Assalamualaikum..
Wahh kangan bangat sama temen temen semua. Meroyan jugak la tenet buat hal 4, 5 hari ni. Kite sabau je la walaupun nada2 tak sabar tu banyak. Ingat kena sabotaj dah kan..mana tau..hehe.. Eh lama tak entry ni gambo gambo pun dah nampak kelabu hasap je.. BW pun tak sempat lagi ni. Apa apa pun meh la makan apam ni, sedap bangat. Ramai dah yang buat kot. Apam jenis gini anak2 saya suke sangat berbanding yang guna yis. Lembut betui. Boleh la dibuat lagi ni. Mekasih buat Sue@Nenie, sebab ternampak kat blognya hari tu. Resepi asal dari hazzMyR. Mekasih keduanya.
APAM GULA HANGUS
resepi: hazz@Myresepi
sumber: Sue@nenie
BAHAN-BAHAN
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air (*untuk gula hangus) ~ Sue
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
PENYEDIAANNYA
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan.
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
*Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya
salam izah - apa khabar...wah lagi apam....jeles tul ni
ReplyDeletelina..
ReplyDeletebaik alhamdulillah..
ye apam lagi.hehe..anak2 suke apam gini.makan pun senag bila buat kecik2 kan
uishhh sedapnya apam....gebus jer nengoknya tu...btw selamat kembali bersiaran yer izah..:)
ReplyDeleteSalam Izah...
ReplyDeleteLama tak besiaran...gebu apam tu siap ada lubang lubang sarang lagi...
nieza..
ReplyDeletetq nieza memang harap selamat la ni.kalau buat hal majuk terus setahun.hehe.. eh memang gebu apam ni.sedap
kak nazrah..
ReplyDeletetu la kan..memang cantik sarang gitu.ada juga mcm batang bunga melati..eh ye ke..
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeletepatut lah Izah senyap aje...tenet bual hal....wah apam tu menguder, tergulek2 pulak..mcm kak nur nak masukkan tangan dlm screen ni...haha.
Assalamualaikum..harap sihat ye dua tiga hari x npk..mmg terasa rindu kat izah..
ReplyDeleteapam gula hagus mmg lama betul x bwt dan mkn..cantik dlm nya besarang akk suka..ank akk pun suka jugak kuih mcm ni
Wahhh Izah..long time no see rupe nye tenet mu tenat heheh.. ape ape pun welcome back dear! apam ni belum pernah cuba.. sedap banget eh?
ReplyDeletelaaa... awat lah lama menghilang... ingat adik akak ni merajuk ke???
ReplyDeleteuik akak pun buat apam sama lah resepi kita tapi akak buat tuk sarapan esok... so esoklah masuk N3 hihi...
eleh..apa klas dgn apam coklat nih..(ayat dengki)wakaka..
ReplyDeleteko dah balik ya zah..hahaha..boleh lah kita mulakan perang saudara ya zah..ko takde ,mas tu macam dah kehilangan kembar siamnya aje akak tengok.hehe
rindu arrrr nak gurau2 senda....
izah..kemabli terus tayang apam ni..
ReplyDeleteizzah kan tau..akak ni pantang nampak gambo apam..he he..masih lagi terliur dengan kek durian yang belum berjaya dibuat ni..
wahhh patut la senyam ajekkk..ingat bercuti cutian gitu... cantik lobang lobang apam tu ye! sedap eh?
ReplyDeleteijahhhhh...miss u like crazy la...
ReplyDeletekau buat pe kat tenet tu sampai rosak..muahahaha....
dah ok yer.....he..he..
wehhh...aku lupa la aku dah try ke belum apam tu..
tapi memang nampak sangat gebu dan lembut jerk.....
ijahhhh..kau tahu...kau senyap ni...ramai akak2 tu yang rindu kat kau..asyik sebut ijah jerk....
ingat kau gi honeystar....muahahaha
mas, agaknya C4 yg izah nak lontar ke hasue aritu, tergolek dan meletup kat modem kut.. hihihi
ReplyDeleteHaaa...baru nampak adik kak cek sorang ni...ke mana gerangan menghilangnya....
ReplyDeleteWah! Dtg ngan apam gula hangus yang gebu menggebu...jelezznya kak cek...nak sebiji...;-)
Assalamualaikum izah...
ReplyDeletewah.. cantiknya apam tu.. nampak sgt sedap...
Assalam kak izah,lor akak pong baru bersiarang ker,sy pong menyepi gak dari weekend..Salam rindu muaahhhh utk akak..Btw gebu la apam tuh..Amik resepi dulu la,hehe..
ReplyDeletesalam izah...meh apam tue 4 ketui!!
ReplyDeletesalam izah
ReplyDeletelama tak makan apam gula hangus yg mak buat :) teringin nak cuba lah resepi ni :)
@Nuridah
ReplyDeletekak nur..apam ni sedap.lembut je..tu la senyap la kejap internet buat hal..adeh
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah.. tu la kak shiela.senyap sebab internet problem.rindu jugak kak shiela.tak sempat nak BW ;agi ni.. tu la, saya pun suke tengok sarang gituu
@Rima
ReplyDeletetu la..kite pun sama tenat bila internet tenat..hehe..
sedap bangat buat yang suke texture apam gini kak. anak2 la paling suke... simpan semalaman pun masih enak dan lembut
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletela...gimme 5 la kak ita!!hehee.. sama lak ye.. tu la, bukan merajuk tapi internet buat hal la kak ita
@anymz
ReplyDeleteamboi amboi punya dengki sampai katanya apam coklat..huhhh.. tu yg merah nyalo tu kat rumah kak nim tu tak membako hati den ko kak nim..
ala sian tul kat mas kembor dia menyepi diri.. ala ala..meh mas kite laga laga pipi mas..kak nim gi blakang sikit kak nim.kiki
@kak Erna
ReplyDeletehehe..kak erna, apa lagi jom mengapam.yang ni tak mcm guna yis tau.tapi sedappp..suke suke
@zarin
ReplyDeletetu la kak zarin.kite pun bile tenet problem kita foye foye gak la...meroyan gak kejap rupenya kalau tenet problem ni.hehe
@Mas
ReplyDeletehoneystar tambah star ek..hahaha..
eh aku pun miss u too like crazy laaa.. meroyan internet problem neh..masss aku pun tak perasan ko buat ke belum.tapi memang best apam ni.kalau rasa rasa blum ko try je la mas.leh buat bekal tuk anak2 sekolah
@K.Nor
ReplyDeleteaipp kak nor..i dont like dont like..hehehhee..ada lagi c4 tu..tunggu time kite lontar sama sam ye kak nor..ikki