Friday, July 22, 2011

Muffin Coklat


Assalamualaikum..

Ada yang dah muak ngan muffin ye.. hahaha.. Last muffin la nih. Eh tapi mcm ada satu jenis lagi muffin yang dibuat hari tu. Gambo tak edit lagi. Hehhee.. Ok muffin coklat ini adalah muffin paling top sekali kalau ada yang menempah muffin coklat. Biasanya saya akan guna resepi yang ini. En abang saya pun suke muffin coklat yang ini. Kalau buat muffin coklat resepi lain, bila dia rasa, dia akan buat ayat.."ngapa tak sedap mcm hari tu", maksudnya muffin yang ini lah. Muffin ni sangat moist sangat sedap dengan kecoklatannya dan tak muak.

Resepi dari mak Lang yang saya dah pernah post resepinya DI SINI. Saya amik dari blog KAK UMMI. *tak jumpa link kat blog kak ummi lak* Akan tetapi saya perasan muffin ni sama ajer resepinya dengan satu kek coklat Black Beauty Chocolate Cake chef Zubaidah juga resepi dari blog mak Lang ni. Baru ni ternampak kat blog ANNA QAWINA , KAK YATIE , KAK LIEZA dan KAK ITA. Lebih kurang sama tapi sedikit berbeza. Sebab muffin ni ada penggunaan nescafe dan saya tambahkan dengan oren sunquick untuk hilang muak coklat. Apa pun rasanya= mmg enak. Terima kasih semuanya.




MUFFIN COKLAT
sumber: mak Lang &  kak Ummi

Bahan-bahannya:

A
 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah

C
 3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.





2 jenis muffin yang siap dibungkus. Muffin bluberry dan coklat.



90 comments:

  1. salam pagi jumaat izah...izah...memang sesuai sgt la title izah muffin lover tu dgn blog izah ni...heheheh...memang seronok nak memuffin ni bila ada org nak makan...saya ni buat bila ada org order je...derang kat rumah ni memang tak larat nak makan...heheheh

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum
    nak tanya, kalau kita kukus je blh tak? kalau kukus, agak2 brapa minit yer?

    ReplyDelete
  3. quinnie..
    ye la.. suke buat muffin dan suke bile ada org makan. jarang2 sebenarnye buat pun. tai dah org order kan..tu yang ngendeng skali ngap tu


    sofea..
    rasanya boleh kot. tapi memang ada muffin kukus pun dlm blog ni. try cari muffin coklat kukus. yag itu ada bagitau timenya. tapi kalau nak try kukus muffin ni pun boleh kot. makin bertambah moist la kan kalau kukus. cube la kukus dalam 20-25 minit.

    ReplyDelete
  4. terima kasih yer..
    insyaAllah nanti saya cuba..selalu saya baca blog ni, suka dengan resepi2 nya. Pernah cuba, alhamdulillah...sedap...teruskan blog yer..

    ReplyDelete
  5. As'salam Izah

    Kak ct suka muffin yang diperbagaikan, rasa mesti tambah sedap. Izah dah bz sekarang ya..alhamdulillah.

    meh tukar muffin tu 4 ketul dengan kek RVC kak ct tu. tinggal 1/2 jer. jap lagi ank2 sedara serbu habis lah..hihihi

    ReplyDelete
  6. oopp.. opppp... opppp....
    salah masuk rumah ke ni......
    betul ke ini rumah cik izah kita....
    waaaaaahhhhhhh..... dah terbau2 suasana hari raya dah ni... dah tukar langsir dah tukar cat...

    waaaa.... menarik lah rumah baru ni... tak nak balik lah... nak dok sini.. je lah....

    ReplyDelete
  7. Assalam Izah..

    Tak leh nak kata apalahkan... kesedapan muffinmu terbau2 dari rumahku... Yerlah... Kalau tak takkan "Izah Muffin Lover tul tak?"... Dah bungkus2 tu naklah satu....

    ReplyDelete
  8. morning kak izah ^^
    banyak nyer mapin.. ni pon tgh pk nk wat mapin ape, esok ada tetamu nk sampai..

    ReplyDelete
  9. Salam, Izah....

    Wah mapin lagi... smlm pun nurul dah buat mapin blueberry tu... Mmg best... Anak nurul yg sorang tu suka sgt mapin, lagi2 kalau coklat ni... :)

    ReplyDelete
  10. Kak izahhhhh,tengs lah,mmg duk cari mapin coklat nyer resepi,coz nak wat ptg2 karang utk si nana,opss ummi n abah gak..Hehe..

    ReplyDelete
  11. Wahhhh..mapin lagiks...bak 3 ketoi..nak raser..

    ReplyDelete
  12. izah..tepugn apa.gandun ke naik sendiri.
    nak buat dah ni..he he

    ReplyDelete
  13. izah..nampak moist je muffin ni..kena try ni..anak2 suka bw gi school..senang katanya :)

    ReplyDelete
  14. @Acik Erna
    saya gune tepung gandum kak.. ayakkan dulu ye

    ReplyDelete
  15. @CT Delima
    tak de la bz mana kak.. tak meluaspun pasarannya. ehhehee.. kalau ada yg order saya pun buatkan lah

    ReplyDelete
  16. @AZLITA AZIZ
    hahahhaa.. ngengada la kak ita.... babap montot dia baru tauuu.. iikiki

    ReplyDelete
  17. @che'iza
    waalaikumussalam warahmatullah..
    nah nah amikk... amik bungkusan je boleh..isi dah habis ni. hehee

    ReplyDelete
  18. @tun_telani
    tun mapin ni sesuai untuk tetau gak ni. best best

    ReplyDelete
  19. @Nurul
    wah dah buat ye.. bagos bagos.. meh makan coklat pulak. budak2 suka ya amat kalau mapin gini

    ReplyDelete
  20. @Zaliedana
    woohh nana dah jatuh cinta ngan mapin kan. ikiki.. bagos bagos.. buat la ni sedap ni. masuk dlm peti ais pun best gak

    ReplyDelete
  21. @Rabiatun Adawyah
    hehe.. biasa la kan suke mapin katanyaaa

    ReplyDelete
  22. @Mieza
    a ah kan buat bekal diorg. ce latak cinamon mana tau best gak ni. hehe

    ReplyDelete
  23. maceh makcik kasi aku mapin tu...
    susah2 jerk kau ni..he..he..
    sambil tangan ambik semua mapin2 tu....
    cabutttt.....

    nanti aku nk try mapin ni...
    terbaik yerk makcik...

    ReplyDelete
  24. nak mufin blueberry sebungkus.... inilah satu2nya mufin yang sangat kita suka....bukan buat, tapi beli... he hehehhhh

    ReplyDelete
  25. Rasa cam nak buat tapi bila tengok komen kak erna kata nak buat,baik akak gi rumah dia je..hehehe

    ReplyDelete
  26. mmg dah makin cun mapin izah .. smlm pun akak buat mapin gak utk naim wat balik kolej.. mapin cekelat biasa jer.. apasal la tak tayang awal sket, kalau tak boleh akak buat yg ni gak.. nak save pun belum boleh masuk dapur sendiri gak lagi nih.. huhu bila la discharge blog ku itu :(

    k.nor

    ReplyDelete
  27. eh jah... baru perasan watermark baru! cun seh... :)

    k.nor .. (ishhh bosannyer jd cik anon nih haishhh)

    ReplyDelete
  28. memang nampak moist jer muffin tu. terasa lebur dalam mulut.
    kpah nak ikut anim pergi rumah erna lah makan kat situ hehe..

    ReplyDelete
  29. Jah..ooo jah...*versi org kampung panggil jiran*..hehe..
    best tgk mapin tuh..ada rasa cam kek moist yer? kalo yg sama cam black beauty tu ok la..sedap

    ReplyDelete
  30. WAH...MEMANG SEDAP NAMPAKNYER....HUHU NAK SIKIT

    ReplyDelete
  31. salam ptg jumaat izah..

    Izahhhh..kretip ler izah ni letak oren bagai..akak tak terpk pun izah...sedap yer..nanti akak nak buat lg ler..pastu nak letak oren sunquick juga...hari cam pakat dgn mas dan anna yer...masuk umah memasing ada mapin....

    ReplyDelete
  32. Salam Kak Izah..Amboiiii...nampak moist betul mapin ni

    ReplyDelete
  33. uishh..bokeh tu bokeh tu!~ aku makin admirerr ngan gambo2 ko ijah..... (sambil tarik2 ujung baju ijah ngan kuis2 ibu jari..ekekeke)...eh klo ni moist, maknenya menepati citarasa aku.. moist kan, x kesat cam mapin kan.. nak nak anak!~ td umah mas da mintak 3 ketol..uma ko nak 3 gak.. hehehe

    ReplyDelete
  34. makin lawa la gamba kak izah ni...cayaaalah..:D

    ReplyDelete
  35. wahh hebat tul toke mapin ni..semakin mengancam mapin tu zah...sedapnya coklat...:)

    ReplyDelete
  36. nak tanya.. kalau nak buat muffin dalam cup kertas camtu, kena buh dalam acuan jugak ke? kalau letak dalam cawan kertas tu tanpa acuan boleh tak? takda acuan la..

    ReplyDelete
  37. salam izah.. lawa muffin tu.. sedapnya nampak.. bila dah pek pun tetap comel.. maju yek bisness bestnya... moga terus succcess

    ReplyDelete
  38. bila2 rajin bole try mapin izah ni...mmg nmpk sedap!!

    ReplyDelete
  39. Selamat pagi izah.. kalau masuk dapur izah nie kan.. x sah ler kalau x tergoda oleh muffin yg izah buat tau.. mmg comel kejadiannya.. suka akak tgk..

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum Cik Puan Izah,

    Bila tgk gambar ni, rasa tak puas la makan muffin ari tu, nak lagi boleh...bagi muffin special satu...+ teh tarik kurang manis ye!

    Ummiek....bais nak muffin...ayah pun nak juge..hehe

    I am here...mr Dxxt

    ReplyDelete
  41. @Mas
    mas..ko dah try mapin ni, aku baru nak mereply komen ko. hehee.. tq sudi mencube ye. hope ko suke la mapin ni

    ReplyDelete
  42. @Amie
    kak amie suke bluebery ke coklat? hehe.. saya pun suke jugak. tapi kena letak oren sikit baru rasa tak muak.

    ReplyDelete
  43. @HaSue
    ko dah buat gak kan sue. hehehee...

    ReplyDelete
  44. @Cheq Sue
    cheqsue pun dah try buat mapin ni kan. hope suke la ngan mapin ni.. alhamdulillahhhh

    ReplyDelete
  45. @anymz
    ala kak anim mudah je pun, buat la kejap je godek2 siap

    ReplyDelete
  46. @Anonymous
    kak anonn.. suke saya bila kak anon datang mengomen kat sini.. akakaka.... lorr boleh buat tuk aisyah lak. kiki

    ReplyDelete
  47. @ibundo
    jaga la kak erna, ramai tetamu naks erbu umah akak ni.. mana aci nak ikut jugak gi nyembang kat rumah kak erna. hheee

    ReplyDelete
  48. @Anna Qawina
    na, aku rasa lebih kurang la. bahannya pun sama kecuali yg ni ada letak nescafe. black baeuty tu letak coklat emalco kan. memang moist mapin ni. letak oren sikit sebab aku suke rasa oren ngan coklat tu

    ReplyDelete
  49. @lizz
    dah habis lizz..kena godek sendrik la nampaknya. hehee..sedap moist dan kecoklatan rasanya

    ReplyDelete
  50. @Ezadlieza
    tu la..hari mapin sedunia gamaknya. hehe.. ramai dah try mapin coklat ni kak lieza. sedap n moist. saya suke rasa oren tu bagi tak la muak sangat rasa ceklat tu kan

    ReplyDelete
  51. @Sue @ Nenie
    betui tu sue, mcm kek coklat yg moist2 gitu la.. sedap.. leh try

    ReplyDelete
  52. @nOOrsha
    a ah sha. ni mcm kek sikit moist nyer.rasanya maybe ko suke la kot. sebab dia tak padat n kesat mcm mapin tu. bokeh ekk... hahaha tu teknik tu kadang2 menjadi.. kdg2 haru biru. haha..tq shaa

    ReplyDelete
  53. @sitiezahim
    mekasih hajar... alhamdulillah.. kdg2 jadi kdg2 haruuuu.. hehe

    ReplyDelete
  54. @Nieza
    mapin ni antara mapin coklat yg top la nieza. nak rasa cemana leh try. tapi satu adunan ni dpt baanyak. disarankan buat half kalau nak makan2..untuk buah tangan sesuai la mapin ni

    ReplyDelete
  55. @Anonymous
    kalau nak letak dlm kertas yang macam saya guna tu memang kena ada muffin pan. kalau idak tumpah la adunan. kalau tak de muffin pan boleh beli muffin cup yg jenis keras tu. kat supermarket ada jual. yang tu tak yah acuan. just ceduk dlm mangkuknya n bakar.nanti insyaAllah saya tunjuk kan pan muffin saya ye

    ReplyDelete
  56. @Juwita Jamaludin
    insyaAllah... tq ita doakan. kalau ada yang nak..memang saya buatkan.. sekarang ni buat sebab minat memuffin. belum betul2 siriyes lagi pun ita. sebab time sangat limited dan kemampuan pun gitu jugak. hehe

    ReplyDelete
  57. @Kak Sam
    sunquick tu nak bagi ada rasa oren2 sikit dlaam coklat. tak de la muak sangat coklatnyer tu

    ReplyDelete
  58. @Ida,Japan
    simple n sedap kak ida. leh la try

    ReplyDelete
  59. @Diana @ Melley Mey
    hehehe terima kasih kakkkk... kalau dah tergode apa lagi kak. meh godeksss mapinn..irfan musti suke ni sebab coklat kan

    ReplyDelete
  60. @Anonymous
    mr dxxt..
    bukan ummiek.. tapi ummiyo.. hahahaa..
    woo bulih je... bagitau nak makan kat mana, date ngan sapa..nanti saya buatkan hokeh... satu set mapin ngan teh tarik tolak tambah darab bahagi, kos semua rm50 hengget. kikiki

    ReplyDelete
  61. erm nak tny..utk muffin coklat ni kalo ikot btul2 resepi dapat brapa dalam brpa bji ye utk cup bsar?

    ReplyDelete
  62. erm nak tny..utk muffin coklat ni kalo ikot btul2 resepi dapat brapa dalam brpa bji ye utk cup bsar?

    ReplyDelete
  63. @Anonymous
    hmm... banyk jugak...mybe 20 biji.saya biasa buat size s. dlm 30 lebiih.

    ReplyDelete
  64. Tq k.izahdaut da cube rsepi ni..
    mmg best....
    sy dpt 29 ketul..;)

    ReplyDelete
  65. @syira
    banyak kan satu adunan tu. berbaloi2.. tq sudi cubee

    ReplyDelete
  66. mmg bnyk...
    selalunye x sgt dlm 12 ketui..
    ni dpt hmpir 30 tu..
    mmg berbaloi2...
    bleh bwk g kelas ni.. ;)

    ReplyDelete
  67. Assalam :) lame da sye usha resepi muffin. Cume nak tanye kalau 3 sudu nescafe dalam resepi ni. Bile makan muffin tu rase pahit die terasa tak?

    ReplyDelete
  68. Khairiawani..
    Xpahit, mmg kna ngn sukatan gula tu. Nescafe tu mng "up" kn rasa mapin ni. Tpi tpulang klu xbrapa suke rasa nescfe boleh kurangkn sukatan

    ReplyDelete
  69. Sis kalo nx buat dlm 400 biji nx wat adunan byk terus ke satu adunan satu

    ReplyDelete
  70. @cik puan nurul
    nak selamat baik buat satu adunan/double adunan n habiskan. takut lain pulak adunan n kejadian muffin tu bila diperam

    ReplyDelete
  71. Salam kenalan..sedapnye muffin coklat moist ni..blh try.

    ReplyDelete
  72. izah...nak tanya..muffin coklat ni slalunya tahan berapa hari ye?...tq

    ReplyDelete
  73. Anon.. muffin ni tahan 3hari suhu bilik biasanya.

    ReplyDelete
  74. Salam k.izah...adunan muffin ni bole x masuk dlm loyang pembakar terus mcm bakar kek?maknanya xpayah pakai bekas acuan muffin.klu bole bakar terus mcm bakar kek, bape lama masa nak bakar suhu yg sesuai ye? Tq sis...

    ReplyDelete
  75. izah....klu nk buat muffin vanilla, sebuk koko tu nk ganti ngan apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpasti pulak. Maybe cuba kurangkan air didih kepada 1/2 cup kot. Hehe cadangan je

      Delete
  76. Suenish
    Boleh jugak bakar mcm kek. Try api 170 40minit dulu ke

    ReplyDelete
  77. Assalamualaikum. nk tnya..

    Kenapa kene letak sunquick tu ye?

    ReplyDelete
  78. Hannani atifah hishamOctober 31, 2016 at 4:57 PM

    Salam sis,sy sgt berminat nak mencuba resepi sis izah ni,just nak tanya bila dibakar adunan tu bakar rak atas dn bawah boleh ke dalam oven?or bakar satu rak shj dalam oven tu..

    ReplyDelete
  79. Hannani atifah hishamOctober 31, 2016 at 5:04 PM

    Contohnya satu tray muffin tu ade 6biji so kita boleh bakar atas dn bawah x?ke xboleh takut bantat?

    ReplyDelete
  80. salam izah..tq ye,, kak ct share resepi ye

    ReplyDelete
  81. salam izah,,tq ..kak ct share resepi ye

    ReplyDelete
  82. Salam..sis izah tk share resepi saya dah try buat untk potluck anak di tadika..anak2 sume suke..cuma tak letak nescafe sbb stok habis...maybe letak nescafe lagi kaww rasanya..takper next time nak buat lagi...anak bongsu saya suke sangat....asyik cakap sedap sambil tangan ambil dan terus ambil...

    Jemput ke blog saya
    http//:www.mamavitashoppe.wordpress.com

    ReplyDelete