Assalamualaikum..
Last entry untuk hari ni. Kena letak jugak belah siang nyer...sebab malam saya jarang2 sangat mengonline kan diri. Kecuali jenguk2 menu untuk dimasak hari esok. Okay berbalik pada donut ni... wehhh best giless donut ni. Tak sia sia buat donut mudah gini. Saya makan banyakkk jugak. Kire sessi cuti berblog ni semua nyer makan..makan..makan... badan dah naik kilo balik dah ni. Amboiii mentang nak dekat puasa ni, semua nak tibai kan. Tapi dah memang betui, donut ni sangat sedap.
Bak kata kak TTM tu.. puasa hati betui ngan donut ni. Kesyokkan donut ni bertambah time menggorengnyer tu. Sebab meramaskan doh keluar antara jari ibu ngan telunjuk. Comel je bulat2 jatuh. Klaau nak jemput susah sebab adunan ni liat gitu. Susah nak terangkan, kalau nak tau cam ner kena la try buat. Gebu dia.. peehh susah jugak nak bagitau. Memang best. Oh ya tapi nyer, tangan kanan ramas doh ni, tangan kiri kena pegang sudip. Dua2 tangan berkerja ye.. Hehe.. Terima kasih banyak pada kak TTM. I lap u Amjahhh..
Satu lagi, namanya ada jam kan, tapi saya tak boh jem pun. Nak makan kosong gitu je. Terpulangla nak ikut citarasa kan.
Untuk tutorial penuh cara membuat donut ni sila ke daput TTM.
MASTERCHEF JAM DOUGHNUT
sumber: TTM
Bahan-bahan
440ml susu segar , panaskan 37C.
100g unsalted butter, lembutkan
75g gula kastor
4 biji telur
20g fresh yeast/10g dried yeast
4 cawan (600g), tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng
200g raspberry jam *izah tak letak
clotted cream, to serve *izah tak letak
2 tsp lavender flowers* izah tak letak
100g caster sugar
*izah buat separuh dari adunan. Pun dah puas makan. Kalau ahli tak ramai cukup 1/4 adunan je la.
Caranya:
Panaskan susu segar ke 37 C. *Agak2 sehingga boleh mencairkan butter pada suhu bilik.
Masukkan butter dalam susu dan sebatikan.
Masukkan pula gula dan telur ayam. Sebatikan.
Ceduk 1/2 cawan adunan susu tadi letak ke dalam mangkuk kecil.
Kemudian bancuh yis dengan 1/2 cawan susu tadi.
Masukkan semuLa bancuhan yis ke dalam adunan susu.
Tepung di masukkan ke dalam mangkuk besar dan buatkan lubang ditengahnya.
Curah adunan susu tadi ke dalam lubang tepung dan kacau sehingga sebati menggunakan senduk.
Biarkan adunan selama sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng.
Cara menggorengnya adalah ambil adunan menggunakan tangan dan ramas sehingga adunan keluar diantara jari telunjuk dan jari ibu. Sila praktik untuk berjaya ye. hehehee..
Coated dengan jem kegemaran atau gula. Dah..sila makan dengan berseleranya. TQ.
hari tuh dh tgk blog TTM...still tak leh imagine kuar kut celah jari tuh hihihi...kena tgk semula la..kena kasi pham2 betoi...anak teruna bole buat inikan plak mak org hahaha
ReplyDeletehehehe camne la nak kasik kuar ikut celah jari ni kak izah..huhuhu
ReplyDeleteSalam K.Izah..
ReplyDeleterasa xsabar plak nak bt donut ni.. nk tgk cane bleh kuar ikut celah jari tuu hikhikk..
dah berasap balik dapur izah ye...hehhehe...kita nak buat donut tak buat2 lagi sampai sekarang...ada je projek2 lain...heheheh
ReplyDeletexleh nk imagine laa camner nk ramas sampai kuor kot jari tu.. hehe..
ReplyDeleterajinnyer time bekfes wat ni. kalu tun x sempat dah..minum otg blh la.
haaa..ambikkk kau...
ReplyDeletekluar donut gebussss lak petang2 gini...he..he..
best yerk makcik...
masuk list dulu..
nanti aku nk buat gakkk.....
aku tak pernah lagi ramas doh kluar antara ibu jari ngan jari telunjuk....
macam best jerk...
tungguuu yerk....
geraamm lak nengok donut gebu gedass tu..
assalam izah..kena wat demo 'kejadian kuar kot ibu jari tuh'xleh jemput ngan jari ek doh donut ni?kalau gentel2 bulat tu mesti xlawa camni kan??
ReplyDeleteakak dah masuk list masa mula2 ttm post entri ni dulu jah..tapi tak buat2 lagi..Rasanya esok baru start mengaktifkan diri semula..
ReplyDeleteni sibuk nak bukak langsir bagai sempena menyambut ramadhan.
Terima kaseh sudi doakan kesihatan adik akak tu jah..masa mula2 kena dulu Dr ramalkan dia boleh hidup tak sampai setahun..alhamdulillah Allah lebih mengethaui kan?
eh!tak perasan ke madihah dgn nor kata muka adik akak sama cam muka ijahdaut..haha
cam wat jemput2 ke donut ni ijah/? main ramas2 sampai kuar kat celah jari.. ngeri ai!~ hahaha
ReplyDeletekan dah kata, mesti kebabom dgn n3 tertunggak haha
ReplyDeleteuishhh sedapnya donut tu..bolat-bolat..kena buat tutorial pulala zah cara buat donut ni.
ReplyDeletesekali pandang memang dah tahu rasanya sedap, bestnya kalau dapat seketoi minum dgn teh secawan!
ReplyDeletecute jer donut ni izah...bolat2... gebus lagi..rajin nyer tuan tanah ni yer...
ReplyDeleteU r back izahhh mapin lover...wah berdesap desup n3 nya....buat akak jd muka seposen dek tgk macaron..piza ateh bawah..peh tu donat yg nampak gebu...fuhhh nampak tak muka seposen akak nih...tgh dok terliur nih...buatnya maleh...hukhukhuk
ReplyDeleteMemang nampak sangat gebu donut tu..... Kompem sedap... bukan air tangan lagi ni.... Dah air jari jemari.....
ReplyDeleteComei bulat2 donut Izah...gebus pulak tu.ada tengok jugak entry donut ni di blog TTM baru-baru ini...mmg kelainan cara buat donut ini.
ReplyDelete@chikadakbiru
ReplyDeletebetul tu dina. anak teruna yang membuat nyer ye.. hehe.. ala nanti boleh try. mcm anak kak TTM tu jugak buat. tapi jgn tegakkan tangan ke atas. tonggekkan la tangan tu. aduh bahasa apa nak diterangkan. haha
@sitiezahim
ReplyDeletedah lawak lak ramai yg membuat soalan ni. hehee.. ala cer imagine cemana kite pegang lampu picit tu. tapi imagie kite suluh arah bawah. suluhkan ke kuali. imagine lampu pidit tu lembik dan ramas atau picitkan. gitula kekdahnya. amik doh ngan satu tanagn. maknanya mcm cekau doh tu. kumpul dalam tapak tangan dan picit keluar.paham?
@YANA SHAIFUL
ReplyDeletehahah nih sorang lagi. aduhai.. kena try la buat ek. nanti mesti siok tau
@quinnie
ReplyDeletetuhh banyak projek yee.. hehee.. a ah pc dah kebah dah.. insyaAllah..
@tun_telani
ReplyDeletekalau minum pagi pukul 10 boleh je tun. hahaha.. ala picit la kiranya. ambik doh dalam tapak tangan dan picit keluar antara jari tu. mcm perah kelapa la jugak.
@Mas
ReplyDeletetu la makcik.. ni memang special nyer dout. sebab kalau kite ak jemputkan mcm buat cekodok masin tu agak susah sebab ko pun leh imagine kalau bater yang ngembang mcm apam tu susah nak jemput. dia melekit2 kan. tu yang kena picit tu. try la mas
@lina_pg
ReplyDeletedonut ni memang tak yah gentel kak. sebab bater atau doh donut ni lembik mcm adunan apam atau adunan cucur. tu yang kena picit tu.
@anymz
ReplyDeletea ah..saya dah siap pasang langsir dah kak..ecehh siap bagitau. langsir satu je, bukan cam kak anim satu hari pasang tak siap lagi kot. hahaa.. kak nim leh try. suh ainul gorengkan. lawan lak kak TTM. anak teruna lawan anak dara.kiki
@anymz
ReplyDeletekak nim a ah la. saya baca balik kome diorg. akakakaa... sabau jela.. kak nim la yg tau sama ke idak sebab dah menatap dua dua nyer kan..hihi
@nOOrsha
ReplyDeletehahaha.. aa ah mcm jemput2. tapi txture dia tak la lopong cam cucur tu.still gebu mcm dout. tapi gebu dia mmg best
@K.Nor
ReplyDeletehaha. tu la kabo ke hasuriah, kalau 2 minggu tunggak agaknya ada jugak nanti keluar kek lapis 30biji telur. akakkaaa
@Nieza
ReplyDeleteaduhai nieza, yang the makig ni memang tak leh janji,ak membuatnyer pun sesambil anak pajat lutut kan. hahaa
@Amie
ReplyDeleteseketoi tak cukup kak. nah saya up 5 ketoi. hehehee
@Gee®
ReplyDeletetu la kak G. mulut pun rajin ngunyah pasal yer.. adehh
@Ezadlieza
ReplyDeleteakak napa buat muke seposen nyer? napa napa? nak donut ke? aloo siannye.. sila buat muke 4 sen dulu. ahhahaa
@che'iza
ReplyDeletehahaha siap air telapak tangan lagi kot.. ikiki
@Mamasya
ReplyDeletebetul tu ada kelainan kan. tu yang nak menerai tu. siok la donut tak yah uli bentukkan ni. senang n mudah lak tu
Haaa...
ReplyDeleteada dah yang mencubanyaa.
Betulkan? sedap donut ni, nak membuat pun senang, tak yah terap2:)