Assalamualaikum..
Apam untuk anak-anak makan buat minum petang ujung minggu baru ni. Merangkap sarapan hari ahadnya pula. Pernah juga saya buat apam gula merah di sini. Tapi sangat berbeza rasa dan kejadiannya. Apam ni sangat best dan gebu dan kalau org kampung saya cakap 'lehik-lehik' sikit. Kalau lumur ngan nyior masin tu, memang terus melekat. Sedap bete makan ngan nyior. Wangiii dan i likeee it bery much.
Apam ni sebenarnya ada diderhakakan sikit. Sebab saya campurkan dengan air gula melaka lebihan bubur som2 dulu. Jadi gula melaka yang dah masak ngan secawan air tu saya jadikan 1 1/2 cawan. Sebabnya kalau kita masak air ngan gula melaka, air gula tu akan jadi lebih sikit kan? Paham ke ni? Ke saya pun tak paham. Hhehee.. Tapi apa pun, saya dah jadikan air gula yang dah dimasak tu jadi 1 1/2 cawan la. Gula pasir saya hanya letak 1 sudu. Perfect!!! Sebenarnya kita leh je cicip dulu nak rasa manis tahap manakan.
Mekasih buat kak Nor sebab resepi ni dah lama simpan dari blog kak Nor yang sangat la pakar memasak itu. Kak Nor mekasih banyak yeee dan tuan resepi che Iza@myR.
APAM GULA MELAKA
by: Che'Iza MyR
sumber: SecubitGaramNor67
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan & gula merah
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam
Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
apakah .. apakah.. itu piring baru? hehe
ReplyDeleteAmik resepi dulu lah,bila2 nnti leh try..Err akak,yg nih ngan yg apam gula hangus yg mana sedap.?
ReplyDeleteizah, meh kita tukar cheese cake dengan apam gula melaka...nak tak?
ReplyDelete@K.Nor
ReplyDeletekiki.. mana ada kak nor.. tu piring lama lah.. auuww
@Zaliedana
ReplyDeleteakak suke due due... tapi yg ni wangi gula melaka ngan pandan dan ada bau yis apam yg jenis peram. sangat sedap makan ngan kelapa. kalau selera anak2..si abg kurang gemor apam ni, berbanding ngan si kecik. adiknya makan banyak. abangnya lagi suke yg apam gula hangus hari tu..hehe..selera mcm2 kan bebudak ni
@hazila
ReplyDeletewah ....... kecil tapak tangan besen besor saya tadahkan..kiki.. nak nak..saya tunggu simpang 3 ye
akak pun dah lama intai resepi ni.. kat dapur kak Nor... bila nak buat... list panjang lagi... hihi
ReplyDeletememang sedap kan apam ni...tu ada tiga piring..satu piring tu isi la apam bagi saya..
ReplyDeleteBila tengok apam aje dh mulaaa kecur ni...suka sangat2 lagi2 ada kelapa bertambah2 suka.
ReplyDeletesalam izah - comel jer apam nya tu...:)
ReplyDeleteterasa sedap smp sini.. rasa mcm ada save resepi nih. simpan wat perkasam.. kak izah kata sedap nih, nk kene godek2 n potong queue resepi lain nih.. hehe.. tun tau 'lehik-lehik' tuuuu!! hahhaha!! lucu je jd bila eja.. nnti nk wat utk bukak pose. eh, tp rasa mcm nk wat talam sagu gak.. tidakk!! dh berbelah bagi nih. wat dua2 buleh? pose xpe mkn byk sikit kn.. hahahaha..
ReplyDeleteizah,
ReplyDeleteanak akak suka apam tapi apam kaler pink and purple jek hihi
Izah... izah... izah... adoi! comelnya apam itu mcm izah jugak..
ReplyDeleteSalam Kak Izah...cantek dan gebus2 je kejadiannya...bilalah nak beli cawan merah ni...resipi Kak Iza dah lama simpan ni...Ceh ceh ceh..alasan org malas, padahal klu nak wat, dlm loyang pun jadi...ngeeeee
ReplyDeletesalam izah..
ReplyDeletelehik-lehik apam ni? nasib baiklah akak dapat mertua org raub... so dah faham ler maksud lehik tu.. hehehe.. kalau org trengganu lak sebut se'ik tapi biasanya perumpamaan tu digunakan utk badan orang/manusia.. maksudnya badan yg basah berpeluh gitu.. hehehe... opsss... mcm nak jadi cikgu bahasa lak.. hihiih... apa2pun... apam tu nampak gebuss sungguh...
Akak paling suka rcp ni sedap ,macam yang sll juai kat gerai2 pagi
ReplyDeleteHalus dan gebu je rupa apam ni...ada lagi tak Izah...bak kak cek seketul...
ReplyDeleteIzah... apam masih ada balance tak ni, anto lah sepiring dua. seketui dua tak nak, tak mencukupi kak ct nak makan nnt.. hehehe
ReplyDelete@AZLITA AZIZ
ReplyDeletesedap kak ita apam ni. saya suke sebab mcm time kenduri kendara apam nya ni. basah2 sikit
nazrah bakery..
ReplyDeletedah buat ye.sedapkan apam ni.memang kompom boleh buat lagi dan lagi
@Nuridah
ReplyDeletesuke ye kak nur. kena try la.saya rekemenkan sangat apam ni.sedap dan basah2 gitu.apam jenis ni memang sesuai makan ngan kelapa masin.sedap betul.ngam
@lina
ReplyDeletecomel dan sedap. banyak jugak yg senget benget.hehe
@tun_telani
ReplyDeletetau ye lehek lehek.. hihi.. tun..buat je la dua2. tak mkn bnyk buat separuh. tapi sesuai nk bagi jiran kuih ni. sedap..akak rekemenkan. ko jgn tamak sangt sudaaahhh.. hihihi
@zarin
ReplyDeletetu la kak zarin. budak ni pndai benor nk pilih kaler. klu nk mengpink kn apam ni kompom tak jadi.. kena kreatif tu kak.hihi.. anak saya lak asik nak warne oren je.nasib lak tang kuih muih tak pilih oren
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteni yang sayang kak yus ni.. ahak..perasan yang adoo
@Sue @ Nenie
ReplyDeletehehee... ala senang je sue.. suke apam kan. boleh la try. eh mangkuk loyang ni kat pasar pun bersepah.tapi kat kedai kek la banyak nya kan cawan gini. gi beli. baru siok nak mengapam.hehe
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletetak pe kak madihaa.. dapat ilmu baru.hehe.. se'ik pulak ye kak.. ye la mcm2 lorat.kalau kita tak cakap takur hilang gitu je lorat2 yg unik ni.
@Chik Mimi
ReplyDeleteakak pun dah buat ye. best kan . memang betul mcm kat gerai.tapi lagi wangi kan. apam ni basah2 sikit
@cik cek
ReplyDeletenampaknya kak cek kena buat sendrik la.dah habis pun.. hehhee.. anak2 suke pulak apam ni. biasa diorang tak laju sangat makan apam beryis ni. tapi yang ni suke la pulak
@CT Delima
ReplyDeletekak ct nak 2,3 ketui tak cukup kak. kena buat baru cukup..hehe.. dah habis kak ..datang lambat.. semua dah ngendeng..hehe
wehhhhhhh...nape komen aku tak lekat....
ReplyDeleteni yg nak marah ni...
sape yg bengong ni...
ijahhhh...masuk list apam ni...
nampak lembut gebu la...
kena cuba nie..amik resepi dulu yek..mintak halal ye kak izah...
ReplyDeletewehh..dari 3 komen je td aku nak ngomen...nih dah berderet2 x masuk gak komen aku ye..hiskh..x abis2 lappy nih pengsan.huhu..
ReplyDeleteni aku guna gprs je mcm siput nk bagi loading page tuh haa..
eh rajin ko mengapam ye..aku nak wat kuih gak..tapi..aduhhh..kelapa tua ada..tp nak parut tu..aduhh..