoyak.. adeeh!!

    ReplyDelete