Assalamualaikum..
Biskut lagi. Biskut ni memula tergoda bila baca kat blog JIYA PENGEMBALA KAMBEN. Jiya kata sekut ni best je ngunyah. Masa tu telan air liur jela. Tak de la nak mencari resepinya. Tapi bila kak Rose entry sekut ni dengan resepi sekali, terus je tergoda nak membuatnya sebab bebahan pun ada dan campuranya tu dah dapat imejin cemana masa menggigit sekut tu. Dan hasilnya memang sedap. Memang rangup walaupun saya tak letak emplex ejen perangup biskut tu. Bila mengunyah tu terasa2 semua nya, rasa kacang, coklat chip dan rangupnya conflakes. Terima kasih kak Noorma dan Kak Rose yang sudi berkongsi resepi. Tq a lot!!
Sebelum biskut dibakar. Buat bebola bulat2 begini. Nanti bila dibakar biskut ini akan meleper. Boleh sudukan aje ke try pembakar dan golek2 sikit ngan tangan. Sebenarnya ceri atas tu guna ceri merah je, tapi sebab saya dah beli 2 warne, guna jela hijau tu jugak.
BISKUT RED PEARL
Sumber: Cendanakasih
Rujuk: Kak Rose
Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut(bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex (kak rose x letak... tp ttp rangup) *Izah pun tak letak
Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur
Cara:
1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30 minit.
sedap nih..byk bahan bubuh...tunggu turn raya aji plak la.masuk list dulu yer...thnks you
ReplyDeletewee...sedap ni..!
ReplyDeleteCB..
ReplyDeleteKan bila tengok bebahan tu pun dah tahu dah sedapnya masa mengigit tu
syasya..
a ah..sedapppp
Akak tergoda ni.
ReplyDeleteTapi tak sempat dah nak buat.
Izah tolong buatkan boleh tak?
seb baik kita dah tutup kedai beskut... kalau tak tergoda pulak ni
ReplyDeletetengok bahan2 semua pun dah ada kat rumah tu... harap2 rajin ler membuatnya.. tinggal sehari je lagi(sabtu ni) hari membiskut.. hari ahad dah nak cabot balik kg.. hehe.. apa2pun akak salin dululah resepi yekk..
ReplyDeletebaru cadang2 nak kemas oven..tapi tahun nih mmg teruja nak mencuba resepi2 biskut.baru pagi nih mengeluh..ader lebihan cornflakes dan ceri warna merah dan hijau tuh..tak tahu nak buat bikut apa lagi..pagi nih nampak biskut nih..cantik!!! Balik nih nak keluarkan oven semula lah nampaknyer..ahaks
ReplyDeletewow mmng cantik lerrr sekut ni...nama pun bukan main glemer lagi, harus di cuba ni....nengok pun dah tau mmng sedap...
ReplyDeleteakak dh 2 kali buat sekut ni...ini pun dh tinggal setengah balang jer... lagi berapa hari lagi nk raya, tp biskut sume dh reda...
ReplyDeletekalo tak cukup, nanti akak hidang karipap jer la....hehehe
@Kak Sam
ReplyDeleteboleh je kak sam. saya buat ek.. pastu saya makan sendrik. hehe
@Cheq Sue
ReplyDeletelaa dah tutup ke.. hehe... tak pe lepas raya nanti leh buat
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletesaya doakan ada kesempatan dan kerajinan. hehe.. rangup sekut ni kak.
@ninazsyafinaz
ReplyDeletesama la ngan saya pun, bila ada tinggal sikit2 tu la yang tak tau nak buat apa. nasib ada resepi ni. siriyes sedap. saya buat 2 adunan terus. baru berbaloi
@Yatie
ReplyDeleteharus kak.. sedap ada gigit kacang coklat chip tu
@Cendana Kasih
ReplyDeletehihi.. eh kripap mcm sdap je kak. lain dari yg lain apa.. hehe.. tq kak
masuk list resepi biskut ni...he3...
ReplyDeletenanti2 aku buat..
sedappnya tengok..
uihhh.. meriah betul lah biskut tu.. nie buat tergoda nie.. hehe
ReplyDeletehttp://hoodacakura.blogspot.com/2011/08/projek-raya-3.html
cun sekut ko nih zah..dr smlm nk ngomen nih..hehe
ReplyDelete