Assalamualaikum..
Adehh letih 'keng' melayan mak mak dara kt FB nun.. Terbengkalai lak nak update lauk yang satu ini. Gulai masam tempoyak daging.. Kalau orang Pahang mcm saya ni, sebut je gulai masam tempoyak terusss je menjejes air liur.. Tapi kalau gulai ni duk dekat ngan gulai lomak, malap la sikit keinginan nak makan. Kesian ko kan gulai masam. Heheee... Dah lama dah buat ni. Hari ni baru nak update. Ada yg sedia maklom, pure gulai masam ni tak letak bawang bagai. cukup ngan kunyit idup n tempoyak n daun kesum. Tapi saya letak je sebiji bwg beso potong 4. Bagi up la kunun rase gulai tu. Tingat nak post gulai ni lepas nampak si JUWITA pos gulai masam ikan style PERAK. yang lebih kurang sama je caranya kot.
GULAI MASAM TEMPOYAK DAGING
by : izah
Semangkuk daging
5-6 btang kacang bendi
10 cili padi
1/2 inci kunyit idup
3 sb tempoyak - ikut kepekatan n kemasaman tempoyak
1 ulas bwg besar
secekak daun kesum *optional
tomato *optional
bunga kantan *optional
Masukkan daging yg dihiris nipis ke dalam periuk. Biar air daging keluar dan jika daging kurang empuk masukkan air biar empukkan sikit daging.
Cili padi ditumbuk lumat bersama kunyit hidup. Kemudian digaul bersama tempoyak dlm lesung.
Masukkan campuran tadi ke dalam periuk berisi daging.
Tambah air lagi hingga tinggi sikit dari paras daging.
Masukkan pula bawang. Bila mendidih masukkan kacang bendi n tomato.
Sesambil tunggu bendi empuk masukkan pula daun kesum.
Biar hingga semuanya masak sebati, perasakan dengan garam.
Angkat hidangkan.
Gulai masam ni, kalau bermalam makin sedap rasanya. Cube lerrr..
Kak Izah baru kali nih dengaq gulai masam pon da,igt ketiak masam jer,wakaka,lari dulu b4 kena baling ngan labu..Akak,sy teringin nak rasa sambal itam pahang tuh,punyea terlupa samp busuk buah belimbing lam peti,adoiyaii kempunan..
ReplyDeletewow!ada lady's finger a.k.a jejari wanita a.k.a bendi lah.
ReplyDeleteoh cam tu ker? senangnya. nanti nak try. ada daging batang pinang dalam freezer. booleh buat minggu depan. tq.
ReplyDeletekat umah banyak stok tempoyak....tgk kak ijah n kak ita..tayang ..teringin plak nak masak gulai tempoyak...
ReplyDeletejimat lah masak gulai asam tempoyak ni...tak payah guna bawang, kalau tidak sempat berair mata bila kupas bawang...
ReplyDeletetempoyak ada lagi tu..
ReplyDeletedaging jerk dah abisss...
ijahh..stok daging kau banyak lagi kan..
meh campak sini sikit..
sedappnya aku tengok gulai tu..
kemain eh orang pahang ni...suke sangat gulai masam kan... paling xleh ingat dulu pi umah mak angkat kat benta, bukan setakat gulai, jering pun digoreng dengan tempoyak. aduhhhh...cannot...cannot...
ReplyDeletesalammm...waaaaa.. x sangka pulak daging boleh masak tempoyak...sukeee2 boleh cuba ni mesti sedaap makan dgn nasi panas2...thanks kongsi resepi niii..
ReplyDeletesalam izah apa khabar? ni menu kegemaran..stock tempoyak dah tak ada la pula ..emmm. kena balik kampung ni ...sedap nya lama tak makan lauk ni
ReplyDeleteEmmm..memang sedap kalo gulai lemak tempoyak...haruuuum sangat..suke la.
ReplyDeletesalam Izah pehhh akk mmg suka gulai tempoyak x kira lah masak apa pun ikan, dgg..tp yg ni mmg npk sodap sagat..nak cari dgg
ReplyDeleteklu balik rumah metua mesti ada lauk gulai masam ni, agaknya org pahang mmg tak tinggal ye, kenduri ke mesti ada lauk ni, tapi tak penah pulak guna daging, selalu guna ikan je
ReplyDeletep/s: tak penah tau pun tak guna bawang hehe
Assalamualaikum izah...
ReplyDeletewah nampak lg menu dr tempoyak... mmg menyelerakan ... akak x perna lagi merasa tempoyak :D.. hehehehe.. nampak sedap tuu
@Zaliedana
ReplyDeleteampeh ko ct, ade ke dikatanya ketiak masam. hahaha.. ader la, ni gulai feberet org pahang atau org perak. tak pernah try ke? sedappppppp
lorr.. napa dibior nyer lembik. lenkali terus je rebus belimbing tu. pastu nak buat ke idak biar lr dulu. simpan je dlm peti ais. lama tahan tu.makan tahun kalau kna gaya merebusnya tu
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeletecanggih ngat tu klu aku buat tajuk gitu krang.. hihi
@chikadakbiru
ReplyDeleteharusla dibuat. yg penting tempoyak tu jgn manis. kalau manis tak de la kick nyer kan
@Ucu Faridah
ReplyDeletegini la lauk org dulu2 kan ucu... simple tapi tetap berselera sekeluarga menjamu nyer
@Mas
ReplyDeletemmg banyak stok daging btg pinang aku neh. ada sekilo lagi ni. nah amik suku kilo. kikiki
@Cheq Sue
ReplyDeletetak makan tempoyak ke sue? a ah org pahang sukar dipisahkan ngan tempoyak. jering n tempoyak tu, aduhaiii feberet giler...
@Sha HomeMade Cake n Choc
ReplyDeletejarangkan digulaikan jadi tempoyak. tapi cube la try, memang sedap. ada kacang bendi tu lagi best tau.. gulai kan dengan ayam pun sedap
@lina
ReplyDeletesama la kita.. sangat gemar.. ni menghabiskan stok tempoyak tahun lepas ni. alhamdulillah.. sangat sedap kat tekak kite kan
@rahel
ReplyDeletesuke jugak ye gulai tempoyak. sedapkan. pepulak dapat ngan ikan segar.. aduhaiiii... diet pun tolak tepi kan
@Sheila Shafeareen
ReplyDeleteorang pahang mana leh dipisahkan dengan gulai gini kan kak..hehehe
@Tina Othman
ReplyDeletememang la.. mcm ornag negeri 9 tak leh dipisahkan ngan gulai lomak, kat pahang pulak gulai tempoyak ni la. memang biasa org buat ngan ikan segar. bertambah manis. tapi skali skala tukar daging.. ngam jugak.
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletehehe.biasanya org tak pernah rasa ni tak leh masuk menu gini. canner tu kak.. meh dtg semenanjung kita makan gulai tempoyak yeee
Sebab resipi ni...daging dan ayam sudah berjaya menambat selera saya..haha..senang untuk lelaki dalam percubaan memasak ni
ReplyDeleteSebab resipi ni...daging dan ayam sudah berjaya menambat selera saya..haha..senang untuk lelaki dalam percubaan memasak ni
ReplyDelete