Monday, April 25, 2011

Apam Gula Melaka II


Assalamualaikum..

Apam untuk anak-anak makan buat minum petang ujung minggu baru ni. Merangkap sarapan hari ahadnya pula. Pernah juga saya buat apam gula merah di sini. Tapi sangat berbeza rasa dan kejadiannya. Apam ni sangat best dan gebu dan kalau org kampung saya cakap 'lehik-lehik' sikit. Kalau lumur ngan nyior masin tu, memang terus melekat. Sedap bete makan ngan nyior. Wangiii dan i likeee it bery much. 

Apam ni sebenarnya ada diderhakakan sikit. Sebab saya campurkan dengan air gula melaka lebihan bubur som2 dulu. Jadi  gula melaka yang dah masak ngan secawan air tu saya jadikan 1 1/2 cawan.  Sebabnya kalau kita masak air ngan gula melaka, air gula tu akan jadi lebih sikit kan? Paham ke ni? Ke saya pun tak paham. Hhehee.. Tapi apa pun, saya dah jadikan air gula yang dah dimasak tu jadi 1 1/2 cawan la. Gula pasir saya hanya letak 1 sudu. Perfect!!! Sebenarnya kita leh je cicip dulu nak rasa manis tahap manakan.

Mekasih buat kak Nor sebab resepi ni dah lama simpan dari blog kak Nor yang sangat la pakar memasak itu. Kak Nor mekasih banyak yeee  dan tuan resepi che Iza@myR.


APAM GULA MELAKA 

* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan & gula merah
* sehelai daun pandan

2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam

Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.


33 comments:

  1. apakah .. apakah.. itu piring baru? hehe

    ReplyDelete
  2. Amik resepi dulu lah,bila2 nnti leh try..Err akak,yg nih ngan yg apam gula hangus yg mana sedap.?

    ReplyDelete
  3. izah, meh kita tukar cheese cake dengan apam gula melaka...nak tak?

    ReplyDelete
  4. @K.Nor
    kiki.. mana ada kak nor.. tu piring lama lah.. auuww

    ReplyDelete
  5. @Zaliedana
    akak suke due due... tapi yg ni wangi gula melaka ngan pandan dan ada bau yis apam yg jenis peram. sangat sedap makan ngan kelapa. kalau selera anak2..si abg kurang gemor apam ni, berbanding ngan si kecik. adiknya makan banyak. abangnya lagi suke yg apam gula hangus hari tu..hehe..selera mcm2 kan bebudak ni

    ReplyDelete
  6. @hazila
    wah ....... kecil tapak tangan besen besor saya tadahkan..kiki.. nak nak..saya tunggu simpang 3 ye

    ReplyDelete
  7. akak pun dah lama intai resepi ni.. kat dapur kak Nor... bila nak buat... list panjang lagi... hihi

    ReplyDelete
  8. memang sedap kan apam ni...tu ada tiga piring..satu piring tu isi la apam bagi saya..

    ReplyDelete
  9. Bila tengok apam aje dh mulaaa kecur ni...suka sangat2 lagi2 ada kelapa bertambah2 suka.

    ReplyDelete
  10. salam izah - comel jer apam nya tu...:)

    ReplyDelete
  11. terasa sedap smp sini.. rasa mcm ada save resepi nih. simpan wat perkasam.. kak izah kata sedap nih, nk kene godek2 n potong queue resepi lain nih.. hehe.. tun tau 'lehik-lehik' tuuuu!! hahhaha!! lucu je jd bila eja.. nnti nk wat utk bukak pose. eh, tp rasa mcm nk wat talam sagu gak.. tidakk!! dh berbelah bagi nih. wat dua2 buleh? pose xpe mkn byk sikit kn.. hahahaha..

    ReplyDelete
  12. izah,
    anak akak suka apam tapi apam kaler pink and purple jek hihi

    ReplyDelete
  13. Izah... izah... izah... adoi! comelnya apam itu mcm izah jugak..

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Izah...cantek dan gebus2 je kejadiannya...bilalah nak beli cawan merah ni...resipi Kak Iza dah lama simpan ni...Ceh ceh ceh..alasan org malas, padahal klu nak wat, dlm loyang pun jadi...ngeeeee

    ReplyDelete
  15. salam izah..

    lehik-lehik apam ni? nasib baiklah akak dapat mertua org raub... so dah faham ler maksud lehik tu.. hehehe.. kalau org trengganu lak sebut se'ik tapi biasanya perumpamaan tu digunakan utk badan orang/manusia.. maksudnya badan yg basah berpeluh gitu.. hehehe... opsss... mcm nak jadi cikgu bahasa lak.. hihiih... apa2pun... apam tu nampak gebuss sungguh...

    ReplyDelete
  16. Akak paling suka rcp ni sedap ,macam yang sll juai kat gerai2 pagi

    ReplyDelete
  17. Halus dan gebu je rupa apam ni...ada lagi tak Izah...bak kak cek seketul...

    ReplyDelete
  18. Izah... apam masih ada balance tak ni, anto lah sepiring dua. seketui dua tak nak, tak mencukupi kak ct nak makan nnt.. hehehe

    ReplyDelete
  19. @AZLITA AZIZ
    sedap kak ita apam ni. saya suke sebab mcm time kenduri kendara apam nya ni. basah2 sikit

    ReplyDelete
  20. nazrah bakery..
    dah buat ye.sedapkan apam ni.memang kompom boleh buat lagi dan lagi

    ReplyDelete
  21. @Nuridah
    suke ye kak nur. kena try la.saya rekemenkan sangat apam ni.sedap dan basah2 gitu.apam jenis ni memang sesuai makan ngan kelapa masin.sedap betul.ngam

    ReplyDelete
  22. @lina
    comel dan sedap. banyak jugak yg senget benget.hehe

    ReplyDelete
  23. @tun_telani
    tau ye lehek lehek.. hihi.. tun..buat je la dua2. tak mkn bnyk buat separuh. tapi sesuai nk bagi jiran kuih ni. sedap..akak rekemenkan. ko jgn tamak sangt sudaaahhh.. hihihi

    ReplyDelete
  24. @zarin
    tu la kak zarin. budak ni pndai benor nk pilih kaler. klu nk mengpink kn apam ni kompom tak jadi.. kena kreatif tu kak.hihi.. anak saya lak asik nak warne oren je.nasib lak tang kuih muih tak pilih oren

    ReplyDelete
  25. @Sari Yusa Ibrahim
    ni yang sayang kak yus ni.. ahak..perasan yang adoo

    ReplyDelete
  26. @Sue @ Nenie
    hehee... ala senang je sue.. suke apam kan. boleh la try. eh mangkuk loyang ni kat pasar pun bersepah.tapi kat kedai kek la banyak nya kan cawan gini. gi beli. baru siok nak mengapam.hehe

    ReplyDelete
  27. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    tak pe kak madihaa.. dapat ilmu baru.hehe.. se'ik pulak ye kak.. ye la mcm2 lorat.kalau kita tak cakap takur hilang gitu je lorat2 yg unik ni.

    ReplyDelete
  28. @Chik Mimi
    akak pun dah buat ye. best kan . memang betul mcm kat gerai.tapi lagi wangi kan. apam ni basah2 sikit

    ReplyDelete
  29. @cik cek
    nampaknya kak cek kena buat sendrik la.dah habis pun.. hehhee.. anak2 suke pulak apam ni. biasa diorang tak laju sangat makan apam beryis ni. tapi yang ni suke la pulak

    ReplyDelete
  30. @CT Delima
    kak ct nak 2,3 ketui tak cukup kak. kena buat baru cukup..hehe.. dah habis kak ..datang lambat.. semua dah ngendeng..hehe

    ReplyDelete
  31. wehhhhhhh...nape komen aku tak lekat....
    ni yg nak marah ni...
    sape yg bengong ni...
    ijahhhh...masuk list apam ni...
    nampak lembut gebu la...

    ReplyDelete
  32. kena cuba nie..amik resepi dulu yek..mintak halal ye kak izah...

    ReplyDelete
  33. wehh..dari 3 komen je td aku nak ngomen...nih dah berderet2 x masuk gak komen aku ye..hiskh..x abis2 lappy nih pengsan.huhu..

    ni aku guna gprs je mcm siput nk bagi loading page tuh haa..
    eh rajin ko mengapam ye..aku nak wat kuih gak..tapi..aduhhh..kelapa tua ada..tp nak parut tu..aduhh..

    ReplyDelete