Assalamualaikum
Pernah makan ke kari gini? Saya 1st time makan dan of coz 1st time masak gulai biji cempedak ni. En suami nak sangat makan gulai biji cempedak katanya. Bila dia dah perisi biji tu, sebab cempedak nyer dah di goreng tanpa biji, pastu ada la permintaan tuk digulaikan. Sudah.. bini nyer ni idak ler reti nak menggulai pelik2 gitu. Tapi katanya masak cam gulai biasa letak la rempah kari. Ooo kari la kot. Tapi katanya bukan kari.. kiki..Google2 jugak, tapi tak de la pulak resepi. Cume ada terbaca biji cempedak ni di karikan dengan udang. Aaah karikan aje la.
Memula kena la rebuskan dulu biji cempedak, lepas tu kikis pulak kulit nya. Lepas tu dh siap tu masak la kari mcm biasa. Resepi saya amik kat rumah kak Ayu Sg, simple tapi nampak cam sedap je kan. Kengkadang bergantung jugak dengan brand kari apa yang kita pakai kan. So.. bila siap, en suami kata bukan gulai kari mcm tu, tapi gulai je. Hehe... apa apa la kan, tapi bila dah rasa tu, en suami kata ok la..sedap la..cume tak seperti di jangkakan dia lah. *Kadang2 confuse jugak tau, org utara panggil gulai tapi saya sampai sekarang tak pasti gulai tu specifikasi kepada gulai apa. ngehehee...
Tq kak Ayu sebab saya amik resepi kari udang ngan pisang. Cume saya tukar pada biji cempedak. Tapi pada saya kari ngan biji cempedak ni sedaapppp.. Biji tu sebagai pengganti kentang. Tapi sedapp lah..Wangii je..
GULAI KARI BIJI CEMPEDAK
adaptasi from: GULAI KARI UDANG DGN PISANG..
Sources:-From Jasmeen's kitchen
rujuk di : kak Ayu Sg
Sesikat pisang sayur muda (siat kulit & potong serong)- (Ayu rebus hingga empuk)
*izah guna biji cempedak - direbus hingga empuk dan kikis kulitnya
½ kg udang basah-(Ayu gunakan 350g)
Bahan tumis (kisar halus)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
2 biji buah keras
Sedikit cili kering (optional)-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 btg serai (ketuk)
1 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)
Serbuk rempah kari (Ayu gunakan 4 sudu besar)
Daun kari
Santan pekat-(Ayu gunakan 2 cawan santan + air)
Minyak untuk menumis
Garam / Gula / serbuk perasa.
Cara :-
1- Panaskan minyak & masukka bahan tumis.
2- Masukkan daun kari & serai..tunggu hingga wangi
3- Masukkan kari paste...tumis sehingga pecah minyak.
4- Masukkan pisang *izah masukkan biji cempedak & sedikit air...tggu sehingga sedikit empuk & masukkan udang.
5- Kacau rata...tggu sehingga udang masak...& masukkan santan.
6- Perisakan dgn garam & gula.
7- Siap...
amboi kreatif ibu2 skrg..sesekali kna tukar bahan dlm masakan bru kita tau jika ubuh itu ini sedappp tau x....
ReplyDeletedah follow - qhaifanurin.blogspot.com
wahhh..sedapnye..nampak menyelerakan..sbb intan suke kari..xkiralah kari ape sekalipun
ReplyDeleteSedapnyer gulai udang biji cempelak.. Pas ni cuba wat gulai asam pedas udang dgn jambu air..
ReplyDeletehttp://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/08/berbuka-dgn-bangla.html
1st time Liza dengar biji cempedak buat gulai..menarik tu..
ReplyDeleteakak pun confuse gak ngan husband Izah ni, nak kari yg mcmn, gulai yg mcmmn, ahakz! tapi menariklahhh..
ReplyDeletemmg 1st time dgr ni. selalu dgr org rebus je.
ReplyDeletemmg kompius la kan org utara ni. msak lemak di panggil gulai..masak kari pun..di panggil gulai..semua benda panggil gulai... kompius3x!
ijah...klu gulai ...yg rebus sekali semuanya...kemudian baru tumis bawang, daun kari tuang atas gulai tu..klu tak silap aku la..
ReplyDeletekari tu yg kene tumis dulu..
wehh...pekat likat gulai kau tu..
sedapp..sedap...
dh lama tak makan...sbb cempedaknya tarak... kalo wat gulai lemak pun sodap gak.. sedara akak pernah buat gulai dengan siput sedap..pun sedap...
ReplyDeletepernah nmpak kak rusnah(fotopages) msak kari ngan biji cempedak ni dulu... rasanya mmg sedap masak kari. akak pernah buat pengat/bubur dari biji cempedak ni.. sedap jugak...
ReplyDelete