Assalamualaikum..
Steamed Sweet Potato Cake ... Nama canggih kan, ku bayangkan rupe kek yang menggebu memula nampak tajuk, rupanya cam lebih kurang ondeh2 je. Tapiii ada beza rasanya ngan onde2. Sebab kuih ni intinya kacang merah. Haa.. ni kuih kaum Cina ke ek? Sebab rasanya saya belum terjumpa lagi kuih ni digerai2 orang melayu. Tapi apa salahnya untuk dipelbagaikan jenis kuih. Boleh dicuba. Saya tergerak hati nak try kuih ni sebab kebetulan ada sebiji keledek tergolek2 lebih2 dimakan. Saya buat separuh je, tu pun dapat berbelas ketul dah.
Resepi ni saya nampak di blog RAHEL MASAK APA? Rahel ni teman blogger yang agak baru juga saya kenal. Tapi memang rajin update blog dengan masakan yang menarik hati nak mencube nya. Terima kasih Rahel sebab sudi share resepi yang dicubanya melalui buku masakan. Ada keunikan dengan kuih ni. Sebab dohnyer dicampur sedikit dengan tepung beras. Hmmm kena cuba baru tau cemana rasanya.. Terima kasih Rahel, izinkan saya berkongsi resepinya di sini pulak ye.
STEAMED SWEET POTATO CAKE
sumber: Rahel
Resepi:Dim Sum Goes Vegetarian/Chin Mun Chong
Bahan untuk kulit:
250g ubi manis
200g tepung beras pulut*
25g tepung beras*
100g gula kastor*
1/2 sdb shortening*
air secukupnya*
Inti:
inti kacang merah secukupnya
Hiasan:
kelapa parut secukupnya}
sedikit garam},gaul rata
Cara:
1.Kukus ubi manis sehingga masak.Lenyekkan.
2.Campurkan ubi yang telah dinyek tadi dengan semua bahan
bertanda dan uli sehingga menjadi doh.
3.Bahagikan doh itu kepada 20g setiap satu.Beri inti dan bentuk
bulat kemudian leperkan.
4.Kukus dengan api kuat selama 5 minit.Setelah itu,keluarkan &
tabur dengan kelapa parut.Hidangkan.
*Tuang air sedikit2 ke dlm doh sambil diuli sehingga boleh di
bentuk seperti onde2.
*sapu loyang/pinggan tahan panas dengan minyak,kemudian
susun kek ubi manis yang hendak dikukus supaya tidak melekat.
wahh...canggih ni!
ReplyDeleteNak tau jugak cemana rasa dia..
Tapi ni lahhh...nunggu datang rajin dulu ekekeke...
Ko pakai keledek oren ke?
Apsal aku terbayang labu jerr ha? hahaha
lawooo.. bila nampak ko pegang ngan copstik tu memang mengiurkan sungguh... alahai.. esok baru aku nak wat kuih ape yg ko buat minggu lepas tu.. tepung kukus kot... yg ade bawang goreng kat atas.. almaklumlah.. kuih tu je aku nampak senang and steamed kan.. so tak yah susah2.. lagi pun esok ade sedara2 nak datang umah sedara aku dekat ni.. bleh la aku bawa buah tangan kan.. sat gi nak print resepi kuih tu tau.. mintak halal ye..
ReplyDeletesalam kak izah,
ReplyDeletelapo la pulak tgk kuih ni...nak 10 biji boleh tak? (nampak no pelahap)
ubi manis tu ubi keledek ke kak? xckp bahan la plak nk ngetestnya ari ni..nmpk cam sedap jee.. msk list lg hehee
ReplyDeletenampak sedap..nk try buat tak tau le bile..huuhuhuhu
ReplyDeletemokcik mmg gemar kuih gedik2 lembik2 gini..tq izah..boleh pelbagaikan inti kacang merah..ni asik2 buat pau aje...
ReplyDeletehmmm...nampak sedap..tapi kena tunggu time ubi ada baru boleh cuba..
ReplyDeleteCam sedap ni Izah...kak cek nak rasa sikittt...:D
ReplyDeleteingatkan dari aritu nak buat kuih kukus bawang goreng..tapi tulah takde stok santanlah pulak..asyik tertangguh jek..jadilah kuih lain dulu...kuih kuning2 ni cantiklah...keledek ada gak kat dapur tu, takut dah masuk angin jek..
ReplyDeleteSalam..nampak macam sedap juga ni...kumpul kerajinan dulu thah bila akan kunjung tiba...
ReplyDeleteade rase cam kaswi x zah?eh dah ko kate cam onde2 lg mau tanye kn..hihi..
ReplyDeleteaku rasa cam ade jer keledek kat dapo tu..tp aku suke je nk buh dalam masakan kari..ke dah abis aritu ek?cer ko tgk sat kat dapo aku tuh..aku ngah ngadap tenet nih..
eh tgk kcg merah ni teringt lak tadi aku lupa nak suh hb aku beli..huh..ingat nk wat pau goreng
nampak mcm sedap je ni izah.. tp takde plak keledek ngan inti kcg merah tu.. terliur lak tgk... akak suka gak try kuih2 yg ala2 chinese ni... biasa kuih2 dorang kurang penggunaan santan & myk..
ReplyDeleteHaiyaaaaaa....onde onde nyonya kaaaa? Manyak terpikat la tengok cik adik nona manis oooiii....liut2 telan masuk sekaligus dlm tekak nih...jgn tercekik udah la eh Izah..hehe
ReplyDeleteak ha.. baca ke tajuknya ingatkan kek yg biasa tu...bila nak try ni... teringin gak nak tau rasanya.. hihi..
ReplyDeleteIzah..mcm kuih cina ang ko kuih tapi kuih tuh tak berbalut kelapa..anyway nak tahu sedap atau tidak kena lah buat kan3x...
ReplyDeleteIzah,senang hati makan sweet potato cake..sedap kan..nampak cam kedai cina sudah hihihi..terima kasih kerana sudi kan diri menerai..mintak sikit..
ReplyDeletemcm pernah buat aje kueh ni tp bentuknya ada rupa segi2 sikit apa nama entah.kueh nyonya kita suka mkn tp tak suka buat sbb nya leceh lah.tp klu wat bulat cegini mcm senang sikit kan
ReplyDeleteingat kek tadi.. rasanya kot macam kek.. hihihi tentu sedap lemak2 ubi kan
ReplyDeleteapa la agaknya rasa dia ek...kena buat sendiri ek izah baru tau rasa...hehehhe
ReplyDeletetak pernah mkn lagi kuih ni..menarik yer...teringin lak nak rasa...hmm bila ler nak rajin mcm izah ni..:)
ReplyDeleteAmboi...
ReplyDeleteada mangsa baru nampanya ni. hahahaha
@TopsyTurvyMum
ReplyDeletetu la..aku pun eibe erbayang ke labu. dah lama tak melabu nih. hahaa..aku rasa kuih ni ok la sedap. api cam kureng je bila letak tepng beras tu. sebab aku nak rasa lembik2 skit cm onde2. ngengadakan kalau nak lembik cam onde2 baik buat onde2 je kan. hahaa
@JaSSNaNi
ReplyDeletetry la buat kak nani.. aku suke la kuih tu. trasa2 je kesedapannyer tu. kalau nak bbuat makan2 tuk sdara baik doublekan adunan. sebb tu dpt sikitt je ttu
@umi's cup cake
ReplyDeletea ah tu mmg pelahap tahap melampo latu.. nah amik sekeping potong 10. hahaa
@Yana Shaiful
ReplyDeletea ah akak buat ngan ubi keledek. ada cukup bahan boleh la cube nanti.
@oli-go
ReplyDeletehehe pakat2 tengok la dulu. mana tau roh kuih ni sampai ke sana nak mencube nye. hihi
@Chah
ReplyDeletekuih idak ler lembut lembik gedik cam onde2 tu sangat. rasanya kalau tak letak tepung beras dan kalau direbus lagi sedap. ehh tu mcm onde2 je kan. hahaa
@Nazrah
ReplyDeleteye la..kalau ada stok ubi tergolek2 boleh la try kan
@cik cek
ReplyDeletedah pinis kak cek. kalau tuko ngan kek pesona tu boleh la kot. haha
@Yatie
ReplyDeletemcm saya la kak. keledek kalau tak ujung2 tanduk, slalu duk simpan je. hehehe..try la buat kuih kukus tu..simple n sedap je
@Sue @ Nenie
ReplyDeletetu la kan, kalau mood malas tak yah kumpul pun tetap ada.. haiishh cam nak tampo2 je muka ni. hahhaa
Uwaaa kelasss kak...
ReplyDelete@HaSue
ReplyDeletemokcik.. ko kata kaswi? meh sini aku siku sket hidung ko. hahha..eh eh best nyer leh order2 je ngan suami terchinta. aku boleh juga, tapi stakat beras ke pampers ke minyak ke ok lagi. kalau kacang merah gitu aku tak berapa kompom je nak ngoder. haha..
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletehmmm gitu la. slalu steamed2 je kan. ni pun kire simple la dan liat2 kejun gitu kuih nyer.
@Ummi
ReplyDeletea ah la kak ummi. onde2 nyonya kot. tapi kalau rebus lagi sedap kot dari kukus. sebab bila rebus permukaan kuih tu basah2 baru sedap salut ngan kelapa kan. betul tak?
@Yasminhamid
ReplyDeletekann..sebab ada kek tu. kita ni mmg cepat aje membayangkan ke kek. hehee
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeleteoo yeke kak. saya pun tak biasa sangat ngan kuih2 cina ni. tapi tak rugi mencuba kan
@rahel
ReplyDeleteterima kasih juga sudi bershare resepi ni. mintak izin ye
@~~DAPUR KECIL KU~~
ReplyDeletetu la, kalau kuih nyonya ni kalau tak bahan dia mcm2 menda, teknik pulak yg susahnya kan. tapi kuih ni simple je.
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteboleh tahan la.. sesali sekala layan kuih cina kot. hehee
@Nieza
ReplyDeleteala.. tak de rajin mana. ni kesian nengokkan keledek tergolek, sebelum msuk angin leh la buat kuih ni. simple je tau
@Kak Sammangsa apa kak? kompius.. hehehe.. mangsa sifu kah?
ReplyDeletekuih nie sedaaap... terliur terus akak tgk tau ... pic ke 3 tu lg ler.. nak ngaap jer rasa.. hehehhee
ReplyDelete