Wednesday, October 12, 2011

Kek Batik Coklat


Assalamualaikum..

Kek lagi dan kemudian natijahnya? Persoalan yang diri sendiri sudah tahu jawapannya.
Jangan tersenyum tapi jangan pula berduka.
*bukan mood sengal* hahaha..
Eh kalau blogger baru masuk blog saya, dan baca entry begini, mesti kurang berminat dengan blog ni.
Ok saya mulakan dengan ayat pembuka yang lain.
" Kek batik mery yang penuh rasa kecoklatan dan enak untuk menambah kawan2 bagi lemak anda."
Boleh ke gitu? *Tunduk, sambil kaki kuis pasir* Tarik napas...

Ye.. cukup la sedikit sketsa dipagi hari. Nak kayuh beskal pulak. 
Oit oit.. mek Mukah, bukan beskal Muaz okehh. Tak vouge la kayuh sekal Muaz. Huhhh
Ok berbalik kek yang sangat sedap ni, makan sepotong kemudian jilat jari.
Saya buat tuk habiskan sekut mery yang  bebudak pandang bagaikan teratai layu ditasik madu je dah.
Bila dibuat keK, alhamdulillah..suke jugak diorg kek gini.
Kek ni bila lama2 baru la lembut biskut tu. Baru sedap kan.
Lagi pun sebenarnya saya celup dulu sekut tu ngan susu suam.
Bagi lembut tak mau makan sekut tu masih rangup.
Tapi ikut selera masing2.
Kek gini banyaaak sangat version nyer.
Boleh google je, dan jumpa la  resepi n kaedah buat nyer yg berbeza.
Saya guna 2 jenis sekut, ada kopi dan ori.
TQ to Hasue dan Mas.
I lebiu..



KEK BATIK COKLAT 
Resepi : Mylla@myR 
Sumber :  HaSue & mAS

Bahan ( 1 kg ):
200gm millo
250gm butter
3 sudu makan serbuk koko
1 tin kecil susu pekat manis
biskut meri secukupnya


Cara membuatnya :
Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi....
Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...


40 comments:

  1. Assalamualaikum salam di pg rabu..meriah nya kek ni siap bedeco atas tu...kek balik fv sofea ni...npk dek dia pasti suruh buat....ada lg ke tu...npk cam byk je lg hehheh

    ReplyDelete
  2. wohh..bukan guna beskal muaz yer..pahamm..pahamm..haha..
    eh aku pun nak buat lagi kek nih..maklum laa hasil sit up aritu kan sampai nampak tulang rusuk dsebalik kulit ni haa...*ilustrasi semata2

    ko tabur apa kat atasnya tu..serbuk sekut merie ye..ke kelapa kering?
    mesti lg best ek buh 2 perisa sekut tu..

    err..aku nak komen apa lg nih..
    aku nk pinjam beskal ko boleh?ahak

    ReplyDelete
  3. semalam jogging 2 round, so rasa2nya arini blh la nk makan kek2 nii.. yg gamba cantik susun 3 slice tu tun book ye..
    thank youu...
    lebiu ^^

    ReplyDelete
  4. makan kek batik harus pakai kain batik, senang nak longgar2kan pinggang bila sedar dah makan terlebih.. hihi

    ReplyDelete
  5. izah..dulu kita tiap2 kali raya ini la biskut yg mesti ada kat rumah sebab paling senang nak buat...hahhaha...godek2 dah siap....kekkeke..lama betul tak makan...tambah lak kacang...huhhhh!!

    ReplyDelete
  6. izah..kek batik memang kegemaran seisi rumah..nak cuba resepi izah pulak..tima kasih izah

    ReplyDelete
  7. pagi2 dh ada kek batik..sedapnya.. dh lama xmkn..cam kna bt je nii hehee

    ReplyDelete
  8. perghh..sedap2..diet ke laut ler kalau cenggini..tiap2 ari menu besh2 hihi

    ReplyDelete
  9. Selamat Pagi Izah,
    waduhhhhhh...asyik kek je kat sini..akak ni suka makan kek tauuu..tapi anak2 tngh tak sihat..tu yg tak berapa nak makan..masak pun tunggu yg di order jek..nak sepotong Zah bagi akak rasa sikit..pastu kita kayuh sekal sama2 eehhhhh...

    ReplyDelete
  10. bulan nih bulan menghasilkan lemak2 hehehe. kalau dah teringin nak makan buat ajer kan hahaha. nak ckit bleh...

    ReplyDelete
  11. ermmm tak terpikir lak nak celup sekut tu dlm susu suam.. gud idea.. mmg pernah buat yg versi hegdehog dulu tp kurang suka sbb sekut tu tak lembut.. pinjam idea ya jah.. maceh... :)

    ReplyDelete
  12. Mau jugak buat kek batik,tapi masi ada kek span coklat...len kali ler..sodap.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum izah..
    hehehhee... bulan menambah lemak nampaknya nie kan izah... adeeh... sana cnie kek... cheese.. hihii...

    tgk kek batik coklat nie mmg sedap n akak x perna lg buat sbb anak2 n hubby akak suka kek batik yg adunan n biskutnya keras.. mmg tringin nak buat sgt.. tp nnt akak sorg yg habiskan.. x ker berlapis2 lg kang teman kat dlm perut tu.. :D. byk x 1 adunan nie izah.. teringin gak nak buat.. makan sorg pun x per.. hehehe

    ReplyDelete
  14. as salam izah..
    ko jangan kata dah abis kek ni.. aku nak sepotong bleh? heheh.. :P suka hati je masuk umah orang mintak makan ni.. kakakakakakak

    ReplyDelete
  15. Izah, berapa kilometer kayuh sekal tu? Mau putus rantai...ke sekal yg duk tp dinding dlm rumah tu...kalau x mesti dah sampai Ktn nih...akak duk tunggu... :))

    ReplyDelete
  16. Assallamualaikum adik Izah cayang..
    Bagus..bagus.. hari2 pergi kayuh basikal yer menikmati matahari pagi..hehehe*baca komen izah kat kak Nim punya blog*
    Nanti makin rampinglah pinggang tu cam kerengga.. Ala2 fauziah latif nanti..eh??? Fauziah latif, dah copkan mcm mas kan.. emmmm..cammmm sape ek?? Cam Nasya Aziz la..hehehe..

    Kek ni dlm list lagi ni.. Sekut meri tak dak.. Makankan utk akak ye zah.. Nanti pi kayuh basikal double dari biasa ok..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...Nampak sedap ni....Kak Izah guna 2 perasa biskut yaa....

    ReplyDelete
  18. singgah sini..salam kenal.

    sedapnya kek..nyummy..dah lama x buat teringin pulak la..

    ReplyDelete
  19. @Sheila Shafeareen
    waalaikumussalam warahmatullah.. kak shiela, mana ada deco tabur serbuk roti je. hehee...sikit je ni kak. bekas loyang paling kecik. tak berani nak buat banyak2 karang kot tak laku

    ReplyDelete
  20. @HaSue
    nampak tulang rusuk sue? arrgg stress aku dengor. kayuh laju2 lagi neh. haha.. aku tabur serbuk roti. saja menutup keaiban pada kek tersebut. hahaa

    ReplyDelete
  21. @tun_telani
    wiii semua nyer sangat komited untuk diet tau.. makin stress hakak.. hahaa

    ReplyDelete
  22. @Sari Yusa Ibrahim
    kak yus.. i like ur statement tu tau... saboo jela. hehe

    ReplyDelete
  23. @quinnie
    betul2 kalau tambah kacang lagi sedap kan. dulu2 memula rasa kek ni, masa tu rasanyer..kek ni la paling sedap dalam dunia.. hehee

    ReplyDelete
  24. @Acik Erna
    try la kak, tapi tang sekut dia tu rapuh sikit. kalau nak lembut2 cr akak try cari resepi yg camourkan biskut sekali ngan adunan coklat dlm periuk. tapi kalau nak try yang ni pun sedap ni.

    ReplyDelete
  25. @Yana Shaiful
    tu la..akak ni dah lama tak makan tu yang try jugak ni.

    ReplyDelete
  26. @Yatie
    hahaha ye kak yatie, kita kayuh beskal sama2 kan.. tu la.. minggu melemak je la rasanya seminggu 2 ni. hope anak2 akak cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  27. @Hanim
    tu la kan. susah bebenor nak control. bila bahan2 pulak dah ada kat rumah. lagi la laju jee..

    ReplyDelete
  28. @K.Nor
    a ah kak nor. saya pun suke versi lembut skit tang sekut tu.

    ReplyDelete
  29. @Diana @ Melley Mey
    kalau resepi ni mmg sekut dia keras rapuh sikit kak diana. try la.. tapi tang makan sorang tu mmg tak leh nolong. hehe

    ReplyDelete
  30. @JaSSNaNi\dah habis kak.. cemana ni... hehe.. sebenornya kek ni dah dibuat minggu sudah. baru rini nak post. hehe

    ReplyDelete
  31. @Ummi
    ye la kak ummi, sekal tepi dinding.. kalau basikal beroda, tu maknanya saya kayuh beskal muaz n bais jela. hehee

    ReplyDelete
  32. @Naz / Nadz COSK
    nasya Aziz? *pengsan*.. hahaha

    kak naz .. jgn gitu.. malu aii.. ai takat rozita che wan je. hahaha.. tak habis2 rozita che wannyer kan.. kiki

    ReplyDelete
  33. @Diana @ Melley Mey
    lupa nak jawab soalan kak diana.. saya buat setengah adunan je kak. kalau buat satu adunan leh tahan la jugak sederhana besar

    ReplyDelete
  34. @Sue @ Nenie
    ye akak habiskan sekut ori budak2 tu, campur sekali ngan sekut kopi buat kek chese pesona ritu

    ReplyDelete
  35. @Eera Shera
    selamat berkenalan jugak..
    saya pun lama dah tak buat, tu yng terr buat tu. hehee

    ReplyDelete
  36. izah..

    baru ni husband akak dah beli biskut meri sbb akak kirim kengkunun nak buat kek persona tu.. tp tak jadik2 gak lagi. hahaha.. bila kakak dini nampak sekuk meri dan dan dia mintak buatkan kek batik ni.....
    lahaiii... cian lak dengar... akak pun dah lama tak buat.. gamaknya nak kena tukar menu plakla ngan biskut tu.. ishh.. mana satu ni.. kek persona ke kek batik? mana lebih sedap & mana yg lebih senang buat izah?

    hehe.. saja nak kasi izah pening kepala..

    ReplyDelete
  37. sedap!! kwn saya ada juga buat kek batik nie, tapi tak tahu rezepi dari mana dia ambil,kuantiti biskutnya byk sgt dari kuantiti brg lain, lg pun beliau tu baru nk belaja buat so tak berapa pandai la dia nk bahagikan ingredients tu..

    ReplyDelete
  38. @ Yana Shaiful tu la..akak ni dah lama tak makan tu yang try jugak ni.

    ReplyDelete