Assalamualaikum..
Waduh, ingatkan nak ngentry awal pagi lagi. Tapi mcm2 karenah bebudak niha nak dilayan. Hari ni dah jumaat ye, jgn lupa perbanyakkan selawat atas nabi junjungan kita, nabi Muhammad s.a.w. Kuih ni buat petang semalam. Tersama lak menu minum petang ngan kak Anna Qawina. Sebenornya, dah pernah buat kuih ni, tapi terrlembik sampai tak leh potong. Semalam terbuka ati nak try skali lagi. Yang kali ni dah cun jadinyer ha. Kuih ni jugak la dipromote oleh Hasue. Best best... Resepi kak Zana ni dah seantareo Malaya dah tahu. Memang elok sangat kejadiannya. Tq kak Zana dan kakak kakak yang promote ye. Kak Anna... muekkekee..
Boleh juga rujuk di blog kak Hasue untuk TIPS membuat KUIH BAKAR.
KUIH BAKAR PANDAN
resepi: kak Zana atau zana08@myR
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
boleh tambahkan esen vanila jika suka...
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak..
ketuk pale lutut Izah nih..lawak jek..
ReplyDeleteayat baik2 je ko rini..Jumaat yg ceria buat Izah Daut..ngeheee..
cantik gambo..hijau yg memukau..ishk..terasa nak buat lg tapi santan dah yilek..
Soft and spongy, absolutely delicious.
ReplyDeletewah berjanji dengan anna juga buat kuih bakar ya..akak suka kuih bakar luarnya garing2 ..suka makan keraknya tu..hehe
ReplyDeletenk belajar la :) hihi mcm sedap.
ReplyDeleteHohoho...warna yang cantik..permukaan yang garing..memang wangi dan sedap sangatlah tu...
ReplyDeletecantiknya kuih dia bila potong tu...sekata aje...
ReplyDeleteAmboi pakat2 uols yea.
ReplyDeleteaku nak 2 potong setengah!
ReplyDeleteKak izah,hehe arijumaat,ayat baik jer,hihi..Cantik potongan kuih n pic pon cun bangat..Mesti sedap kan lemak2 santan..
ReplyDeleteelok cantik licin je kuih ko izah...nak kena skoding rumah hasue ni nak tau tips..hehehhe
ReplyDeletecantik...ijau...
ReplyDeleteAslmkum Izah..cantik warna hijau kuih bakar Izah ni. suka terutama tang kerak tu...lama tul tak buat.
ReplyDelete@Anna Qawina
ReplyDeleteko makan ke kuih gini na? aku ingat ko tukang buat je. sebab tak nampak sangat lemak2 kat badan ko tu. ikiki
@Umm Mymoonah
ReplyDeletekuih bakar ni sangat wangii dan lembuttt... lemakk dan manis yg sedang2.
@Ayu
ReplyDeletebetul kak. mmg suke makan keraknya kan. yang saya snap ni area tengah, tak berapa berkerak. yg tepi2 tu sedapnya
@Rosalia
ReplyDeletebukan mcm dah ni, memang sedap ni. kalau suke mkn kuih bakar mcm ni, lagi la suke
@rahel
ReplyDeletesaya tambah skit pewarne hijau apple, sebab daun pandan tak kuat warne
@nuwairani ismail
ReplyDeletekena tunggu sejuk bebetul dulu baru elok potongannya. kalau tak sabo tu memang wassalam la kena gak potong time suam2 tu. tapi lembik2 la skit. tapi time tu la yangs edapnya. ehhe
@Kak Sam
ReplyDeletepakat membawa berkat. muekeke
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeleteko suh sis hasuriah buat. laki dia kan suke kuih gini.. kiki
@Zaliedana
ReplyDeletect .. tak nah buat lagi ke? sedap.. lemak2 gitu kan. yg berlemak kan mmg sedap... hari jumaat kannnnn.. koooo ctt.. sabau jela..
@quinnie
ReplyDeleteaa gi la tengok dia bercerita panjang tu. kutip la tips2 kat situ.
@Nazrah
ReplyDeletetambah sikit pewarne ijau apple kak. baru naik seri pengantin nyer tu. kiki
@Mamasya
ReplyDeleteni pun area tengah kak, tak berapa nampak keraknya tu. kalau area tepi tu, tu dulu yg kite berebutkan.hehe
Yeaaahhh...kuih bakar, i liiikkeee... Izah mintak 5 potong...ngancamsss jek tgk... :)
ReplyDeletekak ummi datang lambat. dah habis ssssssss.. esok akak buat bagi saya 5futun ye.. hehehe
ReplyDeletenak jugak!!
ReplyDeletesuker..sukerr..cantik cantik.. come come...
ReplyDelete**puji beria ni..ada upah x?
mengoda btl kuih bakar pandan yg izah buat nie tau... akak suka makan kuih bakar mcm nie.. sedaaapnya tu... mesti wangi jer kan kuih bakar nie.. suka2!
ReplyDeletepenat2 aku taip panjang lebar..
ReplyDeletetak masuk rupanya komen aku tadi..
merajukkkkkk la..
wahh geramnyaaa..
ReplyDeletedah la memula kuar
Error 106 (net::ERR_INTERNET_DISCONNECTED): The Internet connection has been lost.
pastu taip msg pepanjang lebor..error lagik..bila refresh lagik..xleh recall msg td..huwaa..leceh gak google chrome neh yer mekk..
aku x puas ati x nmpk gambo nih..hehe
eh ko dah tau ke apa mistek sebelum nih lembik tu?ke ko tambah air cam buat gulai semasa membako tu sebab ko ingat nak bg empuk ke..bukan ek?eheh..aku nmpk tajuk gulai ko kat atas tu td..nampak tajuk jela..gambo tadek.geram okeh..ferasss..
sibbaik aku x majuk cam mas..wehh mas..udah2 ler majuk tu..meh aku pinjam broadband ko mas..haha
kak GEE..
ReplyDeleteApa lagi kak. godek ler kuih ni. sedap sedap.. tetibe teringat lemak yang melekat kat perut akibat kuih ni. hahaha
CHE ANNA..
nak upah apa? nak upah kena tolong basuh loyang dulu ek. hehehe
KAK DIANA..
suke je makan kan kak. kengkadang tu yang tak suke tu nak kena membuat dulu. hehee
mas..
ReplyDeleteko nak majuk ngan aku ke ngan blog aku.. akakaka..aku pun selalu gak kena gitu. especially mengomen guna enpon
HASUE..
hahaa.. sian aku mendengar keluh kesah ko neh.. tak pe.. ko sabo banyak, tiap2 hari ko dapat pahala.. ikiki..
sebenarnya aku tau napa kuih aku tu lembik ritu. ahakkk.. aku dah terkhilaf pemikiran, aku sukat air pastu masuk terus kat kelapa. aku sesiap perah tu lupa nak sukat balik. zaapp aku masuk je terus dlm tepung. sekian terima kasih. hehee
kuih fav.tapi tak der oven nak bakar ermmm bakar atas api saje boleh ker hehhe
ReplyDeletesalam..nape saya buat x jadi pn...lembik...smp 2 jam bakar x jd jg.... semua blend kecuali bijan.... mcm x masak je kt dalam..kt luar je cntk..dalam macam baru lps blend jer..
ReplyDelete