Tuesday, May 31, 2011

Puding Tauhu...... Segarrrrrrr



Assalamualaikum..

Ada yang berpeluh-peluh kepanasan tak time-time gini? 
Elok sangat la ngirup puding ngan kuahnya ni. 2,3 hari ni hari makin panas berkuwap. Memang la ngam makan puding yang sangat sangat sangat sangat sedap ni. Kak NORRR.. i lebiu i lebiu. Masa santap puding ni kan, suapan pertama ke mulut, hmmm tetibe terbayang2 lagi Maher Zain versi Bais "masyaAllah...... MasyaAllah...." ah sedap ah sedap.. bercampur ngan lagu dangdut lak. Sedapnya la hai puding ni. Kalau buat satu adunan pun boleh habis kak Nor oii. Hehe.. Trasa2 mcm makan isi kelapa muda pun ada. Nak makan lagi dan lagi. Dan ini lah pertama kali tengok bebudak berdua tu dengan beriya iyanya makaan puding.




Semangkuk?
Sorry memng tak cukup!!
Dah ramai yang cube puding ni kan. Walaupun nama puding ni, mcm biasa2 jekan, tapi rasa dia sangat luar biasa. Siyess memula tengok nama memang macam, letak list last2 lah, hahaha.. marah kak Nor. Tapi sorry beb, rasa dia sangat internationale. Fuhh promote baik punyaaa.. Mekasih kak Nor ye. Patut la dessert ni feberet famly kak Nor. Nanti jadi feberet famly saya pulak.




PUDING TAUHU

1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) *lebih kurang 18 gram
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit koktel)
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

cara2:
Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..

Untuk membuat pudingnya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.

58 comments:

  1. bestnya kak..
    nampak betul2 sedap..

    ReplyDelete
  2. Apa khabar izah? sedapnyer tgk puding izah ni...cuaca panas2 mmg best mkn benda kn

    ReplyDelete
  3. sedapnyer zah..ko mmg suka tayang yg sedap2/sejuk2 bg aku sakit mata/tekak tgk ye :))) br brangan nk cuba si rintik dah kuar yg putih melepak ni plak. *alahai sabar ye del..batuk2 x leh mkn yg ni..huhu :(

    ReplyDelete
  4. sabo jela aku ko ni Izah..tak terkejar ngan m,enu puding sana sini sejak akhir2 ni kan..aku dok prati je...tumpang hirup kuahnya pon takpe kalo ko sudi bg..ahaks...
    eh..kalo guna agar2 serbuk tu canne eh? aku ada stok tu je..kekekekee...ko jawab ek...

    ReplyDelete
  5. Kak izah,amboi promot baik punyer..Tuhla bila tgk nama igt letak tauhu,cam xsmpoi jer,rini baru usha betoi2 ngan bahan2 dia..Dah amik resepi,da stok laici leh try..

    ReplyDelete
  6. @Atie iskandar
    atie..memang sedap n segar..sukar untuk mentafsirkannya.. cewahh hehehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum izah...
    akak nak 2 mangkuk... kata izah 1 x cukup kan... hehehhee.. mmg nmpk sedap puding nie izah... akak nie suka makan puding cam nie tp buatnya lom lagi.. asyik tertangguh gak... adehh!!.. bila ler agaknya nak merasa puding nie... uwaaa... nak kena tiup angin rajin nie baru dapat merasa agaknya kan izah kan... :D

    ReplyDelete
  8. @Ida,Japan
    kabar baik.. tu la kt sini panas betul. pagi2 dah berpeluh. dapat makan puding ni, ya ampunn tak yah makan nasi pun.dah kekenyangan. hehee

    ReplyDelete
  9. @Deliah's Deli
    hahhaa.. del, aku tak sakit tekak, tu yang membantai makanan sejuk je ni. lagi pun panas del kat sini. del.. sedap del.. sedap...diulangi sedap!!

    ReplyDelete
  10. @Anna Qawina
    kalau dekat aku memang nak bagi ko ngirup kuah tu. kuah je ye? hahaha... soalan ko tu kan, aku tak berani nak jawab. ce ko tanya kak nor. sebab aku mmg ada je stok agar2 tali ni. ce ko tanya ye

    ReplyDelete
  11. @Zaliedana
    tau tak pe..hahhaa.. rupanya memang sedap ct. rugi jek lambat buat. kalau idak musti dah ulang2 je buat puding ni. sedap makan ngan air laici tu.uishh rasa nak tambah 2 mangkuk lagi neh.hehe

    ReplyDelete
  12. @Diana @ Melley Mey
    akak saya suke makan puding gini jugak. sebab apa tau, sebab tak de lemak lemak mcm kuah kastard tu. puding ni segarr ringan sejuk. ya ampunn sedap bangat. hehee

    ReplyDelete
  13. izah...kijamnya...dah abih dah???baru jer akak nak ngendeng sikit...terliur bonar nih...

    ReplyDelete
  14. HMMM...ada laici tu yang best...mari ler tukar ngan panacota kiwi saya

    ReplyDelete
  15. @Ezadlieza
    ada lagi ni kak liza... nah amik rasa kuah buat cicip cicip sikit dah la. bagi ilang kempunan. hehehe

    ReplyDelete
  16. Nazrah Bakery
    a ah.. nampak panna kiwi tu .. tak dan nak jengah lagi. hehehe..laici tu mmg kena ngan puding ni. sedap

    ReplyDelete
  17. akak dah lama nak buat
    tau dah mesti sedap puding ni...
    tapi sebab dia guna agar tali tu kan ... tu yg selalu aje tak dan nak buat sebab dah lama tak beli agar2 tali.. hari tu beli sepeket aje.. habis dah buat puding kak Ummi.. ni mmg nak kena buat jugak! sebab dah terliur tgk izah punyer posing dgn pic yg semakin memikat!

    ReplyDelete
  18. ijahhhh..aku nak gak semangkukkk....sambil hetak2 kaki...kikiki
    aku pun tak try lagi puding tauhu ni...
    tunggu lepas balik kampung la....
    sedappppnya tengokkk...

    ReplyDelete
  19. Izah.. Nak puding.. Sodapnya.. Ita bawa tupperware ni.. Ihiks

    ReplyDelete
  20. salam izah..
    akak tercari2 dimana tauhunya.. ke mata akak rabun? hehehe.. ingatkan puding ni letak tauhu.. sedap ni... panas2 makan puding sejuk2.. suami akak.. kat rumah asyik beli cincau je.. hari2 buat air cincau.. tp syok pulak minum sambil kunyah cincau.. katanya nak sejukkan badan.. hehe..

    ReplyDelete
  21. hamboiii pomot baeeeeeeeekkkkkkk punya adik sorang nih.. tu la dari dulu kalau buat kan dah acapkali merasa keenakkannya... tanya mek siam nun, dia mmg antu puding ni.. yg duk dlm periuk belum sempat masuk mould dia dah tibai dulu kan ika kan.. hehehe..

    ralat ek buat 1/2 adunan.. haha.. meh pakat puasa 1 rejab ni,pastu buat lagi puding ni utk berbuka puasa ya... :)

    ReplyDelete
  22. izah, akak tolong jawabkan utk ratna ya.. :)

    sebenarnya puding ni asal2nya dibuat dlm bentuk seloyang. pastu bila nak makan scoop dgn senduk cam org jual taufu fa tu. letak dlm cup/mangkuk dan curah air gula putih.. bila buat gitu betul2 cam taufu fa.. tu yg nama dia Puding Tauhu tapi k.nor lebih suka buat dlm bentuk seketul2/secup, cantik jer bila kita hidang .. mmg ramai org konpius bila tengok nama puding ni .. try la buat ratna, kalau yg tak suka tauhu gerenti suka makan sbb tak ada pun sumber tauhu dlm puding ni, cuma nama jer puding tauhu :)

    ReplyDelete
  23. hehe.. terima kasih kak nor tolong jawap.. ooo gitu kisahnyer.. barulah saya fahamm... tu bila tgk tajuk ingatkan ada letak tauhu... sebenornya saya datang lagi ni nak jwp soalan izah semalam.. terlupa nak jwp td tu yg masuk blk ni.. tgk2 kak nor respon pertanyaan sy..

    izah.. udang ketak tu selonggok yg akak beli tu harganya RM10. tak tau ler ada sekilo ke tidak.. mungkin tak sampai kot.. tp akak rasa mcm mahal & tak berbaloi aje sbb udang tu isinya tak penuh mcm udang biasa... dah tu bila disiang2.. tinggalkah seciput aje mcm dlm pinggan tu.. hehehehe...

    ReplyDelete
  24. Izah yg dirindui! hihi.. kalau tauhu betul mmg kita feveret sangat la. puding2 camni mmg kegemaran anak2 kat rumah. sedap kan!

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Izah,
    Dah lama akak teringin nak wat puding ni..asyik tanya KNor je....bukannya apa, puding ni guna agar2 strip, sejak guna agar2 serbuk, dah tak pandai nak guna agar2 strip..tu yg tak terbuat2 tuu...arini menu Izah putih2 jewww...sejuk mata memandang....I Likeee....

    ReplyDelete
  26. tgok jer.. mata terus segar izah..huuu klau bgun tido .. buka peti ais ada pulak semangkuk .. walaaaa... berangan jer rupanya..

    ReplyDelete
  27. tengok je pun dah rasa sejuk kat tekak neh haaa...sedap kan izah...(telan2 ayaq lioq)

    ReplyDelete
  28. Izahhhhh!! ai missss uuu!! cewahhh ayat ngampu nak ngendeng itu puding :D kita mmg suke puding ni! sedap! lemak2! kalau belum keras pun masa nak tuang sedap menghirup jerrr wakakaka...mmg buat 1 aunan tak cukup!

    ReplyDelete
  29. Owh no, you are so mean Izah!!! Dah 1 minggu lebih Love tak sentuh cold stuffs. Haish tengok puding ni, rasa nak ngap je! Aiyokkkk...great shots dear!

    ReplyDelete
  30. Akak tengok pun dah sedap nampaknya... cuti2 sekolah ni kena buat nih... hai macam2 nak buat... tak tau dah nak buat yang mana satu...

    ReplyDelete
  31. Izah, akak betul2 igt puding tauhu ni kena letak tauhu..rupa2nya yg putih tu susu...kena try ni esok wat buka posa ganti :)

    ReplyDelete
  32. Sedapnya dessert ini, paling enak makan pada hari2x panas seperti ini.

    ReplyDelete
  33. uishhh sedapnya puding tu....baru nak tanya pasal nama puding tu sib baik dah kak nor jawapkan..hehe menarik ni harus dicuba ni...:)

    ReplyDelete
  34. sape kata dah ramai yg cuba?..akak belum lagi..masih dlm list lagi nih.nyamfah ler tgk keputihan dan kelicinan tauhu ko ni jah..meh sikit ke sini nak rasa..

    psstt..esok si naz nak bertandang ke rumah akak..hehe

    ReplyDelete
  35. haha...aku pun x cuba lagik resepi kak nor nih..aku cam terasa2 keenakannya nih..
    ko beli laici dalam tin brand apa yer zah?
    terliur lak nengok ais pepagi bute nih..hii

    ReplyDelete
  36. @AZLITA AZIZ
    saya pun dulu duk tertangguh je nak membuat agar2 ni walaupun bebahan semua ada. rupanya...alahai.. sedapnye kak. saya suke puding yang tak berat mcm ni. segar je menyuapnya.

    ReplyDelete
  37. @Mas
    bila balik kampung mas. ko buat kat kampung pun best ni. kalau time hangat2 memang best.berulang2 makan ni

    ReplyDelete
  38. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    tu kak nor dah jawabkan untuk akak. sama ngan saya memula ingatkan ada tauhu, rupanya tauhu tu dekat rupanya yang putih n texture puding ni. memang sedap. bila akak sebut cincau teringat arwah abah,abah suke beli cincau. katanya pun penyejuk badan

    ReplyDelete
  39. @K.Nor
    akakk... mekasih tolong jawabkan tuk kak madihaa. tu la.. akak, lambat sangat saya tahu kesedapannya tu. insyaAllah puasa kite pakt buat puding ni. sedap lahh.. hubby saya pun dah suke tu. boleh la buat lagi dan lagi... mekasih kak nor. i lebiuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  40. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    oo kecik je rupanya kak ye. saya bayangkan besor je mcm lobster... saya memikirkan mahalnya makanan itu.. rupanya ok ok je la kan harganya...mekasih kak jawab soalan saya yang tak berapa tahu ni. hehe

    ReplyDelete
  41. @Asmara
    saya lak tauhu kurang suke, tu la namanya tu tauhu, nak cube tu pun liat liat je lagi. tapi bila dah try..hmmm sedap !!

    ReplyDelete
  42. Izaaaaaaaahhh...ngencesssnya tgk puding tauhu Nor tuh...sedap eks? Nanti akak try buat eh...x tau bila...maleh jek lebihnya skrg nih..hehe

    ReplyDelete
  43. @Yatie
    waalaikumussalam warahmatullah..
    a ah kan, asik duk tanya je kat kak nor. mcm saya la jugak. lastnya baru buat. akak buat cepat. rugi lambat merasa puding best nih... a ah..akak cakap baru saya perasan dua dua entry putih u.. hhhaha

    ReplyDelete
  44. @dZana
    tu bukan berangan tu kak zana, tu ngigau namanya.. hahaha

    ReplyDelete
  45. @Mak Qis
    hehe...memang sedap kak. jangan telan air liur je.. gi godek pudingnya tu. sedap.. kadang2 trasa mkan isi kelapa muda dlm air laici pun ada

    ReplyDelete
  46. @ijayuji
    tu la kak nor pun kata duk ngirup yg tak jadi agar2 tu lagi. haishh bini sapa la ni. hehehe.. sedap weh. baru ku tahu kesedapannya. buat lagi nanti. mmg tak cukup 1/2 adunan..

    ReplyDelete
  47. @♥LOVE2COOK♥
    hehehehe.. sakit tekak ke love? ala time panas2 ni memang tak boleh tahan diri dari minum sejuk2 kan. and thank...

    ReplyDelete
  48. @Antan Bertingkah
    tu la.. semua duk kumpul cuti ngan anak2 kan kak... try kak. sedap!!

    ReplyDelete
  49. @Mieza
    tu la kak. memula saya pun ingat letak tauhu. sebab saya kurang berminat nga tauhu, jadi tengok puding ni skali imbas je. lepas tu check balik rupanya letak santan ngan susu. tu je yang sedap tu. rupa putih dia tu yang dinamankan tauhu.hehe

    ReplyDelete
  50. @DG
    betul tu dg... bermangkuk2 boleh habis.

    ReplyDelete
  51. @Nieza
    a ah nieza.. tu la penerangan kak nor tu. sedap nieza.. should try

    ReplyDelete
  52. @anymz
    kak naz ke? tak aciiiiii.. bila kak naz nak datang nyer? nak itutttt.. hehehe.. akak.. buat kat kak naz puding ni. sedap!!!

    ReplyDelete
  53. @HaSue
    aku beli laici brand hosen. kak nor recomen kan... halal. weh aku suke segar puding gini...

    ReplyDelete