Monday, April 4, 2011

Bubur Som Som


Assalamualaikum..

Tengahari tunjuk dessert lak ye. Sesuai ler buat untuk minum petang. Atau pun dessert lepas makan lunch. Rasanya som som ni mmg perfect dah. Sesuai dengan kahendak tekak saya. Texture dia memang licin dan lembut ala ala tofu lembut tu. Wangi pandan dan lemak masin santan dimakan dengan air gula melaka memang  tak puas menyudu ke mulut . Lepas sesudu mesti nak sesudu lagi dan lagi. Resepi ni saya amik dari kak Rose. Dah lama simpan dlm list hingga ternampak semula kak Rose buat baru ni. Mekasih akak! Mintak izin copy sini pulak ye.



BUBUR SOM SOM

Bahan-bahan
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)

SIRAP GULA MELAKA :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara:
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
Sajikan bersama sirap gula melaka.

Nota: saya buat separuh dari resepi. Dapat dalam 6 biji som som standard bekas yang saya gunakan di atas.


41 comments:

  1. sedapnye bubur som²..rase cam bln pose lak.. aku mmg suke bubur som²...lemak2 sket, masin2 sket..ekekkee....

    ReplyDelete
  2. noorsha..betui tu. sedap benor menyudu som2 neh.. aku pun buat time puasa ari tuh.tapi entah bila dah lupa.haha...tapi texture resepi ni mmg aku rasa dah sedap dah..dah elokkk je lembut licinnyer tu

    ReplyDelete
  3. heee izah ni! tak patut betul tunjuk dessert waktu2 macam ni..perut tengah berbunyi ni....ingatkan nak singgah lunch kat sini...saja je kasi kita cuci mata je..huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. wanieyra..
    hahaha.., aloo sian dia. tengah panas gini dapat bubur som som sejuk memang la best..waduhhh sedap bangat!! kiki.. berasap telinga ira..kiki

    ReplyDelete
  5. makcik..kau baru try ke resepi ni....dah berapa lama peram ini resepi...he..he..

    aku dah try buat dulu..memang best dessert ni..aku pun suka..
    lama dah tak makan..meh sikitttt

    ReplyDelete
  6. Izah....adeh dah kene foot bite ni....berterabur duk kejor entry hang...tadi nampak kueh pakcik gandus yg glamor tu...baru je nak komen pasal museum toy tu....mmmmm, dah kuarlah puding makcik som ni.....mmmm hebat hebat......:)

    Busy sket...sbb minggu depan...baliiiiik...yippppey!!!

    ReplyDelete
  7. mokcik izah...nak copy recipe tu ko highlight cam biase, tekan serentak ctrl+C, padtu paste tekan serentak ctrl+V...

    ReplyDelete
  8. Kuih2 camni makan byk2 & selalu2 pun tak jemu. Masalah nya nak buat... tak susah tapi kenapa ler byk ngat halangan... nak mintak Izah punya pun buat 6 ketul jer...hehe

    ReplyDelete
  9. ermmm sejuk rasanya izah panas2 terik kita kat sini..

    ReplyDelete
  10. ingat posa ingat bubur som som.. akekekekeke..

    ReplyDelete
  11. Salam Izah...klu dpt mkn yg sejuk2 bubur som2 mmg best!

    ReplyDelete
  12. bubur som2 nih mmg gini ke ghupanyer?aku x penah mkn kot..aku tggu laa aku rajin byk nak gak try resepi nih..sementara tu suapkan laa aku banyak kali smpai aku kenyang ye

    ReplyDelete
  13. salam izah
    lama tul x singgh kt dpur izah! bz je..
    som2 kegemaran kita..tp ayah yg slalu buatkan..ekekke..ada ke patut..
    texturenya lembut..ayah kita siap puji lg izah..

    ReplyDelete
  14. lama tak buat bubur somsom.. sedapnya... lemak2 manis.. suami akak suka kuih ni..

    ReplyDelete
  15. salam izah..tengok resipi ni terus berair mulut..tak tahu lah nape akhir2 ni akak suka yang manis2 huhu

    ReplyDelete
  16. as-salam
    bubur som som ni my whole family feberet.. memang best..

    ReplyDelete
  17. biasa bulan puasa jer rajin buat som2 ni.. tgh2 musim panas skrg ni pun sedap jugak dpt mkn som2 yg sejuk2 kuar petiais

    ReplyDelete
  18. izah..bubur yang akak paling suka..dulu2 arwah mak selalu buat.sedap sangat.

    ReplyDelete
  19. Zahhh...bak sini 3 ketui wat akak...akak peberet som2 nih...tapi tak peberet nak kacau2 adunan dia sampai letup2..heheh

    ReplyDelete
  20. izah,

    another kuih yg ala2 bubur som2 ni, is lompat tikam. akak tak penah makan bubur som2. orang kata bubur som2 ni from utara. kita org from pantai timur, makan lompat tikam je. kuih fav my hubby :D

    ReplyDelete
  21. ukanya kuih2 mcm ni, nak tunggu line clear..nak posa & buat bubur som2 tuk berbuka, bestnya!!!

    ReplyDelete
  22. @Mas
    aku neh mmg lambat sokmo makcik.hehehee.. memang best kan som som ni.lembutt je

    ReplyDelete
  23. @Ayu Safieza
    balik mesia ke? ambboii seronoknyee diaaaa

    ReplyDelete
  24. @HomeKreation
    betul betul.. hehe.. tak susah mana pun, senang je.tapi nak buat tu lambat bebenor nak ke dapo nyer..hehe

    ReplyDelete
  25. @ziey
    tu la, dapat sejuk2 amboii sedap bebenor

    ReplyDelete
  26. @Jiya
    ye la kan.biasa bulan pose je jumpa.

    ReplyDelete
  27. @♥♥azatiesayang ♥♥
    rasa cam tak cukup je dua ketul kan kak. nak menyuapp je.hehe

    ReplyDelete
  28. @HaSue
    erkk napa weh.ada rupa lain lak ke? ko try la. memang sedapp. licin cam puding karemel tuu.. saja menggoda.. hehe

    ReplyDelete
  29. @fara dean
    wahhh best lah kalau ayah yang buat kan... haha.. kite tumpang makan je la ekk

    ReplyDelete
  30. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    kalau somi suka lagi la rajin membuatnyer kak kak..

    ReplyDelete
  31. @suri solehah
    uikk ngapa tu? hehe.. jangan kencing manis sudah kak.. hehe gurauu..kalau crite manis ni, saya pun suke sangat la kuih manis2..uii bahaya betull

    ReplyDelete
  32. @ady
    wah boleh buat banyak2 kan.makan ramai2 seronokkk

    ReplyDelete
  33. @dZana
    tu la kak. saya makan suam ngan leps kuar peti sejuk..hamboii yang kuar peti sejuk tuu sedap beebnorr

    ReplyDelete
  34. @kak Erna
    ye ke kak..senang je ni buat nyer kan. saya pun 1st time cube.sukeee

    ReplyDelete
  35. @Yat Maria
    hahaha..akak neh memang lawak tau.. ala nah amik 3 ketui gi makan jauh jauh nun,.hehe

    ReplyDelete
  36. @Sizuka
    betul tu kak.. macam lompat tikam pun ada walaupun ada kelainannya..dua dua pun saya suke jugak..hehe

    ReplyDelete
  37. @Bee
    oye.. memang sesuai buat berbuka..yang ni masuk mulut dulu.hehe

    ReplyDelete
  38. Hi..saya baru cuba resepi ni smlm...mmg best! Nk tanye sikit...brape lama bole simpan kat dlm peti ais? Masi ade bynk ni..lepas sehari basi tk?

    ReplyDelete
  39. @Lyn
    insyaAllah lama jugak tu.. elok cara masak seminggu pun ok lagi. simpan dlm bekas elook :-)

    ReplyDelete
  40. Alahai...seddappnya!!!alhamdulillah menjadi bubur sum dum hari ni...

    ReplyDelete