Assalamualaikum..
Kuih ni saya buat ujung minggu baru ni. Makan sambil melayan blues gitu. Sebelum tu nak terima kasih banyak-banyak kat kak Yat sebab emel kan gambar cemana cara-cara nak lipat kelongsong untuk kuih ni. Agak- agak tak reti saya nak lipat cam lepat je. Hehe..
Nak je saya letak gambar kak Yat bagi tu, tapi kak Yat segan lak. Ye ke kak Yat. Kalau boleh nak je letak.
Comel kalau tengok kat blog kak Yat tu. Pastu tengok kat umah kak Rose pun sama berkenan betul nak merasa kuih ni.
Saya buat separuh je, banyak ni kalau buat satu adunan.
Makan sorang je, bebudak tak gemo. Ciss..
Sedap jugak kuih traditional ni.
Mekasih kak Yat untuk resepinya ye.
ABOK ABOK
sumber: bro Rozzan
Bahan
250 gm sagu
220 gm kelapa parut putih
180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
½ sudu teh garam
beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm
Cara
Sagu biji dicuci dan ditoskan. Kelapa parut dan garam digaul rata. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dgn lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis. Kukus hingga masak.
askm izah, abuk2 salah satu kuih lama yg akk suke makan...masa sekolah dulu belajar...akk pun pernah entry sekali..sedapppppp...kalau terhidang depan mata lagilah sedapppppp
ReplyDeletekak nor64..
ReplyDeletebetul kan kuih ni kuih lama.
payah jugak nk jumpa dah klu kt p.mlm.
sedap abuk2 ni izah, tp tak nah lak buat. sll beli kat depan pintu masjid kg pandan dalm tuh!!! masa keje dolu2 la...:)
ReplyDeletekak bee..
ReplyDeletesaya jarang jumpa org jual.masa ngandung anak first lagi duk cari.hehe..last2 buat sendrik je.tapi dah keluar 2 dah la baru dapat makan
izah, akak nk 2 bungkus!...terus lapo la pulak..dah lah tgh diet nih..ecehh...konon2 la kan..hehe
ReplyDeletesedapnya tgk kuih ni nk buat tak reti lak..mkn jer retinya..hehe
ReplyDeletesedapnyer kuih ni..dah lama tak makan..nak buat ntah bila..hehe
ReplyDeletekak iza....petang2 ni kak izah tayang obok2 pulak...sedap nya....lama dah tak makan kuih nie...
ReplyDeletekuih ni biasanya org2 tua kt kg suke buat time kenduri.. akk suke mkn jer time tu.. nostalgia sat..
ReplyDeletemmng sedap kuih ni ...makan masa baru siap kukus...lagilah sedap...nak wat takde daun pisang....nak beli daun dululah...tanam baru nak idup...ekekekke...
ReplyDeleteAbok abok memang kegemaran ku.. dulu my grandmother suka buat now no more.. tak kuasa agaknye.. kita nak buat pun malas sikit cos orang rumah tak minat..
ReplyDeleteSalam Kak Izah..Saya pun suke kuih ni, tapi selalu pun makan time ada kenduri jelah..Jarang pula jumpa orang jual ni..
ReplyDeleteAkak, apam gula hangus versi hazz@MYR tu tak yah peram tapi memang lembut dan gebusssss jeeee....Tanya Kak, yang versi peram tu biasanya utk yang sarang semut tu kan..? or apam ala-ala apam mentega ni ada juga yang peram.....?
cantik je kelongsong ko buat tuh mek jah..mesti sedap buh gula melaka nih..boleh berketul2 masuk nih..aku selalu x bungkus2 dah..masak dalam acuan lompang jek..'rajin' kan?ahaks
ReplyDeleteni kuih kegeraman saya gak nih. klu kat kg slalu buat tp klu drumah sndiri buat sorang je yg mkn yg lain xsuke...klu xde daun pisang bantai je wat dlm loyang...:)
ReplyDeleteZahhhh,...hehe..dah buat ya?? bestkan dapat makan..cantik pun memvingkus itew abok2....
ReplyDeletehahah...akak kasik gambor tu siap pakai glove lagik!! sebab tangan kita bagak, abeh tu baru kena percikan minyak masa menggoreng tu ari...ishhh buruk le benor... so siap pakai glove arr, masa amik gambo sensorang tu!!! haha..
anyway, glad that yr abok2 menjadi...dah post kan kat akak lom??
ijah...aku suka makan kuih ni..
ReplyDeletetak reti lak membuatnya...
susah tak ijah nak buat abok2 ni...
aku tunggu sampai seru dulu nak membuatnya...
boleh simpan dulu resepi ni..he..he..
wehhh...cantik tu abok2 kau...
sedapnyer!!! xde mak mertua, slow sket wat kuih2 tradisional nih. kui kui.. tp skrg terasa mcm nk mkn laa pulak. apa kata akk yg postkn steps2 mengelongsong tuh. tun masih fail lagi bab2 bungkus kuih nih.
ReplyDeleteselamat malam..
ReplyDeletewah............
sedapnya kuih nie..ayu taik abuk2
lamanya tak makan........hantar sini sepiring yer izah....heheh
wah.... dah jadi dengan cantiknya... kak rose nyer lipatan pun senget menget jer. maklumlah keras tangan!
ReplyDelete@DJ Dayang
ReplyDeleteakak saya pun tengah diet..tapi asik fail je...buat kek eggless kak dayang tu, saya gak banyak tibai..sapa yg salah? kak dayang laaa...ikiki
@Nieza
ReplyDeleteza, buat dalam loyang kecik2 pun ok katanya..ca kak ummi tu.ce tengok.
@~Norul Mas Hana ~
ReplyDeletepernah makan ye...saya biasa menengok je, tapi sik bayang je kesedapannya. skarg buat sendrik puas makan kauu..haha..jarang la jumpa kuih ni org jual.ke ada saya tak pasan ek..hehe
@eima
ReplyDeleteha tu la..lama tak makan kan.. dapat sekali kenyang setahun weh..hehe
@dZana
ReplyDeletekuih lama yg evergreen.aroma daun pisang memang nostalgia sikit.terus teringat bau kampung n kenduri..alah alah...
@Yatie
ReplyDeleteakak ada tanam ye..tak pe kak, agak2 berbulan nanti pulun buat kuih guna daun pisang je la memanjang..hehe.. betul kak, lepas kuar kukus tu yang sedap kuih ni kan
@Rima
ReplyDeletekak rimaaa.... dah sihat ke tu?
kak rima suka ek..eh cam tak sesuai je kak rima suke kuih ni..ikiki..ingat akak suke kuih moden je...ampoonn...haha
mences le cam gini. Tarik diri. Byeeee
ReplyDelete@Sue @ Nenie
ReplyDeleteha ah ek.kalau peram dah jadi apam gula hangus or kek sarang semut kan. yang apam mentega tu kena jugak peram sekejap bagi naik telur tu.eh apam mentega akak buat yg resepi myR tu sedap beebnor. sue dah buat gak kan?
@HaSue
ReplyDeleteseksa gak aku nak membungkus kelongsong ni sesambil anak memanjat lutut.hahaa.. last2 yang ujung2 tu aku bungkus cam lepat je kekdah nya.tak kose..kiki.kalau nak buat lagi aku letak dalam loyang je lah nampaknya...adehh
@Yat Maria
ReplyDeletehehe,..mekasih akak.sedap aa..terpeson abok2 rumah akak la yang berjangkit ke sini.nanati ingat nak tunjuk gak gambar tangan akak tu.boleh yeee..mekasihh
@Mas
ReplyDeleteko tanya susah melipat kuih tu ke? boleh tahan la jugak mas. tapi aku tau ko terror punya.ce ko try la. tapi aku tengok kak ummi buat dalam bekas plastik kecik2 tu je.rasa sedap gak cume aroma daun pisang je la yg tak de kan
@Citarasa Rinduan
ReplyDeletewahh sepiring..demand rau..hehehe.. sedap kan kuih lama ni..
@Kak Rose
ReplyDeleteala kak rose... dua 3 bijik je yang lulus nak buat sesi penggambaran.yang lain senget benget gak.haha
KAK SAM..
ReplyDeletenak tarik diri ke nak tarik selimut..cess..hehehehe.. sabo ye kak sam.sambil urut bahu kak sam.haha
Sedapnyer kuih ni...comey lak tuh balut..kang nak try ler Izah.
ReplyDeleterabiatun..
ReplyDeleteboleh la try.simple je kan kuih ni.dulu2 ingat susah sangat nak buatnya.tapi kan, tang melipat kelongsong tu ada la jugak jerih sikit..kiki..tangan keras kot
yuuuhuuuu..ijahku cayaaaaang...lama tak bertandang ke sini..naik perahu ni tau..lambat sikit..dah abis merata akak round nih..fuuh..fuuhh...byk nya abok..haha..
ReplyDeleteakak suka la kueh ni..nanti bila ke rumah akak bawak kueh ni sebakul ya jah..sodap nih..
kak nimmmmmmmmm..
ReplyDeletehikhik... nak kuih ni? huhu saya bawak sagu ngan nyior nye aje ye.. daun pisang amik blakang umah akak yo.boleh yo.hehee..
Izah,
ReplyDeletewah abok2...dah lama tk mkn kuih tradisional nie...mmg sedap kuih authentic gini...akak suker.
kak nuridah..
ReplyDeletesedapkan..kuih lama yg evergreen ni
golden goose
ReplyDeletekd shoes
kyrie 7
yeezy 350
curry 6
golden goose
supreme clothing
kyrie 6
off white
supreme