Assalamualaikum..
Lambat sikit hari ni. Melayan anak-anak dan melayan en mood yang tak berapa nk bermood.
Kuih talam sagu berlapis ni saya makan sebiji, kenyang sesangat niha.
Resepi ni 1st time jumpa, cik puan manisss kak Yatie yang dah try.
Kak Yatie kata kuih ni kenyal-kenyal manja.
A ah memang betul.. manja manjakani gitu.
Saya buat half adunan saja.
Sangat la banyak untuk kami bertiga ni ha.
Puas makan sampai ke petang la nampak gayanya.
Mekasih buat kak Yatie dan Kak Wan tuan punya resepi.
Izinkan saya letakkan resepi half di bwah ni pula ye.
Untuk full adunan boleh rujuk di SINI.
KUIH TALAM LAPIS BERSAGU
resepi: kak Wan
sumber: kak Yatie
Bahan-bahan
50 gm sagu
Bahan A
115 gm tepung beras
50 gm tepung ubi / tepung sagu
200 ml santan pekat KARA
175 ml air
Bahan B
160 gm gula
150 ml air
3 helai daun pandan
Loyang 9" empat segi
Cara-cara :
Didihkan air yang banyak, masukkan sago dan masak hingga sago menjadi jernih. Tos dan siram dengan air paip. Ketepikan.
Masak bahan B hingga gula larut. Ketepikan.
Satukan semua bahan A, masukkan bahan B, gaul rata dan tapis.
Ketepikan 150ml adunan untuk lapisan atas, masukkan pewarna hijau dan esen pandan. Ketepikan.(Saya letak pewarna kuning)
Kemudian masukkan sago yang di toskan tadi ke dalam baki adunan. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan setiap satu dengan warna hijau dan merah atau warna di sukai.
Tuang 1/2 bahagian dari adunan hijau ke dalam loyang 9" yang telah dileser dengan sedikit minyak. Kukus selama 5 minit.
Tuang 1/2 bahagian dari adunan merah, kukus selama 5 minit. Ulangi melapis adunan hijau dan merah berselang seli hingga habis.
Akhir sekali tuang adunan lapisan atas, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
Salam Izah
ReplyDeletewahhhhh dah sampai sini yee tama sagu..menarik suka gan kuih basah cam ni..lawa le pepel lagi...nak cikit
aaarrrgghhhhh izahhhh i hate uuuu i hateeee uuuuuu ahahahaha..... ai suke kuih2 gini! ni yg tak leh jadi niiiii... mau carik sagoooooooo ASAP!!! huh!
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletekak shiela jom kita mamam sama2.. sama potongkan tuk akak. sebab saya dah kekenyangan dah ni. hehee..jemput jemput
@ijayuji
ReplyDeletehahahaha.. eh tak sedor diri lak ke?muahahaha.. gi cari gi...asap la konon.. kang berasap zup zap je kang hilang mek siam ni
cantik wananya...wana pepel tu perisa keladi ek? beli bran ape? memang asal color pepel gitu ek?
ReplyDeleteSalam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeleteAs'salam izah
ReplyDeletealahai... sagu2 ni kak ct sangat suka. esok izah buatkan sagu gula melaka pulak eh khas untuk kak ct jerrrr... hehehehe
kaler maler, cun!!!
ReplyDeletesyanteknya, syedapnya...terlioq laa...
ReplyDeletemengiurkan sbb kalerfullll!!
ReplyDeleteCantik la Izah kaler2 diaa..
ReplyDeleteAku ada gak tepung ubi tak bersentuh lagi tuuu..tapi kena tunggu tahap kerajinan tu naik macam ko haha
Assalamualaikum izah...
ReplyDeletewah menarik sungguh warnanya tu... cantik gitu...
akak ni kan.. projek sagu belum on lagi... dah berderet2 resepi dari sagu yg masih Q.... aduhhhh... mentang2lah sagu tu tahan lama & mcm tak reti nak rosak... so selalu jer terkebelakang.. cian kat sagu kat rumah tu... setengah kilo dok menunggu.. lom lagi masuk sagu yg berwarna.. yg saiz sedang, yg saiz besor.. bila mau abis daaa....
ReplyDeleteaku sagu takde lam gobok lagi..bnyk dah rsp sagu tu yg dok tunggu masuk dapo..haha..
ReplyDeletecantik kaler maler talam sagu tuh
ReplyDeleteKak izah,cantik sagu,eheh2 silicon mould eks..Eh akak kalo mkn sagu nih kira sedap+perapat lah,yerla kan manja manjakani,ngee..
ReplyDeleteuiisshhh...cun bebeno talam izah nih..rasa sayang lak nak ngaap! hehe..
ReplyDeletemengancam sungguh sagu lapis ko nie zah..tertambat gak ler sagu lak dah habissss....
ReplyDeleteIzah...cantiknya talam awak...Sampai sini dah talam sagu ni... Cepat Izah jogging di dapur ni...
ReplyDeleteomey nyerr!!!!!!!!!!! ish, xleh jadi ni.. dh laa tun ni suka mkn kuih yg ada sagu.. mlm karang smpai KL nk gi mkn kuih ni jap b4 blk segamat. hihi
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah,
ReplyDeleteBila tngk kuih sagu Izah ni buat akak terliur semula...padahal baru buat aritu, siap satu adunan...mmng sedapkan...tak sangka satu family akak suka sangat...bila di sejukkan lagilah sedap...tak sabar nak balik cuti sklh ni nak buatkan utk mak akak...mesti mak suka....lalalala...
Comel kuih dan warna lapisannta.. Buat saya juga tergoda
ReplyDeletewahh sungguh mengancam warna talam izah ni..warna purple tu yang suka bangat...sure sedap ada sagu tu kan...nk kena pi cari sagu dulula..hehe
ReplyDeletezah,akak dah buat talam ni semalam tapi tak masuk entri lagi..tgk ko punya dulu..hahaha..sebenornya akak tersilap masuk loyang .yatie suh buh loyang 9".Akak pi buh loyang 8"..hah!hambik...dia jadi 5 tingkat..tinggi cam umah ko zah.
ReplyDeletetu ada lagi lam esbok.anak2 makan dgn santan..jadi macam makan kueh sago pulak dah...
salam Izah...mak ai!!Kuih talam sudah mali...Yana xtau le bila nak mulakannyer....resepi dah ambik...tgk Izah punya kuih..tergodak pulak!! Mesti cuba nie..Nak kena beli sagu dulu..stok sagu pun xde...huhuhu....
ReplyDeletekau dah buat makcik......
ReplyDeletejelessnya tengok.....
aku pun nak buat nanti...
wehh....cantiknya talam kau...
@StarAnise
ReplyDeletebukan perasa keladi pun nis, tu memang kaler purple. jenama kedai baking tu kot. adeh tak pasan lak. sebab ni kiriman dari jauh. kat kedai baking sini susah nak dapat kaler gini. 1 drop pun kaler dia dah kuat. cantik
@Zuwairi Aiman
ReplyDeletetq..
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
akak... saya pun suke sagu gula merah u. kalau buat takut tak sempat nak kirim kat akak je ni. hehehe..
@Fiza Nordin
ReplyDeletetq kak fiza..try aa kalau suke kui lapis mmg layan je kuih gni
@Gee®
ReplyDeletekalau dah terliur tu kena stim muka la nak buat kuih lapis ni. hehehe.. simple je ni, tak susah. leh try
@nuanza
ReplyDeletebetul tu, sebab buat ni pun duk terliur kuih kak yatie buat kanmain lawo
@TopsyTurvyMum
ReplyDeleteweh, elok je lagi ye tepung ubi akak tu, aku kalau tepung ubi ke pulut ke, kejap aje tak eloknya. napa ek.. letak juge dlm bekas kedap udara pun sama. huh
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumuusalam warahmatullah..
mekasih kak... suke main ngan kaler. budak2 pun excited kan.
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletewah akak sagu warne2 pun ada ye.. tak dapat saya nak bayang stok sagu umah akak ni. harus dibuat kuih jugak tu kak. hehehe
@Anna Qawina
ReplyDeletegi beli cepat. banyak aje kuih sagu dlm list ko tu anna. ke ko nak buat list pekasam. hehehe
@Yani
ReplyDeletemekasih kak yani.. saya ikut cikgu kuih talam buat kalerpul. ;)
@Zaliedana
ReplyDeleteaippp.. cepuk jugak dak ct neh.. hehehe.. eh akak tak gune silicon pun. guna acuan apam tu je. tapi senang gak nak keluar kuih ni. pss SM nak order boleh? ikikiki
@inahar ali
ReplyDeletekak ina, lagi sayang kalau tak ngap. hehehe.. simple je kuih ni tapi sedap dan cantik..
@KakAsma
ReplyDeletetak pe kak asma.. beli dulu sagu nya baru buat projek... suke nengok warne tu.. cantik elok je adunan ni
@Naz
ReplyDeletekak naz masalah jogging kat dapur ni bukan makin kurang lemak tapi makin membanyak kan lemak tau.. haishh tak sesuai!! hehe
@tun_telani
ReplyDeletee eh.. org nak balik semenanjung ni... sabo je la... hehe.. suke la dia tu ekk ekk ekk.. kerja sekolah siap ke belum?
@Yatie
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
tu banyak dapat satu adunan ni kan kak. maknanya satu family akak suke kuih talam ye. sah sah mak akak pun suke. hehehe...best la balik kampung!!
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletetu la kuih lapis dari amatur. kdg2 jadi kadang tak.. hehe
@Nieza
ReplyDeletetu la, sebab adunan ni pun elok gitu. kemas je nanti jadinya. nieza, kadang2 menjadi kuih gini , kadang saya buat senget benget bercampur pun ada. hehehe
@anymz
ReplyDeleteakak.. kalau makan ngan santan bertambah lemak la gaya nya. saya makan sebijik pun dah pening2 lemaknya tu. hahhaa.. mcm mcm gaya nak sesuai dengans selera kan kak
@Yana
ReplyDeletetu la, bila tengok kuih gini, dan dan nak buat kan... hehe.. leh try cube. gi beli sagu dulu ye
@Mas
ReplyDeletemakcik.. ko tu cepat je nanti masuk dapur kui talam ni. hehe.. try la, mana tau kena ngan selera family kan kan